Klæbo dominerte løpet fra start til mål, tok begge spurtprisene, kontrollerte alle bruddforsøk og avsluttet med en sugende spurt som gjorde at han økte forspranget til samtlige i sammendraget.
22-åringen går ut med 1.20 minutter ned til annenmann Sergej Ustjugov i søndagens avslutning opp slalåmbakken Alpe Cermis.
– Det var en av hans beste idrettsprestasjoner noensinne, og han har gjort ganske mange, blant annet tre OL-gull. Det er måten han gjør det på. Han får det til å se enkelt ut i verdens hardeste klassiskløype. Han eier feltet og spiller på sine styrker. Han tygget på feltet og spyttet det ut igjen. Han fikk virkelig betalt for det i dag, sa landslagstrener Eirik Myhr Nossum.
Tour de Ski
Klæbo med maktdemonstrasjon i Val di Fiemme
05/01/2019 PÅ 14:53
Klæbo trengte ingen hjelp. Han gjorde alt selv. Den hjelpen som kom, den kom fra overraskende hold.
– Den hjelpen vi fikk, den fikk vi av russerne som jobbet mot sine egne da Aleksandr Bolsjunov satte fart rett etter at Sergej Ustjugov falt av. Det takker vi for, sa Nossum.
Klæbo har vunnet fire av seks etapper og har virket stødig fra starten i Toblach 5. juledag.
– Jeg er ikke veldig overrasket. Vi visste at han var i god form. Det har han vist hittil i touren. Men at han skulle øke til resten med såpass mye som i dag, det var overraskende. Kanskje var det Ustjugovs fortjeneste. I dag så han bedre ut enn det vi kunne håpe og forvente. Vi visste før vi startet at han var en av de største utfordrerne, og det har han bevist, mente Nossum.

Imponert

Martin Johnsrud Sundby har kommet til toppen av Alpe Cermis som førstemann tre ganger. 34-åringen mener det Klæbo har prestert er utrolig sterkt.
– Jeg synes det er imponerende at han kommer hit og gjør det han gjør uten å ha vært i høyden. Jeg kjenner høyden noe så voldsomt. På 1100 meter fungerer ikke kroppen i nærheten av det den gjør i lavlandet, og det er imponerende hvordan han takler det uten å ha ligget i høyden i forkant slik jeg har gjort tidligere og lyktes med, sa Sundby, som selv ligger på 7.-plass i sammendraget.
Hans Christer Holund sier at russerne var «dumme som brød» med måten de kjørte sin lagtaktikk på.
– Utenifra ser det ut til at russerne går for seg selv og ikke for noen andre. Det er realt i en individuell idrett. Du kan ikke si at de er ett lag. De er tre ulike lag som går mot hverandre. De har ingen felles taktikk. Det er først når Sergej Ustjugov faller av, at de kliner til, mente Sundby.

Fikk det som han ville

Klæbo selv sier at det kjentes veldig bra ut og at han fikk løpet akkurat dit han ville.
– Hva tenkte du da Sergej Ustjugov knakk sammen totalt?
– Jeg hadde fokus på spurtpris nummer to, og rett etter den hører jeg at han er 15 sekunder bak, og akkurat da var det Bolsjunov som gikk opp og dro.
– Holund mener at de oppførte seg dumme som brød?
– Det er noen som sier det de tenker, sa Klæbo med et glis.
– Jeg tenker kanskje at dette var Bolsjunovs sjanse å gjøre det på. Han er en pallkandidat, og han er plutselig med i kampen om 2.-plassen og kanskje 1.-plassen. Vi får se hvor bra dag jeg har i morgen (søndag).
Trønderen synes ikke det er enkelt å sette opp dette løpet mot andre gode løp han har gjort.
– Det er vanskelig å sammenligne. Hvert løp lever sitt eget liv, men det er klart at dette ble et kjempeløp. Jeg skal ta med at det ble en kjempedag.
– Hvordan skal du angripe bakken?
– Jeg har aldri vært i denne situasjonen, og jeg vet ikke helt hvordan jeg skal forberede meg. Jeg skal gjøre det samme som jeg har gjort fram til i dag, ta det med ro, spise godt og passe på at jeg får i meg nok. Og så er det vel å åpne i rolig tempo og satse på at man har dagen. Det kjennes bra ut og distanseformen har vært bra i de siste par dagene.
(©NTB)
Tour de Ski
Østberg festet grepet i Tour de Ski med ny etappeseier
05/01/2019 PÅ 13:37
Tour de Ski
Østberg vant og økte Tour de Ski-ledelsen
03/01/2019 PÅ 14:47