Det melder klubbben på sine hjemmesider mandag ettermiddag.
– Vi har hatt jævlig uflaks. Det er snakk om en prøvespiller som har vært frisk, som har fulgt alle regler og protokoller. Han hadde sin første dag i Stabæk tirsdag, trente med klubben onsdag, så fikk han beskjed om at han var nærkontakt med en smittet torsdag, sier klubblege Arne Røde til Eurosport.
OBOS-ligaen
Mener treneren bør gå: – Skal man trekke i nødbremsen, bør man gjøre det nå
2 TIMER SIDEN
Den var den tidligere Stabæk-spilleren Moussa Njie, som har trent med laget i det siste, som fikk påvist koronavirus torsdag. Da gikk spillere, trenere og øvrig støtteapparat umiddelbart i karantene.
Omfattende testing gjennom helgen har resultert i ytterligere seks nye positive prøver. Det er etter at alle nærkontakter har testet seg en gang.
– Det er snakk om spillere som først testet negativt. De ble plassert i karantene i påvente av en ny test, og så fikk de symptomer i løpet av helgen og testet deretter positivt. Det viser at vi ikke kan forholde oss til kun én test, fortsetter Røde.
– Det viser at vi må forholde oss til tiden. Noen blir sjuke etter to-tre dager, mens andre først etter en uke. I dag er det mandag, og i morgen vil det være én uke siden de ble eksponert for et mulig virus.
Saken fortsetter under videoen.

Mener stortalentet ikke burde være en del av Branns faste stopperduo

– Et varsko for alle

Alle spillere, trenere og øvrig støtteapparat, samt deres nærkontakter, har testet seg for viruset. Totalt har 43 personer i klubben testet seg. Over 30 prøver hadde negativt svar, mens man fortsatt venter på noen testsvar.
Stabæk kommer også til å re-teste alle spillerne innen kort tid.
– Dette er et varsko for oss alle. Nå må alle passe på. Vi tar det for gitt at dette er det muterte viruset. Det er heldigvis ingen av spillerne som er alvorlig syke. Det går bra med alle, og det har ikke nært noen vurdering om innleggelse. Jeg er tilgjengelig 24 timer i døgnet for spillerne, sier Røde.

Ønsker strengere regler

Klubblegen mener at smitten i Stabæk tyder på at fotballen bør ha strengere regler for å slippe til prøvespillere.
– Protokollen for å få en prøvespiller til å vise seg frem, viser seg ikke å være god nok. Hvis jeg skulle lagd den nå, i ettertid, måtte prøvespilleren bodd på hotell til to negative PCR-tester var avlagt, med én ukes mellomrom. Vår spiller tok både en hurtigtest og PCR-test. Men dette sier jeg i etterpåklokskapens lys. Jeg får ikke Nobelprisen i medisin for å si det.
Dette er klubbens første tilfelle av koronasmitte.

– En balansegang

Magnus Myntevik, lege i Brann og leder av NFFs medisinske råd, mener at det per nå ikke er hensiktsmessig med et strengere regelverk for prøvespillere.
– Det er en balansegang mellom å være streng og å ha et system som fungerer i praksis. En prøvespiller viser seg jo ikke alltid bare frem ett sted, men gjerne flere steder. Det må fungere i praksis. Dette har ikke vært et stort problem. Det er ikke der smitten har spredd seg, sier Myntevik til Eurosport.no.
– Det er et stort smittetrykk i samfunnet. Da blir det det i fotballen også. Risikoen for smitte øker. Det viktigste for oss er at klubbene ikke slipper ut noe smitte til samfunnet. Det er vi veldig nøye på, utdyper han.
Legen sier at der de tidligere anbefalte klubbene å screene og utføre en medisinsk sjekk på prøvespillerne, er det nå anbefalt å ta en hurtigtest eller PCR-test.
– For oss i NFF er dette med hurtigtester litt nytt. Det påfører klubbene en utgift, men kanskje bør vi benytte oss mer av det, sier Myntevik.
Myntevik sier at en PCR-test er sikrere enn en hurtigtest, men at det på Østlandet fort kan ta to-tre dager før man før svar på den. Til sammenlikning vil en hurtigtest gi deg svar i løpet av halvtime.
– Vi registerer alle smittetilfeller og til enhver tid hva som beveger seg. Vi gjør justeringer av protokollen hele tiden, avslutter Myntevik.
Eliteserien
16-åring berget poeng på overtid: – Husker ikke så mye av det som skjedde
3 TIMER SIDEN
Fotball
Slakter banen: – Vi spiller på asfalt
4 TIMER SIDEN