Norge - Østerrike 1-2
Norge leverte en dårlig innledning på kampen på Ullevaal, og det var et godt Østerrike-lag som hadde ballen mest og vant de fleste duellene. De gangene noen i rød trøye vant den, mistet de den like fort.
VM-kvalifisering
Samlet spillerne på banen like etter kampslutt: – Skuffelsen er stor
16/11/2021 PÅ 22:40
Det fikk tidligere landslagsspiller Lars Bohinen til å spørre på Twitter: «Er det strøm i ballen?»
Derfor var det også fortjent da gjestene tok ledelsen med litt over ti minutter igjen av den første økta. Morten Thorsby mistet ballen ute på siden, men dommeren lot spillet gå: Presist innlegg fra Andreas Ulmer og Michael Gregoritsch stakk mellom Kristoffer Ajer og Haitam Aleesami og satte ballen kontant i nettet.
Norge hadde ikke et eneste skudd på – eller i det hele tatt mot – målet i den første omgangen.
Og vondt ble til verre for Lars Lagerbäck og hans menn etter en dødball tidlig i den andre omgangen. Det ble kaos i feltet etter dårlig norsk forsvarsspill, og dommeren mente – noe uforståelig – at det var straffbar hands da en ball ble slått i hånda på Sander Berge.
Mest sannsynlig var det også offside i forkant av handssituasjonen.
Rune Almenning Jarstein gikk riktig vei og var ikke langt unna, men straffen fra Marcel Sabitzer gikk forbi ham og inn i nettmaskene til dobling av ledelsen.
Etter halvtimen tok Lagerbäck grep og erstattet Joshua King med Alexander Sørloth. Bare noen minutter på banen var alt Tyrkia-proffen trengte for å markere seg med positivt fortegn og tenne håpet for Norge.
Stefan Johansen slo en flott ball gjennom til Sørloth på løp, og løp gjorde også Erling Braut Haaland foran mål. Sørloth spilte inn der spissmakkeren hadde kommet seg fri og styrte inn sitt første A-landslagsmål.
Det håpet kunne vært brent ut allerede få minutter senere, men Almenning Jarstein leverte en god redning da han nektet Christoph Baumgartner scoring på sin heading fra kort hold.
Så glapp det for Norge igjen og Østerrike kunne kontre. Skuddet gikk via Aleesami og endret retning, men nok en gang var Jarstein mesterlig med på notene.
Åtte minutter før slutt burde utligningen sittet for Norge, da Berge gikk opp og headet et Mathias Normann-frispark like utenfor fra kort hold. Samme Berge skaffet seg også en ny god mulighet i sluttminuttene etter nok en dødball, men også den avslutningen forsvant utenfor.
– Det var 60 minutter med dårlig fotball, og 30 minutter med litt bedre fotball. Det var ingen bra kamp fra vår side, sa landslagstrener Lars Lagerbäck til TV 2.
– Vi jobbet heller ikke sammen som et lag. Det ble en passivitet over det, og så er Østerrike et bra lag, og de spilte også en god kamp, la Norges svenske sjef til.
Dermed endte den nye Nations League på verst tenkelig vis, og Lagerbäcks ubeseirede rekke på Ullevaal ble brutt.
Det var ikke bare det første hjemmetapet siden Tyskland vant 3-0 på samme dato i 2016, det var første tap overhodet på ti kamper, siden 1-2 mot Spania i mars i fjor, skriver NTB.
– Det var kanskje greit med en slik vekkerklokke. Jeg tror ikke du vil se Norge spille slik mot Nord-Irland og Serbia. De skal få en varm påminnelse om hvordan vi skal agere, sier Lagerbäck til TV 2.
Norge fikk imidlertid en gavepakke fra neste motstander, da Nord-Irland berget poeng i Romania. Delingen av poeng der kan være greit for Norge som ligger sist i gruppa med null poeng.
Tidligere i kveld slo U21-landslaget Gibraltar 6-0. Her er Leif Gunnar Smeruds dom over kampen:

Smeruds dom etter 6-0: – Ikke veldig godt fornøyd

VM-kvalifisering
VM-drømmen brast for Norge – sjanseløse i Rotterdam
16/11/2021 PÅ 21:39
VM-kvalifisering
Solbakken fra start – slik stiller Norge mot Nederland
16/11/2021 PÅ 18:40