Populære sporter
All sport
Vis alt

Derfor skiller golfen seg fra andre idretter

Marius Thorp

Oppdatert 15/10/2020 klokken 12:18 GMT+2

Siden vi har fått to norske herrespillere på det øverste nivået får vi ofte spørsmål om hvor stor prestasjon det er og hvor vanskelig det er i komme seg opp på det øverste nivået i golf. Et tydelig eksempel på dette fikk vi i helgen.

Marius Thorp Viktor Hovland Kristoffer Ventura

Foto: Scanpix

  • Se Viktor Hovland i CJ Cup på GOLFTV fra 18:45 torsdag-søndag.
Det er ikke så enkelt å sammenligne idretter og ulike prestasjoner fra våre norske helter, og kanskje er det ikke noe stort poeng å gjøre det heller. Det er liten tvil om at våre vinterhelter skaper magiske øyeblikk, Haaland og Ødegaard gir oss glede i en annen verdensidrett og at Warholm er en av våre største.
Dog er én ting er sikkert: vi har aldri hatt to norske golfspillere på PGA Touren samtidig, og heller aldri to stykker som leverer topp 10 plasseringer og er med og kjemper i toppen.
Før Viktor fikk sin første topp 10-plassering var 10. plassen under Buick Open i 2006 fra vår kommentator Henrik Bjørnstad den eneste topp 10-plasseringen fra en norsk spiller på det øverste nivået.

Hvorfor er det slik?

Jeg har ikke fasiten, men har min tanker om hvorfor og helgens turnering viste oss hvorfor. I Las Vegas fikk vi et tydelig bevis på hva som gjør golf til en av de vanskeligste, om ikke den vanskeligste idretten, å lykkes i. Av de syv første spillerne på resultatlisten under forrige ukes Shriners Hospitals for Children Open var fire stykker rangert utenfor de 200 beste golfspillerne i verden. Tre av disse fire var også rangert utenfor de 350 beste, hvor vinneren Martin Laird var rangert som nummer 351 i verden før han løftet trofeet på søndag kveld. I hvilken annen idrett ser man dette? Hvilken annen idrett kan en 37 år gammel mann med 1 topp 10 plassering på sine siste 17 turneringer gå hjem å vinne. I
Ikke vet jeg!
Det er en så enorm bredde på verdensbasis i golfen i dag og så ytterst få spillere som i det hele tatt klarer å slå igjennom der ute. Riktignok manglet de aller beste under forrige ukes turnering, men det var likevel topp ti spillere og majorvinnere på startstreken. Og da var det altså Martin Laird, nummer 351 i verden som gikk seirende ut på 23 under par over fire runder, en ganske imponerende score. Det viste seg faktisk at seks under par på de to første rundene ikke var nok til å få spille i helgen en gang, og dermed også få betalt for ukens arbeid.
Det er også et punkt ved golfen. I tillegg til å være en utendørsidrett der vær, vind og baneforhold varierer fra dag til dag, må man også håndtere at man kan levere bra uten å få betalt for den ukens arbeid. Nå er vel pengepremiene neppe noe man skal klage over i golfen, men det er ganske mange spillere verden over som har høyere kostnader for seg selv enn de har inntekter.
Jeg er normalt sett ingen stor tilhenger av å sammenligne idretter og prestasjoner, men forrige uke ga meg et så tydelig bilde på hvor vanskelig det faktisk er å komme seg dit våre gutter er. Konkurransen er så hard over hele verden og faktorene som spiller inn er så mange. Det er så mye som spiller inn hver eneste uke med ulike baner, forhold, vær, vind og det faktum at samtlige andre på startstreken faktisk er gode nok til å vinne og kan slå deg selv om du presterer på ditt beste.
Heldigvis for Viktor Hovland er det «bare» 78 av de beste på startstreken denne uken, så da øker jo sannsynligheten litt.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame