Det er en rekke nordmenn som går på skole i USA og kombinerer fotballsatsing med utdanning. Noen utmerker seg mer enn andre. Sondre Norheim (23) fra Bryne har spilt for collegelaget til Syracuse University nord i delstaten New York de siste årene. Nå har han imponert speiderne.
Såpass har han imponert, faktisk, at MLS-klubben Nashville SC valgte å kjøpe seg muligheten til å hente han for 50 000 dollar.
OBOS-ligaen
Henter nordmann fra Feyenoord
2 MINUTTER SIDEN
– Det er jo ganske mye penger, så det er hyggelig at de velger meg da. Det er en tillitserklæring. Det er ikke så vanlig at de velger en college-spiller til de internasjonale plassene de har, så det er veldig gøy, sier han på telefon til Eurosport.
Nicolay Netskar, direktør i Pursue Pro, hjelper unge nordmenn med å realisere proffdrømmen i USA. Han sier det er oppsiktsvekkende at klubben valgte en ikke-amerikansk spiller.
– Blir man valgt som en ikke-amerikaner, så er det ofte et tydelig signal på at klubben har en intensjon ved deg. Man har kun en viss kvote med internasjonale spillere.
Det at klubben har valgt å bruke en av disse plassene på en ung nordmann fra college er heller sjeldent. Det gjør også at Netskar omtaler Norheim som kanskje den nordmannen i USA med det aller største potensialet.
Klubber i USA kan kjøpe seg muligheten til å velge ut en collegespiller som er med i den såkalte «draften» som arrangeres i forkant av hver sesong. Der blir de beste spillerne fra collegefotballen rundt i landet valgt ut og kan havne i ulike klubber - hvis de blir ansett som gode nok og plukket opp. Hvert år ender også en rekke unge lovende spillere opp uten å bli hentet av klubber.
Netskar forteller at det er noe helt spesielt ved Norheim.
– Sondre Norheim er ekstremt atletisk. Han har den nest beste sprinttiden gjennom tidene på Syracuse-skolen. Dette er en skole som har fått spillere gjennom til Canada og USAs landslag tidligere.
– På skolen kalte de han bare «The Beast», ler han.
Saken fortsetter under:

– De har ambisjoner for meg

23-åringen har alltid vært ambisiøs og sett for seg en karriere på høyt nivå. Etter han fullførte videregående spilte han én sesong for Bryne i PostNord-ligaen, før han forsvant til collegefotballen.
Forresten: I tillegg til Sondre Norheim, ble en annen nordmann også draftet til MLS samme kveld. Jonas Fjeldberg fra Jessheim ble klar for FC Cincinnati.
Nå skal Norheim reise til USA førstkommende onsdag etter en ferie hjemme i Norge. MLS-sesongen starter trolig ikke før i mai, grunnet den alvorlige smittesituasjonen i landet. Fram til det skal han fortsette på collegenivå og stille inn formen før det største steget i karrieren hans.
Han har likevel allerede rukket å snakke en del med trenerteamet.
– Jeg begynte å snakke med dem en uke før draften. Da var de hvert fall interesserte. Etter det hele ble klart har jeg snakket litt med både manageren og coachen.
– De er litt tynne på høyresiden i forsvaret deres, og da passer jeg egentlig perfekt. Jeg bekler både midtstopper og back. Om jeg kommer til å bli involvert med en gang, det vet jeg ikke, men de har ambisjoner om at jeg skal være med å bidra i MLS.
USA er et fotballand i vekst, og han gleder seg stort til å være en del av sirkuset på toppnivå.
– MLS har vokst ekstremt bare de siste fem årene. Det bygges på europeisk fotball i USA, og det er investert masse penger rundt omkring. Det synes både når det kommer til nivå og interesse. Det kommer nok til å fortsette også.

Anerkjent blant trenerne på skolen

Nashville SC er en relativt ny og hardtsatsende klubb i toppdivisjonen, kan Norheim fortelle. De har ønsket å bruke draften til å finne spillere som han selv.
Nå håper han å bli involvert så tidlig som mulig. Skussmålene fra gamletrenerne i New York er hvert fall gode. Skolen har som tradisjon å utvikle spillere til et svært høyt nivå, blant annet landslagsspillere for både Canada og USA.
– Trenerne hans på college mener han har potensialet til å nå minst like høyt som hans forgjengere på skolen, sier Netskar, som både har fulgt og kommer til å fortsette å følge Norheim med falkeblikk.
Det bør kanskje vi her hjemme i Norge gjøre også.
Fikk du med deg siste episode før jul?

Episode 69: Spillerrådet Awards, selvevaluering og brutalt ærlige ønsker om Mjøndalen-nedrykk

OBOS-ligaen
Flere profiler på flyttefot: Dette er de bekreftede overgangene i OBOS-ligaen
6 TIMER SIDEN
Fotball
Skuffet og frustrert over egen klubb: – Skulle ønske de kunne ha solgt meg
8 TIMER SIDEN