Finalenedtur for «Søta bror»: Tapte OL-gullet etter straffedramatikk

Carl Henning Biørnstad

Oppdatert 06/08/2021 klokken 17:49 GMT+2

Det ble en lang og nervepirrende OL-finale mellom Sverige og Canada fredag ettermiddag. Etter 12 straffer var det til slutt Canada som kunne juble for gull.

Lina Hurtig depper etter at OL-gullet røk.

Sverige - Canada 1-1 (2-3)
For andre OL på rad endte Sverige som nummer to i OL-turneringen, etter at «Søta bror» tapte gullet mot Canada fredag. I 2016 var det Tyskland som stoppet de svenske jentenes gulldrøm, og denne gangen var det altså nordamerikanerne som sørget for svensk sølv.
– For en finale dette ble. Dramatikk er nesten et mildt ord å bruke etter dette, sa Discoverys kommentator Jørgen Klem like etter at det ble klart at Canada er olympiske mestere.
Her faller avgjørelsen. Saken fortsetter under videoen.

Sviktet da det gjaldt som mest – her ryker OL-gullet for Sverige

Sverige var derimot det klart beste laget de første 45'.
Stina Blackstenius sendte først Sverige i ledelsen i den første omgangen, og 1-0 stod det også da lagene gikk inn i garderobene. Canada kom tilbake i den andre omgangen, og Jessie Fleming fikk utliknet fra straffemerket i det 67. minutt.
Og flere straffer skulle det bli.
Det stod 1-1 helt fram til det 120. minutt, og det var derfor duket for straffesparkkonkurranse i Tokyo. Med finaletapet fra Rio i bakhodet, var det et revansjesugent svensk lag som gikk inn i den siste fasen av kampen.
Men nok en gang skulle det ende med andreplass for våre naboer i øst. Etter 12 skudd fra ellevemeteren, der kun fem av disse gikk i mål, var det til slutt de canadiske spillerne som kunne juble for en 3-2-seier i straffekonken.
Canada sikret OL-bronse i både OL i 2016 og OL i 2012, og torsdagens gull er nasjonens aller første OL-gull i historien.