Thorps golfblogg: De fem største favorittene

Marius Thorp

Oppdatert 29/01/2020 klokken 20:09 GMT+1

I fjor vant Rory McIlroy og ble den andre golferen, ved siden av Tiger Woods, som vant FedEx Cup for andre gang. Her er mine fem favoritter for 2020.

Brooks Koepka of the United States poses with the Wanamaker Trophy after winning the 2019 PGA Championship at the Bethpage Black course with a score of 8 under par on May 19, 2019 in Farmingdale

FedEx Cup er den sesonglange konkurransen hvor vinneren er den spilleren som har samlet flest poeng etter de 49 offisielle turneringene på programmet.
Så hvem er favorittene for 2019/2020 sesongen? Her er mine fem tips, vi begynner nederst.

5. Patrick Reed

Så langt i sesongen har det handlet mest om regelbrudd, anklager for juks og problemer med publikum for Patrick Reed, men ingen kan ta fra han kvalitetene han besitter som golfspiller. Reed har startet denne sesongen veldig bra, og tapte knepent i omspill for Justin Thomas på Hawaii. I tillegg har han en delt 8. plass på WGC turneringen i Kina og en delt 17. plass i Japan.
Fjoråret inneholdt en seier, ytterligere 14 topp 25 plasseringer og til slutt en delt 9. plass på FedEx Cup listen. Reed vant Masters i 2018 og vil nok være sulten på flere majortitler, i tillegg til en eventuell sammenlagttittel.
Tross sitt frynsete rykte har Reed bagen full av kvaliteter og en enormt sterk psyke. Han vil nok få et tøft møte med publikum mange steder, men er det en som kan bruke det til noe positivt så er det nok han. Kan bli en upopulær seier om han skulle vinne FedEx Cup, men hver seier fra Reed er jo litt mindre populær.

4. Brooks Koepka

Verdenseneren har vært litt skadeplaget den siste tiden og er tilbake i aksjon denne uken i Abu Dhabi. Det er hans første turnering siden han måtte trekke seg fra CJ Cup i oktober. Koepka ble forresten satt ordentlig på plass av Hovland i showturneringen Hero Challenge før selve turneringen.
Brooks vant tre ganger i fjor, inkludert en major og en WGC tittel, og endte til slutt som nummer tre på FedEx Cup rankingen bak Schauffele og McIlroy. Det er ikke mange tomrom i Koepka sin karriere, men en sammenlagttittel på PGA Touren har han enda ikke. Amerikaneren har nok dette som et av sine store mål foran denne sesongen, sammen med flere majortitler og beholde sin plass på toppen av verdensrankingen.
FedEx Cup tittelen vil nok komme for Koepka, men det er så tett i toppen av PGA Touren og jeg tror en litt skadeplaget og trøblete sesonginnledning kan være utslagsgivende kontra sine største konkurrenter.

3. Jon Rahm

Spanjolen har spilt strålende golf over lang tid og har med det klatret helt opp til tredjeplass på verdensrankingen. Har kun spilt to turneringer så langt i år med en andreplass på Bahamas og 10. plass på Hawaii som fasit. Har vist at han kan prestere på alle baner, i alle ulike forhold og over hele verden.
Rahm endte fjoråret som nummer 12 på FedEx Cup med en seier, ytterligere to topp 3 plasseringer og 3 titler på European Tour, deriblant finalen i Dubai. Rahm er overmoden for en majorseier og kan med sin stabilitet fort være en utfordrer til sammenlagtseieren.
Den 25 år gamle spanjolen vant Race to Dubai i fjor og er en naturlig kandidat til FedEx Cup tittelen. Skulle han klare dette vil han bli den tredje spilleren til å ha vunnet sammenlagttittelen på begge de to største tourene. De to andre er Rory McIlroy og Henrik Stenson. Det er absolutt ingen som helst tvil om at Rahm besitter alle kvaliteter som trengs for å stige helt til topps i 2020, så se opp for «Rahmbo»

2. Rory McIlroy

Den regjerende mester har ikke sluppet trykket etter triumfen i august og ser bare sterkere og sterkere ut. En delt 3. plass i Zozo Championship ble fulgt opp med seier i WGC i Shanghai, som også var hans tredje World Golf Championship tittel.
McIlroy vant fjorårets FedEx Cup etter en strålende sesong fra start til slutt. Triumfen i The Players ble fulgt opp med seier i Canada og han kronet da han vant Tour Championship på East Lake. Flere majorseiere er nok kanskje aller fremst i pannebrasken hos Rory, men ingen har noensinne vunnet tre FedEx Cup titler!
Uansett om det er FedEx Cup, majors eller Canadian Open, så er det umulig å ikke trekke frem nordiren. Han har kanskje det aller høyeste toppnivået der ute, og de svakere delene har blitt bedre og bedre. Før eller senere kommer Rory til å vinne sin tredje FedEx Cup tittel, men jeg tror det er en person som vil stå i veien for han i 2020.

1. Justin Thomas

Og den som vil stå i veien for Rory McIlroy i år tror jeg blir Justin Thomas. Han har allerede to seiere under beltet, CJ Cup i Korea og Tournament of Champions på Hawaii. Seieren på Hawaii var Thomas sin tolvte PGA Tour tittel, ingen andre av spillerne som nå er under 30 år har like mange seiere..
Gikk inn i fjorårets Tour Championship som mannen alle jaktet på etter maktdemonstrasjonen i BMW Championship uken før. I finalen klarte han ikke følge helt opp og endte til slutt på en delt tredjeplass.
Thomas sitt spill er bunnsolid fra tee til green, og innehar svært få svakheter. Amerikaneren vant FedEx Cup sammenlagt i 2017, da startet han også året med seier i Asia, på Hawaii og fylte på med ytterligere to seiere. Justin Thomas topper allerede rankingen og det skal bli veldig spennende å se om han er der i august også, eller om noen har klart å vippe han ned.