• Se Kristoffer Ventura i Waste Management Phoenix Open på GOLFTV fra torsdag. Få tilgang her!
Det måtte jo komme. Patrick Reed har en helt egen evne til å sette seg selv i uforklarlige situasjoner og samtidig krysse etiske grenser innen golfen – fullstendig blottet for integritet og selvinnsikt. I helgens Farmers Insurance Open kom det enda et eksempel på det mange føler: Patrick Reed er en juksemaker.
La meg si det med en gang; jeg er ingen Patrick Reed-fan, langt derifra. Men faktumet at amerikaneren ikke brøt noen formell regel med hvordan han opptrådde i det han selv omtalte som «prosessen» rundt det feilaktige fritaket han ble gitt, kan jeg under sterk tvil akseptere. Og det er jo også dette han selv og samtlige dommere gjemmer seg bak.
FedEx St. Jude Championship
Optimistisk Hovland: – Dette var en god start
2 TIMER SIDEN
Måten han derimot opptrer på ved å markere ballen, plukke den opp med hånda, pirke rundt i roughen og unnlate å legge tilbake ballen der den faktisk lå før en dommer eller medspiller er på plass, er i beste fall i gråsonen. Når han så videre geleider dommeren i retningen han selv vil at situasjonen skal ta, ja da krysser han i mine øyne grensen for usportslig oppførsel.
Se situasjonen her (saken fortsetter under):

Har blitt tatt for juks flere ganger – her havner han i trøbbel igjen

Det største problemet for meg oppstår likevel etter runden er avsluttet. Som absolutt alle kan se, og som Reed selv er klar på i intervjuet etter runden: «if a ball bounces, it is literally impossible for it to plug». Hans egne ord sitert. Med den uttalelsen og TV-bildene som støtter opp under det, ja så klarer jeg rett og slett ikke forstå hvordan man kan rettferdiggjøre den beslutningen som ble tatt, ei heller hvordan du kan forsvare det du har gjort og faktisk nærmest hylle deg selv for å ha gjort alt etter boka.
Reed sier selv at det aldri skulle vært et fritak ettersom ballen ikke kunne vært plugget, men likevel velger han å ikke strekke henda i været. Han beskriver heller sin opptreden som perfekt og «textbook behaviour». Forstå det den som kan.
Se intervjuet med Reed her (saken fortsetter under):

Her må stjernen svare for seg: – Hadde gjort det igjen

Det er riktignok ikke bare spilleren som gjør feil i denne situasjonen, det må nevnes. Dommeren på stedet gjør absolutt ikke jobben har satt til å gjøre, det gjør heller ikke komiteen i etterkant. De lar dette skli forbi uten å egentlig konfrontere det vi alle ser, men dessverre er det blitt slik at de går til enorme lengder for å beskytte spillerne.
For det er ingen tvil i mine øyne: Patrick Reed tøyde regelstrikken til det ytterste, han brøt all form for sportslighet og etikette, og etter runden innrømmet han tilsynelatende uvitende at ballen faktisk aldri kunne ha vært plugget. Han jukset til seg en fordel, vel vitende om at det ikke fantes noe fellende bevis, og at han dermed fint kunne gjemme seg bak dommerens avgjørelse og at han selv mente han hadde handlet i god tro.
Det er som en fotballspiller som filmer seg til straffespark. Alle kan se at avgjørelsen er helt feil, men dommeren har dømt og spilleren kan si at han mistet balansen. Det fine med fotballen er jo faktisk at man nå bruker videobilder (VAR) for å rette opp helt åpenbare feil og straffe de som forsøker å jukse til seg en fordel.
Det er enda godt at situasjonen ikke hadde noen påvirkning for sluttresultatet i turneringen, og enda godt at ikke det gikk utover vår egen Viktor Hovland. For Patrick Reed er en fantastisk golfspiller, faktisk en av verdens aller beste. Han har et gudegitt nærspill, en ekstrem mentalitet og en unik evne til å prestere når det stormer rundt ham. Det er fryktelig synd at ikke golfspilleren Reed får den oppmerksomheten han fortjener, men så gjør han jo absolutt ingenting for å bedre dette selv.
Patrick Reed er en fremragende golfspiller, men en like fremragende skurk. Og det virker det som han kommer til å fortsette å være.
Han tangerte Bobby Jones med sin niende PGA Tour seiere med triumfen på Torrey Pines søndag, men som Rich Lerner i Golf Channel sa i etterkant; «Der stopper sammenligningen».
FedEx St. Jude Championship
Fornøyd Hovland etter første FedExCup-turnering: – Jeg spilte mye bedre i dag
2 TIMER SIDEN
FedEx St. Jude Championship
Millimeterne ikke på Hovlands side: – Det gjør vondt det
3 TIMER SIDEN