Avgjørelsen ble enstemmig vedtatt søndag. Det betyr at de russiske utøverne ikke får delta under sitt eget flagg eller med russiske farger i søndagens avslutningsseremoni.
IOC-styret diskuterte saken på sitt møte lørdag, men etter tre og en halv time var det ingen avklaring. Søndag møttes styret igjen en time før IOC-sesjonen startet søndag morgen lokal tid.
IOC-medlem Nicole Hoevertsz presenterte en rapport fra en egen gruppe som har observert Russlands oppførsel under vinterlekene i Pyeongchang. Rapporten ble presentert for IOC-medlemmene før avstemningen, og konklusjonen var at suspensjonen ikke bør bli hevet. Deretter fulgte det en diskusjon om Russlands utelukkelse, der flere eksperter og IOC-medlemmer fikk fremme sin mening om saken.
PyeongChang
USA: Russiske spioner saboterte OL
26/02/2018 PÅ 12:16

– Ekstremt skuffende

I rapporten fra ekspertgruppen ble det lagt vekt på at russerne har respektert og overholdt betingelsene som ble satt av IOC. Russerne har også betalt boten på 15 millioner dollar som ble ilagt av IOC i desember. Det var ett av kriteriene for å kunne marsjere under eget flagg søndag.
Men det var ikke til å komme unna at to av de russiske utøverne har avgitt positive dopingprøver under vinterlekene. Begge ble diskvalifisert fra sine øvelser.
– Det er ekstremt skuffende og gjør at IOC ikke kan heve suspensjonen av Russland før avslutningsseremonien, sa IOC-president Thomas Bach.
Til slutt fikk styrets anbefaling enstemmig støtte. 52 IOC-medlemmer var til stede på sesjonen. For å holde en slik avstemming, må minst 49 av de 97 IOC-medlemmene være til stede.2

«Uaktsomhet»

Stanislav Posdnjakov, delegasjonsleder for OAR-laget, har tidligere understreket at de russiske dopingsakene var et resultatet av uaktsomhet snarere enn bevisste handlinger. Lørdag sa han blant annet at antidopingarbeidet i Russland har vært gjennom en fullstendig rekonstruksjon.
– Hele vår delegasjon av trenere og atleter mener at vår belønning bør være å få vårt flagg tilbake og våres nasjonale komité gjeninnsatt, sa han ifølge AFP.

168 utøvere

I desember ble Russland som nasjon utelukket fra OL i Pyeongchang, men 168 russiske idrettsfolk ble invitert til å delta som «uavhengige utøvere fra Russland» (OAR). For å få russerne til å respektere de strenge betingelsene som ble satt, lokket IOC med en gulrot: deltakelse under eget flagg under avslutningsseremonien.
Diskvalifikasjonene på grunn av doping kostet blant annet OAR-laget bronse i mixed double i curling, etter at Alexander Krusjelnitskij testet positivt på meldonium. Lørdag ble også piloten i Russlands toerbob for kvinner, Nadezjda Sergejeva, diskvalifisert for doping. Det er de to eneste dopingsakene under OL som har ført til diskvalifikasjon.
(©NTB)