ULLEVAAL STADION (Discovery):
Over 20 år uten mesterskap og mye nesten har satt sitt preg på både stemning og humør, internt i gruppa så vel som i omgivelsene. Det har ikke alltid vært like mye positivitet å spore i og rundt det norske herrelandslaget, om utsagt som «de har ikke noe i mesterskap å gjøre uansett» har vært en gjenganger.
VM-kvalifisering
Samlet spillerne på banen like etter kampslutt: – Skuffelsen er stor
16/11/2021 PÅ 22:40
Nå har pipa fått en annen lyd, av flere årsaker. Det er flere spillere som utmerker seg i de store ligaene, laget har plukket poeng med en landslagstrener som basert på uttalelsene ofte «ser de samme kampene som publikum» og ikke minst, måten de har kjempet og kriget på med resultater ser ut til å ha vunnet folket tilbake.
Mohammed Elyounoussi snakket sist om energien han fikk av å spille foran et fullsatt Ullevaal da Norge slo Montenegro. Mot Latvia ble det utsolgt allerede en måned før kampen.
Selv om det potensielt kan bli en avgjørende gruppefinale mot Nederland tirsdag, er laget nødt til å konsentrere seg om Latvia lørdag først. Seier der må til.

Setter på skylapper

Sørloth forklarer at de egentlig prøver å lese minst mulig i media og prøver å ha litt skylapper på, men drar også uoppfordret opp et tema:
– Telefonen er på, men jeg prøver å unngå å lese mest mulig. Men jeg må si at jeg synes det har vært bra fra deres side også. Jeg synes det har vært mye positiv oppbygning og gleder meg ekstra til kamp. Det har vi snakket litt om og det setter vi pris på, sier Sørloth.
– Du takket på en måte media for å bidra, er det noe du har vært misfornøyd med tidligere?
– Nei, ikke misfornøyd. Jeg prøver å stenge det mest mulig ute. Men det handler også om publikum og folk som skal på kamp og se kamp. De leser kanskje mer enn oss spillerne. Du føler mer positivitet, du føler at noe er på gang, sier Sørloth, og fortsetter:
– Det må vi takke oss selv for også, for vi har gjort det godt. Og da har jo dere noen fine ting å skrive om. Så det er todelt.
– For det henger sammen med at det også har skjedd noe internt?
– Selvfølgelig. Hvis vi ikke leverer, så blir det jo slakt. Slik er det og slik kommer det til å være, sier Sørloth med et smil.

– Oppriktig glede

Solbakken er stolt over måten laget har slått tilbake etter en vanskelig start med 0-3-tap for Tyrkia i «hjemmekampen» som måtte spilles i Málaga i mars.
– Jeg vil rangere det helt der oppe blant det jeg har vært med på. Vi har slitt oss tilbake i posisjon, vi har hatt god progresjon, og jeg føler at spillergruppa gleder seg. Det er ofte det du ser mest på som trener, om du ser oppriktig glede, om spillerne gleder seg.
En som kan ha bidratt til det, også utenfor banen, er Ståle Solbakken, med sin væremåte. Han har som landslagssjef håndtert de fleste spørsmål og temaer på strak arm, med alt fra korona, Qatar, tidligere konflikter og direkte spørsmål om spillere.
I stedet for å hisse seg opp eller fremstå avvisende, har Solbakken ærlig og åpenhjertig ufarliggjort alle spørsmål både gjennom gode svar og humor.
– Hvis du tar 10 Sampdoria-kamper, men bare gidder se en, vet du hvordan han spiller i alle. Det er fem headinger, fire feilpasninger, sju gode pasninger, ett gult kort og et bandasjert hue. Det siste mangla i går, men den pakka får du hver kamp, sa han for eksempel om Morten Thorsby på en tidligere samling.

Svarer med humor

Da han hentet inn dødballtrener Bernardo Cueva fra Brentford, husket han ikke navnet og kalte ham i stedet Per Brogeland. En gang kalte han Birger Meling en ekstrem detaljfrik, og mente han slet ut analytikeren fordi «han kan ikke gå forbi ham med computeren før Meling drar tak i ham og skal ha venstre/høyre-finte fra samtlige som har vært innom Nederland siden Rob Rensenbrink spilte venstrekant i 1978-finalen.
Nå skulle han gi en skadeoppdatering på troppen, og mistet det litt av egen kommentar om at Stefan Strandberg «har vært litt stiv både her og der». I tillegg forsto han ingenting av VGs prosentspørsmål, lurte på om han skulle forklare prosentregning og kommanderte kollegaen til det var på tide at VG tok en samling i bånn.
Mot Latvia lørdag blir det trolig «Bølgen» igjen på et fullsatt Ullevaal – et «stort» samtaleemne etter forrige kamp. Heller ikke der lar Solbakken seg pirke på nesen av «unødvendige» spørsmål.
– Jeg tror at dette er en liten krasj mellom familien, som synes det er ålreit at det kommer en bølge i hver omgang, og en del «hardcore» supportere som gjerne avstår fra den bølgen, og konkluderte:
– Et veldig I-landsproblem. Vi har ganske mange utfordringer i norsk fotball, og «Bølgen» er ikke en av dem.

Glisende Norwich-Normann om Knutsen: – Jeg tror jeg sier minst mulig

VM-kvalifisering
VM-drømmen brast for Norge – sjanseløse i Rotterdam
16/11/2021 PÅ 21:39
VM-kvalifisering
Solbakken fra start – slik stiller Norge mot Nederland
16/11/2021 PÅ 18:40