– Først og fremst så trives jeg veldig godt hittil, basert på det at det er veldig ålreite folk rundt meg. De er hjelpsomme, jeg føler meg velkommen og har det grunnleggende på plass, sier 26-åringen til Eurosport.no.
Omkranset av stupbratte klipper rett ned i det ville havet, ligger Runavik – tettstedet som deler navn med toppserieklubben Elverum-gutten spiller for. Kommunen i de naturskjønne omgivelsene har snaue 4.000 innbyggere.
OBOS-ligaen
Målthriller da Ranheim og Aalesund delte poengene
5 TIMER SIDEN
Folkene er ifølge Nersveen enda mer åpne og inkluderende, sammenlignet med nordmenn.
– Jeg vil si det. Hvorfor vet jeg ikke helt, men det veldig lite her. Av den grunn er det nok litt sånn bygde-kultur, enten er du inne i varmen eller en utlending. Jeg er eneste utlending i laget, men sosialisering og den biten går veldig greit. De prater opprinnelig færøysk, men har dansk på skolen. Dansken de prater er veldig grei å forstå. Det er en blanding mellom dansk og norsk, og de danske ordene uttaler de uten den poteten i halsen. De forstår også norsk veldig godt.
Men hvordan havner egentlig en norsk spiller, som akkurat har gjort unna en sesong i OBOS-ligaen for HamKam og tilsynelatende ser ut til å re-signere for moderklubben Elverum i 2. divisjon, på Færøyene?
– Etter jeg var ferdig i HamKam trente jeg med Elverum, men var veldig usikker på hvor jeg hadde lyst til å ende opp. De var veldig ålreite med meg, selv om de var tydelige på at de ville ha meg med. Jeg utelukket det ikke, men lovet meg ikke bort. Plutselig dukket det opp noen muligheter, og jeg ville dra bort for å sjekke det ut.

Tok sjansen

Samtidig er det slik at serien på Færøyene starter allerede 10. mars. Overgangsvinduet stenger 15. mars, forteller Nersveen.
– Så jeg reise over og var her i fire-fem dager. Var med på noen treninger og fikk se litt på forholdene, og endte opp med å skrive kontrakt den dagen jeg skulle dra, etter at jeg fikk en dag til å tenke på det før jeg bestemte meg. Det var i februar og på tide å finne seg en klubb, i tillegg til at jeg følte jeg kunne trives her og ville ta vare på sjansen.
– En dag ... er ikke det litt kort tid å bestemme seg for om man skal forlate alt og reise alene til Færøyene på?
– Hehe, jo. Jeg kunne nok fått tenkt lengre, men hadde flybillett hjem. Da måtte jeg enten fått ordnet med signaturen elektronisk senere, eller reist tilbake for å skrive under. Etter litt samtaler med meg sjøl og med fatter`n, hadde jeg lyst til å hoppe på muligheten.
Og nå, noen måneder senere, har han ikke angret. 26-åringen forteller at han trives veldig godt.
– Det er veldig mye likt, men også en del forskjeller. Det bor 50.000 i hele landet, og det er mange gode enkeltspillere, men forskjellen fra Norge er i største grad struktur defensivt. Her, når vi angriper, får vi beskjed om å løpe som et helv*te, og scorer vi nok mål, vinner vi kampen. Det blir litt «kokkoskamper» innimellom, men vi har jobbet mye med det i vinter, så det er ikke helt krise.
– Er det noe du bidrar med, med din bakgrunn fra norsk fotball?
– Vi har en islandsk trener (Gudjón Thórdarson) som har sin måte å spille fotball på, så jeg forholder meg til det. Men jeg prater mye med gutta på laget om hvordan vi har lyst til å spille, og hvordan vi kan gjøre hverandre bedre. Jeg bidrar med så mye jeg kan når jeg føler jeg har noe å komme med.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

Peder Nersveen

Foto: Eurosport

Slik er ligaen

I toppdivisjonen er det ti lag. Nersveens NSI Runavik ligger på femteplass etter fem kamper. De har sju poeng, og det er fem opp til Skala IF som leder med 12.
– Vårt lag og de andre topplagene her kunne nok vært med og kjempet om å overleve i OBOS-ligaen. Bitt fra seg, men kjempet på nedre halvdel, sier han på spørsmål om å plassere nivået sammenlignet med det han er vant til fra nivå to og tre i Norge.
– Bunnlagene er nok et stykke unna, fysisk og med løpskraft og slike ting. Men det er jo ofte slik at om man senker seg noen hakk og de hever seg, så blir hver eneste kamp som cupkamp uansett, tøffe og fysiske. Det er litt typiske OBOS-kamper, mye kjøtt og mye dueller. Det er ikke en helt uvant type fotball.
Nersveen har spilt alt i de fem første kampene. Han sier han føler han har gjort det greit, men at han har enda mer inne og mer å gå på.
Så hvordan er det da, når et bittelite sted henter inn bare en eneste utenlandsk spiller. Kjenner han på forventningene?
– Jeg er litt usikker på hva de forventer seg i lokalsamfunnet, men jeg regner med at de forventer at jeg skal være med på å prege kamper og en av de bedre spillerne generelt.

Videoblogg med humor

Det er lagt til rette for ham slik at han ikke behøver å jobbe ved siden av. På dagtid bruker han ofte tid til å lage videosnutter på YouTube, så folk hjemme i Norge kan se hvordan han har det. Det er ikke helt uten glimt i øyet og humor han leverer fotballtriks og omvisninger i nærområdet.
– Jeg har jo litt tid til overs, men så er jeg også blitt veldig interessert i å filme og ta bilder og sånt. Etter å ha pratet litt med kjentfolk som var interesserte i oppdateringer, tenkte jeg at jeg kunne kombinere det og kjøre en «Vlog». Det er for moro skyld, og bare artig å kødde litt med det. Selv om det er mye kødd, får de jo se hvordan det er her også.
Og rundt i den fantastiske naturen og til og fra trening, kjører han rundt i en KIA. Det er med andre ord lite glamour, raske sportsbiler og gigantiske lønningsposer for en fotballproff i Runavik.
– Vi har lønn i danske kroner ... Sammenlignet med det jeg hadde i HamKam er det kanskje litt opp, men da hadde jeg billig leilighet og slike ting. Jeg får det til å gå rundt. Det er ikke til å bli rik av dette her, sier Peder Nersveen.
Som likevel kanskje blir rikere på en god del opplevelser og eventyr.
Se Nersveens videoblogg
:
OBOS-ligaen
De lokale heltene sendte Start ut av nedrykkssumpen
5 TIMER SIDEN
OBOS-ligaen
Kontroversiell straffesituasjon da Jerv snublet mot Ull/Kisa
5 TIMER SIDEN