Norge knuste Frankrike – møter Danmark i EM-finalen

Publisert 18/11/2022 klokken 22:04 GMT+1

Norges drøm om nok en EM-tittel i håndball lever etter en semifinale-klassiker mot Frankrike. Den ga norsk 28-20-seier og fikset et finalemøte med Danmark.

Håndballjentene er klare for EM-finalen.

Gullkampen spilles søndag med avkast 20.30. Montenegro og Frankrike gjør opp om bronsen tidligere samme dag.
Finalevinneren er sikret OL-plass til lekene i Paris i 2024.
Svært sjelden har en spiller dominert så kraftig og dratt sitt norske landslag slik Stine Bredal Oftedal gjorde i 1.-omgangen. Hun var involvert i «alt» i angrep med scoringer (fem) og initiativ som førte til fem straffekast. De scoret Nora Mørk på.
Norges forsvarsspill var tilbake på toppnivå, og det frustrerte Frankrike.
Det sto 12-11 til Norge ved pause. Keeperkampen i 1.-omgangen endte med Silje Solberg-Østhassel knapt foran Frankrikes Cléopâtre Darleux.

Ventetid

Norge gikk opp til 17-14 tidlig i 2.-omgangen. Det ble til 20-17 (43.30 minutter). Frankrike måtte jage utover i omgangen, men kom ikke à jour.
Mål fra mesterskapsdebutantene Sunniva Næs Andersen og Thale Rushfeldt Deila ga norske en buffer på 24-19.
Solberg-Østhassel vant til slutt målvaktkampen ganske klart.
Danmark og Norge har ikke møtt hverandre i en finale siden europamesterskapet i 2004. Da ble det norsk 27-25-seier.
Danskene kjempet seg til 27-23 over Montenegro i sin semifinale fredag. Tidligere i EM kvittet Danmark seg med sitt Norge-mareritt ved å vinne 31-29 i hovedrunden etter 16 strake tap siden 2014.

23. gang

Norge er klar for sin 23. finale i OL, VM eller EM. Hittil er 14 vunnet og åtte tapt.
Fredagens semifinale var et møte mellom de siste årenes giganter innen kvinnehåndballen:
Norge med EM-gull i 2020 og VM-tittel i fjor, begge etter å ha slått Frankrike i finalen. OL-gullet i 2021 endte på franske hender.