I flere måneder har det blitt snakket om fredagens kamp mot Tyrkia i Istanbul. Etter uavgjort mot Nederland, samt to komfortable seiere mot Latvia og Gibraltar, har bortekampen i Istanbul seilt opp som Norges aller viktigste enkeltoppgjør i VM-gruppespillet så langt.
– Det blir veldig spennende å se hva de kommer med. Det er alltid tøft nede i Tyrkia, men det er ingenting som er gøyere enn den jobben som venter oss nå. Hvis man ikke gleder seg til den kampen på fredag, så har man ingenting i den bransjen her å gjøre, sa midtstopper Stefan Strandberg under en pressekonferanse tidligere denne uken.
UEFA Nations League
«Reservene» viste seg tilliten verdig: – En magisk følelse
12/06/2022 KLOKKEN 20:57
Per nå, etter seks spilte kamper, står Norge og Nederland med 13 poeng hver, der Luis van Gaals gutter er foran på bedre målforskjell. På tredjeplass, to poeng under Norge ligger tyrkerne med 11.
Det betyr at Tyrkia går forbi Norge med seier på fredag, mens Solbakkens mannskap kan ta et viktig bykst fra tyrkerne og true førsteplassen til nederlenderne.
Et annet aspekt er at Tyrkia allerede har møtt Nederland to ganger, samt slått Norge 3-0 på Ullevaal. Det betyr at om Norge kun spiller uavgjort på fredag, må de ta poeng fra Nederland på bortebane i november eller håpe at Tyrkia avgir poeng i minst en av sine tre gjenstående kamper mot gruppas svakeste lag.
Det positive med det scenarioet er at Ståle Solbakken og Norge da har skjebnen i sine egne hender.
  • Les mer om hvorfor Norge «må» vinne mot Tyrkia her.
Fikk du med deg denne? Saken fortsetter under videoen.

Sendte AIK i ledelsen – ble utvist for feiringen

Solbakkens bauta

«Den lille finale» mot Tyrkia spilles uten en rekke av de sentrale profilene, noe som har ført til at Ståle Solbakken virkelig har måttet røre ordentlig i spillergryta.
Forfall eller ei, flere av de vante spillerne er fortsatt med til Istanbul, og det hviler nok derfor et ekstra ansvar på Norges «veteraner».
Stefan Strandberg har seilt opp som en av Solbakkens aller viktigste spillere. I toppkampen mot Nederland forrige samling holdt den tidligere VIF- , og RBK-spilleren Brentford-stopper Kristoffer Ajer ute av laget. Sistnevnte har meldt forfall til denne samlingen.
Mot Tyrkia danner Stefan Strandberg sannsynligvis stopperpar sammen med Andreas Hanche-Olsen.
– Rollen min er ikke forandret fra tidligere. Jeg har vært den samme typen hele tiden. Forskjellen er vel at jeg har vært frisk over lengre tid, så jeg har fått en bedre rytme på ting, sa Salernitana-spilleren på tirsdagens pressemøte på Ullevaal stadion.
Saken fortsetter under videoen.

Mener denne posisjonen er minst viktig på et lag: – Alle kan spille der!

– Vært veldig frustrerende

Strandberg har hatt noen tøffe år som fotballspiller. Det siste halvåret i 2019 stod han uten klubb, og stopperen har tidligere sagt at han har vurdert å legge opp. Italia-proffen har også slitt med skader.
– Det har vært flere tøffe tak. Jeg hadde flere år der jeg nesten kun spilte kamper og ikke klarte å trene fordi kroppen ikke hang med. Da svinger prestasjonene og det er vanskelig å holde det stabilt over tid. Det var veldig frustrerende, men det er fortid nå. Akkurat nå trives jeg veldig godt med fotballen og har det kjempebra, fortsatte Strandberg.
I juli meldte stopperen overgang fra Ural i Russland til Salernitana i Serie A.
– Jeg har fått en veldig fin start i Italia. Jeg har vært frisk og rask hele veien, i tillegg har jeg blitt litt mer interessert i mat og drikke, smilte stopperen.
Med Joshua King og Sander Berge ute for Norge, har Stefan Strandberg nå blitt innlemmet i kapteinsteamet. Stopperen operer som visekaptein denne samlingen, med Martin Ødegaard som kaptein.
Saken fortsetter under videoen.

Slik spår tallekspertene nedrykksstriden: – Den prosenten er litt for høy

– Føler meg som en leder

Om Stefan Strandberg spiller mot Tyrkia blir det hans 20 landskamp totalt, og med det er han å regne som en av veteranene på landslaget. Mannen med flest landskamper i Ståle Solbakkens tropp er Southampton-spiller Mohamed Elyounoussi. «Moi» står med 35, der kaptein Ødegaard puster han i nakken med 33.
Elyounoussi er tydelig på at han kjenner på et større ansvar på landslaget.
– Jeg føler meg mer og mer som en leder i gruppa. Jeg er ikke nødvendigvis den som skriker høyest eller gjør mye ut av meg, men jeg er meg selv og føler et visst ansvar for ungguttene og de yngre i troppen, sa «Moi» på onsdagens pressemøte.
– Jeg har utviklet meg som både spiller og person. Tiden i Celtic hadde mye å si på den utviklingen. Jeg brukte tid til å tilvenne meg den tøffe spillestilen med mye trøkk og mange dueller, men det satt mer og mer. Jeg fikk også spille mange kamper som spiss, noe som også gjorde meg rubust, fortsatte han.
Nå er angrepsspilleren tilbake i Southampton etter et 2-årig lån i Skottland. Elyounoussi har startet en rekke kamper for The Saints og ser ut til å trives i den rødhvite drakten denne høsten.
– Ting har snudd siden forrige gang jeg spilte i Southampton, og jeg trives mer med ting nå. Vi har hatt litt marginer mot oss, men vi har leverte mange gode kamper. Selv ønsker jeg å gå ut av hver kamp med målpoeng, så jeg skulle ønske at jeg hadde litt flere, erkjente «Moi».
Mot Tyrkia fredag kveld kan fort Norges «veteraner» Stefan Strandberg og Mohamed Elyounoussi spille viktige roller i heksegryta i Istanbul.
Sett denne?

Disse Eliteserie-trenerne vil Spillerrådet ligge med, gifte seg med og kverke

UEFA Nations League
Vil jobbe med hodene før kampen mot «Söta Bror»: – Grøten er litt tyngre å tygge
10/06/2022 KLOKKEN 12:23
UEFA Nations League
Stopperkrise for Sverige før Norge-møte: Henter inn RBK-spiller
10/06/2022 KLOKKEN 07:53