Den felles svenske søknaden fra Stockholm og Åre skal vurderes opp mot en tilsvarende søknad fra italienske Milano og Cortina før tildelingen av vinterlekene i 2026 skal gjøres mandag kveld.
Avgjørelsen tas under sesjonen til Den internasjonale olympiske komité (IOC) i Lausanne. Den starter allerede i morgentimene, og gjennom dagen skal begge de to søkerne snakke varmt for sine søknader.
Olympic Games 2024
IOC advarer Afghanistan foran Paris-OL
16 TIMER SIDEN
– Sverige er klar til å arrangere vinter-OL i 2026, og den svenske regjeringen er svært støttende, sa statsminister Stefan Löfven da den svenske delegasjonen møtte IOC-sjef Thomas Bach søndag.

– Rettferdig

Den tidligere svenske høydehopperen Stefan Holm, som nå er IOC-medlem, er like tydelig.
– Sverige fortjener å få lekene. Norge har hatt dem to ganger, så det vil være rettferdig at Sverige nå får dem, sier han.
– Sverige er både økonomisk og politisk et stabilt alternativ, tilføyer Holm.
Den italienske statsministeren Giuseppe Conte er ventet å delta på mandagens møter i Lausanne. Han skal forsøke å overbevise IOC-medlemmene om at Milano/Cortina er det beste alternativet.
I Contes fravær var den italienske delegasjonen søndag ledet av OL-komitéleder Giovanni Malago. Han leder også den italienske søkerkomiteen.
– Vi har en fantastisk søknad. Milano representerer ikke bare for meg, men også for resten av Europa, den beste byen i Europa. Kanskje også i hele verden, sa han.
Italia har arrangert vinter-OL to ganger tidligere. I 1956 var lekene lagt til nettopp Cortina, mens Torino hadde arrangøransvaret i 2006.
Sverige har kun arrangert sommer-OL tidligere. Det fant sted i Stockholm så langt tilbake som i 1912.

Latvia gir fordel?

Mange peker på Milano/Cortina-søknaden som favoritt foran mandagens valg. Svenskene håper imidlertid på å overbevise de høye herrer i IOC, blant annet ved å legge konkurransene i bob og aking til Latvia.
Bakgrunnen for å velge den løsningen er at man ønsker å kutte arrangørkostnadene, hvilket også IOC har tatt til orde for. Dersom konkurransene i bob og aking skulle gått i den svenske hovedstaden, måtte man ha bygget et nytt og kostbart anlegg til dette.
Den svenske søkerkomiteen vil i stedet benytte det allerede eksisterende Sigulda-anlegget på andre siden av Østersjøen.
Mandag kommer svaret på om IOC lar seg friste av den løsningen.
(NTB)
Olympiske Leker
Qatars «Dr. Cool» tror på aircondition-basert maratonløype i framtidig OL
I GÅR KLOKKEN 11:29
Olympic Games 2024
Slik sikrer du deg billetter til OL 2024
28/11/2022 KLOKKEN 20:57