Ajax-Manchester United 0-2:
Ordtaket «et bilde sier mer enn tusen ord» kunne ikke truffet bedre på Friends Arena i Stockholm onsdag kveld. Anledningen var Europaliga-finalen mellom Ajax og Manchester United. Et Manchester United som har vært gjennom en svært hard prøvelse i dagene før oppgjøret, da 22 mennesker mistet livet i et terrorangrep i den britiske byen knappe to døgn for onsdagens finale. Tragedien inntraff bare en ukes tid etter at Manchester Uniteds superstjerne Paul Pogba også mistet sin far. Franskmannen kronet en imponerende prestasjon med å sette inn 1-0 for Manchester United tidlig i oppgjøret, og mens elleville lagkamerater stormet til, stod Pogba støtt som en tinnsoldat og pekte opp mot Stockholms nattehimmel – «denne er for alle dere».
Etter pause økte Henrikh Mkhitarjan til 2-0, og sørget for at den engelske giganten kunne juble for Europaliga-triumf, og minst like viktig: Retur til Mesterligaen.
Premier League
Solskjærs United tuktet nesten Liverpool: – En misbrukt mulighet
17/01/2021 PÅ 19:21
– Vi gjorde det. Nå er vi stolte. Folk har snakket om en dårlig sesong, men ingen kan si noe nå. Det skjer så mye forferdelig over hele verden, i Manchester, i London, i Paris. Vi gikk inn på banen her for å vinne for Manchester by og for landet. Vi spilte for dem, menneskene som døde, sa Pogba etter kampen.
(Artikkelen fortsetter under videoen)

Pekte mot himmelen

Manchester United åpnet kampen i høyt tempo og stresset de unge nederlenderne i hver eneste ballinnvolvering. Ajax-spillerne virket ukomfortable, men fikk likevel på sett og vis ridd av det høye åpningspresset. Men da Peter Bosz' utvalgte rotet vekk ballen på egen halvdel etter 17 minutters spill, var Manchester United nådeløse.
Marouane Fellaini fant milliardmann Pogba som ladet fra sekten meter. Avslutningen tok borti foten til Davinson Sánchez og endret så mye redning at André Onana i Ajax-buret var helt utspilt, mens franskmannen løp av gårde, pekende opp mot himmelen og sin nylig avdøde far.
– Det er maks uflaks for Ajax når ballen tar borti en spiller slik, men de kan ikke miste ballen på eget innkast slik, da blir de straffet. Om dette skulle bli kampens eneste mål, betaler vel Pogba godt ned på overgangssummen sin, sa Eurosports fotballekspert Kjetil Rekdal.
Ajax-spillerne virket rystet og fortsatte å spille hverandre opp i vanskelige situasjoner, uten at et for anledningen blåkledd Manchester United hadde evner eller vilje til å utnytte det.
Det tok nesten en halvtime for ungdommene i rødt og hvitt begynte å bli komfortable og finne roen, men da begynte også sjansene så smått å vise seg. Etter flere gode ballerobringer høyt i banen, satte Chelsea-utleide Bertrand Traoré fart og dro av flere blåkledde forsvarsspillere, men fikk aldri sendt avgårde en avslutning og satt Sergio Romero i United-målet på prøve.
– Traoré er den eneste spilleren som klarer å skape trøbbel for United-forsvarerne, så han må Ajax spille opp oftere, slo Rekdal fast.

«Miki» doblet

Hva Bosz sa til sine spillere i pausen kan man lure på, men det tok ikke mer enn to minutter i av andreomgang før 2-0 var et faktum. Et Juan Mata-hjørnespark ble stusset videre av Chris Smalling. Ballen landet foran beina på Henrikh Mkhitarjan som på akrobatisk vis fikk sendt avgårde en avslutning som tok Onana helt på senga. Den nigerianske sisteskansen fikk kastet opp en arm, men kunne ikke forhindre «Miki» å sette inn sin sjette Europaliga-scoring for sesongen.
– Det kan se ut til at anledningen er for stor for dette unge Ajax-laget. Se Davy Klaassen på midtbanen, hvor mange ballberinger har han hatt? Han er blitt totalt nullet ut av Manchester Uniteds sentrale midtbanetrio. Mourinho har knapt vært oppe fra benken, så han må være veldig fornøyd med hvordan de har fremstått utpå her, sa Rekdal, mens Ajax-spillerne forsøkte å finne en vei tilbake i oppgjøret.
Til tross for etter hvert desperate forsøk, måtte ungguttene fra Nederland omsider kapitulere og innse at det dessverre for dem ikke var deres kveld. Tilreisende britiske fans sang med full hals og rørte hjerter mens deres helter kontrollerte hjem Europaliga-troféet. For denne kvelden tilhørte ingen andre enn Pogba, United og Manchester by.
Premier League
Solskjærs United slo tilbake med storseier mot Newcastle
27/12/2019 PÅ 08:31
UEFA Europa League
Kunstmål av Martial – Solskjærs United videre i Europa League
07/11/2019 PÅ 21:54