Hands-regelen er stadig gjenstand for diskusjon i fotballverdenen. Dagens sentrale vurderingstemaer er om armen søker ballen eller motsatt, samt avstand mellom spilleren eller ballen.
Nå har IFAB vedtatt endringer for å klargjøre definisjonene.
Eliteserien
– Det er en oppskrift på katastrofe. Det kommer ikke til å gå
3 TIMER SIDEN
Fremover vil det uttrykkelig stå i regelverket at det skal blåses frispark når mål og åpenbare scoringsmuligheter stammer fra en handssituasjon. Det gjelder selv om handsen ikke var med vilje.
– Vi ser spesielt etter angrepssituasjoner hvor en spiller får en klar urettferdig fordel ved å få kontroll over ballen etter å ha brukt hånden eller armen, sier IFABs tekniske direktør David Elleray til BBC.

Naturlig posisjon

I tillegg skal det blåses for samtlige handssituasjoner, også ufrivillige, når ballen treffer armer i unaturlig posisjon.
– Hvis armene tas ut av naturlig posisjon, blir kroppen unormalt større for å være et større hinder for motstanderen eller ballen, fortsetter Elleray.
Forsøk på å score mål ved hånden skal i likhet med tidligere straffes med gult kort for usportslig opptreden.
(Saken fortsetter under):

Norge i 2019 eller 2020

Regleendringene er gyldig fra og med 2019/20-sesongen. Siden Norge har årlig sesong i motsetning til de store norske ligaer, pleier nye fotballregler å komme til Norge halvåret etter.
Likevel kan dommerkomiteen i Norges Fotballforbund velge å innføre reglene på et tidligere tidspunkt. Det innebærer at reglene blir innført i Norge enten kommende sesong eller til 2020-sesongen.
Dommerkomiteen skal ta stilling til IFABs vedtatte endringer når lovteksten til de nye reglene er klare.

Dropp ved enkelte dommertreff

Når de nye reglene trer i kraft, skal ballen droppes dersom dommeren blir truffet i enkelte situasjoner. Det vil være situasjoner hvor treffet påvirker spillet.
Tidligere skal spillet fortsette uavhengig av hvor mye en dommer påvirker spillet ved å berøre ballen. Det innebærer at et mål scoret av en dommer faktisk skal godkjennes fram til regelendringene trer i kraft.
Samtidig sier de nye reglene at en keeper kun trenger å ha én fot på mållinjen ved straffespark. Ballen trenger ikke lenger å forlate straffefeltet ved målspark og defensive frispark for å være i spill. Fremover skal spillere forlate banen ved nærmeste sidelinjen ved innbytte.
Regelverket blir også bedre tilpasset bruk av videodømming (VAR). Det vil ikke ha noen påvirkning for Norge og øvrige ligaer som ikke bruker systemet.
(©NTB/Eurosport.no)
Fotball
Dagen derpå i Bodø: – En bortimot uvirkelig reise
6 TIMER SIDEN
OBOS-ligaen
Maner folk til tribunene før lokaloppgjør: – Få fingeren ut!
7 TIMER SIDEN