Populære sporter
All sport
Vis alt

Thorps golfblogg: Ingen grunn til bekymring!

Marius Thorp

Oppdatert 29/01/2020 klokken 20:09 GMT+1

Er det grunn til bekymring over de siste resultatene til Viktor? Er han ute av form? Har han ikke hodet helt på rett plass? Det er noen av spørsmålene jeg har fått etter de siste resultatene til vår største stjerne.

Viktor Hovland

Foto: Getty Images

Så hva er svaret? Jo, her er det ingen grunn til å bekymre seg.
Golf er et merkelig spill. Det er utrolig små marginer og det er en av de få idrettene hvor du virkelig kan være ute av form over lang tid, før alt plutselig snur i løpet av en uke. Andrew Landry kom inn i forrige ukes The American Express turnering i California med fem strake missed cuts, før han helt ut av det blå vant sin andre PGA Tour tittel på 26 under par. Kan Andrew Landry, som før forrige uke lå som nummer 240 på verdensrankingen hele 70 plasser bak Ventura og 146 plasser bak Viktor, ja da kan våre gutter også. Så enkelt er det faktisk!
Tross tidlig exit for Hovland i Abu Dhabi forrige uke, var det veldig lite som skilte den prestasjonen fra en meget akseptabel plassering. I bunn og grunn var det jo faktisk bare et straffeslag for feil dropp på førsterunden, hvis man velger å se slik på det.
Det er normalt med litt rust i maskineriet etter en lengre ferie uten altfor mye golf, men det var også deler av spillet til Hovland som ikke bar preg av vinterrust. Ifølge European Tour sin statistikk var nordmannen nemlig nummer fire på førsterunden, og nummer en på andrerunden over de som traff fairway oftest. Det tyder på at den stabiliteten fra utslagene, som vi har blitt så godt vant med, fortsatt er i ypperste verdensklasse. Legger man til at han også var bedre enn gjennomsnittet på greentreff, så viser det at det kun var bittesmå marginer som skilte og at det rett og slett ble litt for kostbare feil på feil tidspunkt.
På PGA Touren opereres det med strokes gained statistikk, som er til for å vise hvor mange slag spilleren tjener/taper mot resten av feltet i den turneringen. Her er det en ganske oppsiktsvekkende fasit for Hovland i inneværende sesong, selv om han ikke har like mange runder registrert som flere av de andre. Det er faktisk kun i kategorien rundt green, altså nærspillet fra 30 meter og inn mot green, at Viktor taper slag mot resten av verdenseliten og er utenfor de 20 beste. I samtlige andre kategorier er han blant de 20 beste, noe som igjen fremhever hans enorme stabilitet.
Saken fortsetter under:
Viktors nøkkelstatistikker så langt på PGA Tour 2019/2020
Strokes Gained off the tee – 0.666 slag (17. plass) – Betyr at han i snitt tjener 0.6 slag per runde på de andre på utslagene.
Strokes Gained approach the green – 1.110 slag (6. plass) – Betyr at han i snitt tjener 1.1 slag per runde på de andre på innspill mot green.
Strokes Gained around the green – Minus (-) 0.614 slag (221. plass) – Betyr at han i snitt taper 0.6 slag per runde på de andre på slag rundt green.
Strokes Gained putting – 0.983 slag (11. plass) – Betyr at han i snitt tjener 0.9 slag per runde på de andre på puttinggreenen.
Strokes Gained tee to green – 1.162 slag (20. plass) – Betyr at han i snitt tjener 1.1 slag per runde på de andre på utslagene og innspillene til sammen.
Strokes Gained total – 2.145 slag (3. plass) – Betyr at han i snitt tjener 2.1 slag per runde på de andre totalt.
Disse tallene viser hvilket spill, potensiale og unik stabilitet Viktor har i sitt spill, sett opp mot de han skal konkurrere med. Hans evne til å prestere på et jevnt høyt nivå over lengre tid har vi allerede fått demonstrert gjennom PGA Tour-rekorden han satt for flest antall runder på rad på 69 slag eller bedre. Det er nettopp disse tallene som gjør at jeg er såpass positiv og har stor tro på at Hovland, gjennom en hel PGA Tour sesong, vil vise hva som bor i han, sikre seg sitt kort for neste sesong og også kjempe i toppen i flere turneringer.
Kanskje vil han vise frem sitt beste allerede denne uken i Dubai, eller neste uke i Phoenix? Jeg gleder meg hvert fall vanvittig til det vi har i vente. Så krysser vi fingrene for at Kristoffer Ventura også kan finne tilbake til det spillet som tok han til PGA Touren.
Glem heller ikke at Lee Westwood vant som 46 åring i Abu Dhabi. Viktor og Ventura er til sammen 46 år. Fremtiden er lys, meget lys!
Sett denne?
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame