Først er det viktig å vite at PGA Touren har et ranking system for hvem som kommer med i de ulike turneringene. Disse kategoriene er basert på verdensranking, vinnere av majors, vinnere av PGA Tour-turneringer og så videre, og går fra nummer en og helt ned til 39. Jo lavere kategori du er i, jo større er sannsynligheten for at du får spille alle turneringene. Noen av de store turneringene som for eksempel Masters og Players har deres egne kriterier for hvem som får spille.
Det er derimot kategori nummer 26 vi skal fokusere på når det gjelder rerangeringen, som er de 50 spillerne som kvalifiserte seg gjennom Korn Ferry Tour Finals høsten 2019. I denne kategorien finner vi Kristoffer Ventura og Viktor Hovland. Etter Korn Ferry Tour Finals ble samtlige spillere rangert fra 1 til 49, hvor Viktor hadde nummer 12 og Ventura nummer 13. Det var veldig gode plasseringer innenfor denne kategorien, som ville gi dem begge et godt antall turneringer. Grunnen til at jeg skriver 1-49 er at den spilleren som ender Korn Ferry Tour Finals som nummer 1, som i fjor var Scottie Scheffler, inngår ikke i rerangeringen da han har full kategori.
Thorps golfblogg
Derfor skiller golfen seg fra andre idretter
15/10/2020 PÅ 10:15
I tillegg er det verdt å nevne at det også er noen spillere som allerede har vunnet under årets sesong, disse er også tatt bort fra rerangering da de har full kategori som vinnere på PGA Touren. Det gjelder Lanto Griffin, Brendon Todd og Tyler Duncan.
Rerangeringen av spillerene i kategori 26 gjennomføres fem ganger i løpet av sesongen, mer spesifikt etter følgende turneringer:
  • The RSM Classic (Nov. 24)
  • The Genesis Invitational (Feb. 16)
  • Valero Texas Open (April 5)
  • Rocket Mortgage Classic (Mai 31)
  • John Deere Classic (Juli 12)
Det betyr at det allerede er gjennomført en rerangering i november, en som ikke hadde altfor stor innvirkning på våre gutter.
Det som skjer ved rerangeringen, er at spillerne i denne kategorien rangeres på nytt fra 1-49 basert på hvor mange FedEx Cup poeng hver spiller har opparbeidet seg frem til rerangering inntreffer. Det vil si at en spiller kan spille veldig bra tidlig i sesongen, men likevel miste noen plasser innenfor sin kategori dersom noen andre spiller bedre i neste periode. Og spillere kan tjene plasseringer i slutten av sesongen med en god sluttspurt. Likevel så vil man alltid bli belønnet for godt spill og ditto straffet for svakt spill da dette kan gjøre at du får spilt en god del færre turneringer enn de andre innenfor din kategori. Det kan bli skjebnesvangert utover i sesongen.
Neste rerangering inntreffer altså etter Genesis Invitational er ferdig denne uken og da ser det ut som våre gutter mister noen få plasser, som er forståelig grunnet at resultatene har vært svakere siden forrige rerangering. Viktor vil falle til plass nummer 25 innenfor kategori 26 og Ventura vil falle til plass 37 i samme kategori. For begge er det viktige turneringer fremover for å bedre sin plass i kategorien utover i sesongen, noe som kan gi flere starter og bedre muligheter for å beholde sitt PGA Tour kort.
Neste rerangering, etter den som inntreffer førstkommende søndag, er altså etter Valero Texas Open, den 5. april. Så gjenstår det å se hvor mange turneringer våre gutter får i den perioden på å bedre sine plasser.
For å følge med på oppdatert liste over rerangering kan du følge med her.
Fikk du med deg Hovlands hole-in-one?

Her er originalbildene fra Hovlands hole-in-one: – Jeg spanderer!

Thorps golfblogg
Ekspertens lovord: – Vanvittige, vidunderlige Viktor!
03/09/2020 PÅ 10:23
Thorps golfblogg
Skuffelsen, overraskelsen og årets øyeblikk
24/03/2020 PÅ 18:59