Jaktet OL-billett – sendte inn protest og ble selv disket: – Veldig urettferdig

Joakim Opphus

Oppdatert 29/04/2024 klokken 17:11 GMT+2

Under verdenscup-regattaen i Hyères denne uken hadde flere norske seilere en siste mulighet å sikre Norge en ekstra plass i Paris. For én norsk båt ble uken svært så dramatisk.

Den norske seileduoen Emil Forsberg og Julia Jacobsen. Foto: Sailing Energy

Foto: Other Agency

Følg OL i Paris på Eurosport.no, TVNorge og den nye strømmetjenesten Max! 
Julia Jacobsen (20) og Emil Forslund (20) seiler sammen i klassen 470 eller Dinghy Mix som den heter i OL.
Den unge seileduoen startet samarbeidet i 2021 og har tatt store steg de siste årene. I fjor høst tok duoen blant annet en bronse i U23-VM.
OL i Los Angeles i 2028 er deres hovedmål, men å sikre seg en deltakelse allerede i Paris var ikke utenkelig.
Da måtte i så fall alt klaffe på den franske sydkysten denne uken.

Uforståelig disk

Duoen fikk en tung start på regattaen med en 19. og 23. plass av de 28 startene på de to første seilasene. Men det var situasjonen som oppsto under seilas nummer tre som skapte reaksjoner.
Når den norske båten skulle slå ved et merket kom en sørkoreansk båt inn fra siden. Jacobsen og Forslund ropte til den sørkoreanske båten at de trengte plass, men ifølge sportssjef i Norges Seilforbund, Eirik Verås Larsen, skal ikke koreanerne ha gitt nok plass til den norske båten.
Norge klarte akkurat å unngå å seile rett inn i den sørkorenske båten, men tapte mye tid.
Hendelsen endte med at Norge i etterkant sendte inn en protest. Først så resulterte protesten i en disk for Sør-Korea. Men dagen etter valgte juryuen å åpne saken på nytt og det ble nye turer i protestmøter for både Forslund og Jacobsen.
– Juryen mente da at Norge hadde ropt for tidlig. Jeg har aldri hørt før at man kan rope for tidlig. Det var veldig, veldig spesielt, forteller Verås Larsen til Discovery.
Forslund prøvde å forklare situasjonen til juryen, uten å bli hørt, og det endte med at Norge også ble disket.
– De sier at Norge også er diskvalifisert, og da er det regel 20.1 som er grunnen til disken. Vi blir fortalt at vi får en «tactical advantage» mot Sør-Korea ved at de må slå tidligere og vi får en bedre posisjon ut av det, forteller Julia Jacobsen til Discovery.
– Det var ikke vår intensjon på noen måter. Emil kommer ganske sjokket ut av det første møtet.
Norge prøvde å åpne saken på nytt to ganger og forklare at det var tøffe forhold og at man derfor måtte rope så tidlig.
Både Forslund og Jacobsen prøver å forklare saken, men til ingen nytte.
– Juryen var ikke villig til å omgjøre den avgjørelsen, sier sportssjef Verås Larsen.
Jacobsen forteller at man ble enige med juryen om at de hadde ropt når de var 15 båtlengder fra merket.
– De (juryen) hadde hengt seg opp i at det var 15 båtlengder (ca. 70 meter). De mente det var alt for tidlig å bed Korea om å slå. Akkurat når vi ropte og vinket til den koreanske båten var ikke noe vi diskuterte nok i forkant av protesten. Det burde vi kanskje gjort. Vi tenke ikke at det var en veldig stor del av det hele, forteller Jacobsen som følte de ga den sørkoreanske båten en rettferdig mengde tid under krevende vindforhold.
picture

Den norske seileduoen Emil Forslund og Julia Jacobsen seiler i klassen 470 (kalles Dinghy Mix i OL). Foto: Henrik Eriksen

Foto: Other Agency

– Frarøvet

Sportssjefen innrømmer at man ble litt forbannet over avgjørelsen, men forteller at urettferdige jury-avgjørelser ikke er noe nytt i seilsporten.
– Men dette var en spesiell situasjon med en jury som plutselig diskvalifiserer for noe som ingen har protestert mot. Verken den sørkoreanske båten eller noen andre hadde meldt inn at dette var forstyrrende eller noen regelbrudd som var begått, sier Verås Larsen.
– Hvordan var dette for Julia og Emil?
– Det var ikke noe hyggelig for dem, og det kjentes veldig, veldig urettferdig. Der og da så føltes det ut som de ble frarøvet mulighet til å komme til OL.

