Der var aldri tvil om hvem som skulle ta gullet på 30-kilometeren. Allerede første av fem ganger opp den lange bakken, der Aleksandr Bolsjunov sprengte Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo på herrenes tremil, fikk Johaug en luke til feltet. Heidi Weng avgjorde i den siste utforbakken og slo to svensker i kampen om sølvet.
Ved første runding etter seks kilometer var luka allerede på 16 sekunder til de nærmeste utfordrerne.
En runde senere var avstanden økt til 1.05 minutter. Deretter var den på 1.49 og 2.34 etter 18 og 24 kilometer.
Langrenn
Svenskene og russerne reagerer på norsk dominans på Lillehammer: – Synd for sporten
11 TIMER SIDEN
Med tremilsseieren kopierte Johaug bedriften fra de individuelle rennene i Seefeld for to år siden. Den gang ble det derimot kun sølv på stafetten. I Oberstdorf ble det suksess også der.
Johaug er kun den fjerde kvinnelige langrennsløperen som har klart å ta fire eller flere gull i et og samme mesterskap. Jelena Välbe tok samtlige fem gull under VM i Trondheim i 1997, mens landskvinne Larisa Lazutina vant fire i Thunder Bay to år tidligere.
Marit Bjørgen greide fire gull både i 2011, 2013 og 2017.
Med seieren gikk Johaug dessuten forbi Petter Northug, som er eneste herreløper med fire gull i et og samme mesterskap, i antall VM-gull gjennom karrieren. Hun tangerte mosvikingen da hun tok sitt 13. gull på stafetten torsdag. Kun Bjørgen og Välbe har flere medaljer totalt.
(©NTB)
Langrenn
Sensasjonsseier på Lillehammer:– Flaks at jeg er her i dag
14 TIMER SIDEN
Langrenn
Weng i skyene etter pallplass: – Alt er en bonus
16 TIMER SIDEN