Ifølge NRK vil planene om en ny norsk OL-søknad bli lansert på en pressekonferanse tirsdag.
Leder av Telemark idrettskrets og tidligere kultursjef i Telemark fylkeskommune, Geir Berge Nordtveit, bekrefter OL-planene.
– Jeg kan bekrefte at vi ønsker å få vinter-OL til Telemark, men har ingen kommentarer utover det, sier han til NRK.
Tokyo 2020
Skogbranner herjer i hjemlandet: Greske OL-helter donerer medaljegave
09/08/2021 PÅ 10:05
Statskanalen hevder videre å kjenne til at initiativtakerne skal ønske å få med seg Vestfold og Buskerud på OL-planene.

Rimeligere leker

Bak OL-initiativet som nå kommer, ligger tanken om at eventuelle vinterleker i Telemark kan bli langt rimeligere enn hva som så langt har vært normalen.
Både Oslo og Tromsø har vært på banen med OL-søknader de siste årene, men begge ganger ble arbeidet stanset før søknaden havnet på bordet til Den internasjonale olympisk komité (IOC). Pengebruken var et av flere ankepunkter.
I etterkant av den havarerte Tromsø-søknaden ble det fra Norges Idrettsforbunds side understreket at en eventuell ny OL-søknad måtte komme fra grasrota i norsk idrett. Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) har også vært klar på at idretten må stå bak en ny søknadsprosess.
- Vi hilser alle positive initiativ rundt det å arrangere et vinter-OL/Paralympics velkommen. Det viser engasjement og store ambisjoner på grasrota i idretts-Norge rundt en eventuell ny søknad. Flere landsdeler har uttrykt interesse for å søke, sier idrettspresident Tom Tvedt.
- Det vi gjør nå er å registrere disse, og ha tett dialog med myndighetene. Vi i Norges idrettsforbund er positive til alle engasjementene rundt omkring i landet om å arrangere vinter-OL og Paralympics, tilføyer han.
Både i 1952 og 1993 ble OL-ilden tent på hjemplassen til Sondre Norheim i Telemark-bygda Morgedal. Og det var i Morgedal den moderne form for skisport oppsto.

Innsbruck trakk seg

Flere byer har vært aktuelle som arrangør for OL i 2026, blant dem østerrikske Innsbruck. Sistnevnte trakk seg imidlertid etter en folkeavstemning om saken.
Sveitsiske Sion er også på banen. Nylig garanterte sveitsiske myndigheter 6,7 milliarder kroner i støtte til en eventuell søknad.
Også Stockholm, Calgary, Almaty, Sapporo og en amerikansk by er nevnt i diskusjonen. FIS-president Gian Franco Kasper gjorde det nylig klart at han ser på Sapporo som det heteste alternativet. I så fall havner nok et OL i Asia.
Sørkoreanske Pyeongchang arrangerer vinterlekene kommende vinter. I 2020 er det sommer-OL i Tokyo og i 2022 er det vinterleker i Kinas hovedstad Beijing.
(©NTB)
Tokyo 2020
Se OL oppsummert – 100 magiske øyeblikk
09/08/2021 PÅ 09:47
Tokyo 2020
Våre største tabber i Tokyo: Forsov seg til Warholm
08/08/2021 PÅ 13:25