Norge - Frankrike 24-28 (13-13)
– Det er ingen krise, men det satte nok en liten støkk i gutta. De fleste hadde nok satset mest på Norge slik lagene har spilt i det siste. Jeg har erfaring selv med å ha tapt en åpningskamp og slått sterkt tilbake. Det gir ikke en godfølelse, men på den positive siden kan det være en oppkvikker. Det er nok mange som har lyst til å heve seg etter dette, sier Eurosports OL-ekspert på håndball, Ida Alstad.
Norge hang lenge med i hælene på Frankrike, men mot slutten av kampen raknet det totalt.
Tokyo 2020
Tokyo 2020 - France mot Egypt - Håndball – OL-høydepunkter
05/08/2021 PÅ 10:49
– Det var litt overraskende. Om ikke Norge skuffet så mye, så imponerte Frankrike. Det har vært mye fokus på Thierry Omeyer og Nikola Karabatic, men så er det andrekeeperen og Mahe som dominerer hele kampen. De gjorde ikke savnet så stort.
– Det blir veldig mye Sander, da. Han og Gøran, som er inne og kriger og kjemper og blir lagt i bakken X antall ganger, og satser alt. Det blir litt lite bredde, og litt lite ekstra fra kantspillerne, både i etablert og kontringene, sier Alstad.
Landslagssjefen ga samme dom:
– Vi ble hengende bak fra start. Vi manglet boksåpneren i denne kampen. Vi måtte basere oss mye på Sander. Vi bommet på vanvittig mange skudd, sa landslagssjef Christian Berge til TV3.
– Det er skremmende at det er Sagosen, Sagosen og Sagosen. Norge prøvde tre høyrebacker. Ingen lyktes, sa TV-3-ekspert Joachim Boldsen.

Spesiell oppladning

Oppladningen for de norske gutta har vært mildt sagt spesiell. Flere har uttalt seg kritisk om situasjonen rundt koronapandemien og sikkerheten.
– Alt til nå har det vært en parodi og vill vest, har Sander Sagosen uttalt, og mente at det «flyr folk ut og inn på hotellet, og at alle lag spiser sammen».
I tillegg har laget blant annet fått opp til to timer i buss hver vei for å trene, og med tildekkede vinduer i den kaotiske trafikken har flere nærmest blitt «sjøsyke».
Torsdag ble det også kjent at de har tatt utradisjonelle grep i bruk for å forbedrede seg til åpningskampen mot Frankrike. De har spilt litt fotball ute på gresset på 5-stjernershotellet og teipet opp en 6-meter på gulvet på et møterom på hotellet, for å terpe på taktikk.
De aller største spørsmålstegnene var kanskje defenstivt, med høyreback-stjernen Magnus Abelvik Rød og forsvarssjef Magnus Gullerud ute, i tillegg til at veterankaptein Bjarte Myrhol har lite kamptrening. Før kampstart ble det også kjent at Christian O'Sullivan var ute av laget.
Storlaget Frankrike, som hadde en litt motsatt kurve av Norge på toppen av internasjonale mesterskap de siste årene, var uten sin største stjerne Nikola Karabatic som er ute med skade, men Kentin Mahe viste at de mente alvor med å sette inn lagets fire første mål til tidlig 4-1-ledelse.
Men Norge har også en som falt i samme gryte som Obelix som liten, og med verdens beste spiller Sander Sagosen i spissen var utligningen til 6-6 etter elleve minutter i boks. Med syv mlå av stjernespilleren og også en opplagt Torbjørn Bergerud i buret fulgte Norge Frankrike gjennom hele den første omgangen til 13-13 til pause.
Etter pause tok det hele syv minutter og 40 sekunder før Norge scoret sitt første mål, etter en god prestasjon av Gøran Johannessen. Norge jaget hele veien og utligningen til 18-18 var det selvsagt Sagosen som satte på straffekast.
Norge varierte litt i kvalitet, men heldigvis ikke like mye som kveldens snakkis, de lokale TV-bildene fra Kairo som blinket som på et diskotek på Hønefoss på 1990-tallet, uten at rettighetshaver Viasat kunne lastes for det.
Men med litt under kvarteret igjen måtte Christian Berge ta timeout, etter at Norge plutselig hadde havnet tre mål bak igjen.

Raknet og bommet

Med elleve minutter igjen var det knyttet stor spenning rundt hvorvidt Norge hadde redusert til to mål ved Gøran Johannessen, da han leverte en suser via tverrliggeren, ned i bakken og ut igjen, og kveldens dommere brukte lang tid på å avgjøre det med VAR, før de dømte mål.
Men i minuttene som fulgte raknet det for Norge, og Frankrike stakk fra og fikk sin revansje fra tapet mot Norge i fjor. Til slutt endte det med firemålstap.
– Vi sliter. Jeg vet ikke hvor mange 100-prosentsjanser vi bommet på. Nå er det kniven på strupen for oss. Det må vi leve med, sa Sagosen til TV3.
Uten de vanlige kontringsmålene O'Sullivan normalt er en nøkkel til, varierende spill på høyreback og også flere bom fra kantene, ble Sagosen for alene i det norske angrepet - mot en god fransk målvakt i Wesley Pardin.
– Åpningskamper kan bikke litt begge veier. Norge kommer seg til enkelte gode sjanser, men det er litt dårlig og uheldig skyting, selv på frie sjanser. Uten å skylde på Bergerud, var det vel litt forskjell på redningsprosent og forsvaret også. Keeper og forsvar vinner som regel kamper, sier Alstad.
– Ble savnet av Gullerud, Rød og O'Sullivan synlig?
– Det er vanskelig å si. O'Sullivan er en veldig sentral spiller, uten at han er den som scorer for mye mål. Han er viktig i forsvar og til å spille opp andre og holde ballen, og styre litt sammen med Sander. Når Gøran må spille treer i forsvar tapper det nok mye krefter når han så heftig spilletil i angrep i tillegg.
Sveits og Østerrike skal være svakere enn både Norge og Frankrike, så dette var en slags nøkkelkamp i gruppa med tanke på poeng videre. Med tap kan Norge få en antatt vanskeligere vei til en mulig semifinale.
Tokyo 2020
Ekspertens dom: Han var Norges beste
26/07/2021 PÅ 10:38
Tokyo 2020
Sterk snuoperasjon etter marerittstart: – Dette er solid håndverk
24/07/2021 PÅ 01:31