Snakkis i seileverden

Når Discovery snakker med Jacobsen mandag begynner det å bli en del dager siden situasjonen, likevel er det en hendelse som fortsatt gnager litt.
Hun forteller om en flere dager lang prosess som også ble en stor snakkis i hele seilemiljøet.
– Alle i seileverdenen fikk med seg det som skjedde, og når jeg forklarer hva som har skjedd (til andre seilere) så begynte de bare å le, og skjønte ikke hvordan man kan bli disket på den måten, sier Jacobsen til Discovery.
– Til og med OL-medalister kom opp til oss å sa at de syntes synd på oss og de kunne ikke skjønne at vi hadde gjort noe feil. Det var veldig mye sympati på våre vegne.
– Nå man ser tilbake på det så er det selvfølgelig veldig kjipt. Det er veldig synd når det blir sånn, og jeg ble overrasket. Å rope for tidlig høres ikke ut som en feil.
Hun forteller overfor Discovery at de valgte å legge inn en protest ettersom det var OL-plasser som sto på spill.
– Hvis det hadde vært slik at vi ligger ett poeng bak Sør-Korea om en OL-plass, så hadde det vært surt. Vi pleier å være ganske snille med sånne ting og prate med konkurrentene på land i etterkant og bli enige der, og droppe protest. Det tar som regel mange timer med møter og styr. Men denne gangen valgte vi å gjøre det, sier Jacobsen.

Reiste seg etter slag i trynet

Men etter den uforklarlige diskvalifikasjon vartet den norske seileduoen opp med å levere noen superløp og holdt liv i OL-drømmen.
– De klarte å fokusere på det de skulle. De seilte absolutt noen av sine beste løp etter denne situasjonen. Etter å ha fått et skikkelig slag i tryne så klart de å gjøre det de skulle gjøre. De ble ikke satt ut av den situasjonen og leverte veldig bra, noe som var veldig fint å se, sier Verås Larsen.
De neste seks seilasene ble de nummer 6, 16, 6, 1, 4, 8 og 5.
– Vi klarte å gjøre den situasjonen om til litt irritasjon som kanskje gjorde at vi seilte bedre de neste dagene. Vi seilte med litt mer «guts» kan du si de neste dagene.
De endte til slutt opp med 96 poeng og på en sjetteplass sammenlagt. Dessverre var ikke det nok for å sikre en OL-plass.
Det var de fire beste nasjonene som fikk OL-billetten, og dermed var OL-håpet over for den norske duoen.

Ble ikke avgjørende

Verås Larsen forteller derimot at disken ikke ble avgjørende til slutt.
– Til slutt så var de flere poeng unna en OL-plass enn det de mistet på den diskvalifikasjon. Det hadde vært enda surere dersom det hadde vært grunnen.
Jacobsen innrømmer at det hjelper litt på skuffelsen. Nå rettes øynene mot OL i Los Angeles, selv om det akkurat nå oppleves litt surt at man ikke klarte å nå Paris-OL.
Men Norge er likevel kvalifisert i fire klasser i OL i Paris og ifølge sportssjef Verås Larsen har man gode medaljemuligheter i alle fire.
Mina Mobekk (Windsurfing), Line Flem Høst (Dinghy), Hermann Tomasgaard (Dinghy) og duoen Helene Næss og Marie Rønningen (Skiff) har alle etablert seg i verdenstoppen i sine klasser.
I Hyères viste de en lovende form før sommerens OL.
– Vi har et sterkt lag som er godt forberedt til årets høydepunkt, sommer-OL i Paris. Det kommer til å bli noen spennende uker i Marseille, hvor seilingen foregår, sier Verås Larsen.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame