Oppdatert 16/11/2021 klokken 23:02 GMT+1

Nok et verdensmesterskap går uten norsk deltakelse. Mot Nederland klarte aldri Solbakkens mannskap å bryte opp et solid oransje maskineri.

Martin Ødegaard.

• Se Molde - Rosenborg søndag fra klokken 19:00 på discovery+
Nederland - Norge 2-0 / Montenegro - Tyrkia 1-2
Nederland var det beste laget i store deler av oppgjøret i Rotterdam, og nivåforskjellen på lagene kom tydelig fram i flere perioder av de 93 spilte minuttene på de Kuip. Norge hadde svært få sjanser i den første omgangen, og det var Nederland som regisserte det meste ute på den strøkne gressmatta.
Men så har det seg en gang sånn at det er målene som teller i fotball.
Nederland strevde med å komme til de største sjansene i kampen, og til tross for at spillere som Memphis Depay og Frenkie de Jong kom til farligheter i den første omgangen, stod det 0-0 på tavlen idet lagene gikk inn i garderoben etter de første 45’.
Ståle Solbakken og resten av det norske laget brukte lang tid ut av garderobene, i det som trolig var et grep for å kunne spille på resultatet i Tyrkia-kampen – om det hadde vært nødvendig.
1 min og 50 sek etter at lagene startet omgangen i Podgorica, blåste dommeren i gang de siste 45 minuttene i Rotterdam.

Tyrkia-ledelse

Drøye ti minutter inn i den andre omgangen produserte Norge sin første halvsjanse, idet innbytter Kristian Thorstvedt – som hadde kommet inn til pause – dundret en ball noen meter til side for målet til Cillessen.
Kun sekunder etter den norske sjansen i Rotterdam, smalt det i Podgorica. Etter å ha ligget under 1-0 tidlig i den andre omgangen, våknet det tyrkiske laget utover i kampen, og etter en drøy times spilt snudde de hvitkledde kampen etter en rakett fra Orkun Kökcü.
Dramatikken kunne ingen ende ta i gruppe G, for kun minutter etter Tyrkias ledermål ble et forsøk fra Montenegros Vokutic reddet på strek av Leicester-stopper Söyüncü.

To kjappe mål

Etter hvert som minuttene seilte avgårde, ble det mer og mer åpent i det norske laget.
Solbakken var nødt til å gjøre grep for å angripe, og etter å ha lagt over til en trebackslinje åpnet det seg rom etter rom. Nederland utnyttet rommene til det fulle, og med to nederlandske scoringer de siste seks minuttene av ordinær tid, var det Nederland som sikret gruppeseieren.
Tyrkia kapret andreplassen etter at de holdt stand i sluttminuttene i Podgorica.

– Norsk tradisjon

Dermed går nok et VM uten norsk deltakelse.
– Kampen er litt som forventet, med unntak av at jeg gjerne skulle sett av vi fikk noen flere kontringer. Vi lå godt organisert lenge og stod godt i mot, men hang litt i tauene utover i den andre omgangen. I den grad at vi kan være skuffet, så er det at vi ikke produserer nok sjanser, konkluderte Discovery-ekspert Tor Ole Skullerud rett etter kampen.
– Det har nesten blitt en norsk tradisjon at vi kommer dit at vi ikke har nok kvalitet når det gjelder som mest, fortsetter han.