Tidenes drama da Øvretveit og Jerv sendte Brann til OBOS-ligaen: – En sensasjon

Andreas Hopen

Oppdatert 15/12/2021 klokken 23:30 GMT+1

Brann misbrukte to straffer og et dusin sjanser da Jerv tok seg til Eliteserien for første gang.

Se det elleville dramaet fra da Jerv rykket opp til Eliteserien

Brann - Jerv 4-4 e.eo (7-8 etter straffesparkkonkuranse)
– Det er den største sensasjonen på 2000-tallet, sa Discoverys fotballekspert Joacim Jonsson etter at Jerv rykket opp til Eliteserien for første gang i historien - og sendte Brann til OBOS-ligaen.
Midtbanespiller John Olav Norheim bommet på sitt straffespark. Etter kampen var han en lettet mann.
– Det er godt med gode lagkamerat er det ikke det, det var fryktelig å se at jeg bommet på det straffesparket. Da gikk jeg rett i kjelleren. Så vinner vi. Det er helt rått,, sier John Olav Norheim.
Etter ett viktig poeng på Aspmyra og en vital seier mot Sarpsborg 08 reddet Brann en kvalik. På Intility ventet Jerv som slo ut KFUM Oslo etter straffesparkkonkurranse søndag. For Jerv lå tidenes første opprykk i potten. For Brann handlet det om å unngå en reprise fra 2014 med klubbens andre nedrykk på syv år.
– Tidenes drama, sa Joacim Jonsson før kampen ble blåst av. Og det var mye drama. Slik var kampen:
Før kampstart var Brann-trener Eirik Horneland klar på at de skulle starte rolig, men det var lite som tydet på det. Etter total Brann-dominans i starten uten all verdens av sjanser ble det noen hektiske minutter rundt Jerv-målet.
Først headet Robert Taylor ned et innlegg – der fant finnen Mathias Rasmussen som avsluttet på direkten. Skuddet hadde god retning, men Jon Olav Norheim fikk blokkert.
Minuttet senere var det derimot noen som var langt mer effektiv. Diego Campos slo et fantastisk innlegg gjennom tåkehavet. På bakerste stolpe kom høyreback Torje Wichne flyvende inn og stanget Jerv i ledelsen fullstendig mot spillets gang.
Se scoringen her

Marerittstart for Brann – her dundrer han Jerv i føringen

Scoringen satt en støkker i Brann-supporterne, men spillerne lot seg ikke demoralisere av den grunn. Finne ble funnet på enden av et innlegg. Bergenseren bredsidet ballen mot Jerv-målet, men uheldige Erik Tobias Sandberg handset, og Svein Oddvar Moen pekte sporensreks på elleve meter.
Finne mot Øvretveit i en ren duell. Brann-spissen sendte den til venstre for seg, men straffen var svak og i keeperhøyde - og 27-åringen reddet ikke bare - han holdt straffesparket i fast grep.
Se straffen her

Her redder bergenseren Brann-straffen: – For en fotballkamp!

Fem minutter før hvilen var Taylor og Rasmussen nok en gang innvolvert. Finnen spilte på tvers til Rasmussen etter et innlegg, men lyngdølen blåste ballen over det nesten tomme målet.
To minutter før pause var det aluminiumet som stoppet Brann. Finne slo inn langs bakken. Øvretveit mistet ballen i det han skulle plukke den opp og den endte hos Aune Heggebø. Brann-spissen avsluttet fra skrått hold mot det åpne målet, men skuddet gikk via stolpen og ut.

Øvretveit i det umulige hjørnet

Brann gikk til pausen med en fot i OBOS-ligaen, men like etter pause slo de tilbake. Finne slo inn fra høyre. Sandberg styrte ballen mot eget mål. Øvretveit reddet med foten, men Heggebø var våken på returen og utlignet for de rødkledde.
Her kan du se scoringen

Unggutten tenner håpet for Brann – sender fansen til himmels

Da fikk Brann blod på tann. Jensen Wassberg kom seg fri ute til venstre. Hn slp inn til Heggebø, men avslutningen ble reddet. Så var det Robert Taylor som trikset inne i feltet for å få kontroll, men avslutningen hans gikk rett på Øvretveit.
De første ti minuttene av den andre omgangen var det Brann for alle pengene. Robert Taylor avsluttet. Øvretveit reddet - men på returen var Bård Finne. Der var Norheim både klønete og uheldig da han felte Finne - og lagde nok et straffespark.
Finne bommet på den første - og da var det Mathias Rasmussen som fikk tilliten. Sørlendingen, lyngdølen. Straffen satt han nede i hjørnet til høyre for seg selv, men som en tiger - eller Jerv eventuelt, lå også Øystein Øvretveit der - og reddet også dette straffesparket.
Se redningen her

Bergenseren med nok en strafferedning: – Det er ikke til å tro!

Og for en kamp Øvretveit hadde. Robert Taylor med et langskudd - men Øvretveit slo til hjørnespark.
Et kvarter før slutt kom Jerv på en sjelden visitt rundt Branns 16-meter. Sørlendingenes målscorer Torje Wichne kom til avslutning, men skuddet ble blokkert av oppofrende Brann-spillere.
Like etter kom Brann på ny. Bård Finne fikk ballen av Robert Taylor på 16-17 meter, men skuddet gikk like utenfor.

Straffescoring og rødt kort

Det ble ingen avgjørelse etter ordinær tid, men i ekstraomgangene tok det fyr fra start.
Ibrahim Shuaibu ble spilt i bakrom. Spissen fikk kontroll på ballen i løpsduell med Runar Hove. Florøværingen tok tak i drakta til Ibrahim like innenfor 16-meteren, og det ble dømt straffe. I tillegg dro Svein Oddvar Moen opp det røde kortet - og sendte innbytter Hove i garderoben.
Diego Campos stilte seg opp ved straffemerket. Costaricaneren sendte den ned til venstre for seg selv - Lennart Grill valgte riktig hjørne, men rakk ikke hele veien ned. Jerv 2 Brann 1.
Ti minutter ut i den første ekstraomgangen kom Ibrahim nok en gang fri. Nigerianeren kunne spilt på tvers til en helt ensom Jørgen Solli, men valgte å skyte selv. Stolpen reddet Grill, men den kunne han nok løst bedre, Ibrahim.
Se situasjonen her

Rødt kort og straffe sekunder inn i ekstraomgangene – Brann i kjempetrøbbel

Fem mål på 8 minutt

Mot ti mann jaktet Jerv bakrom. Øystein Øvretveit slo langt. Diego Campos stormet i bakrom. Alene med Grill er han kald som få - og sender Brann enda nærmere OBOS-ligaen med åtte minutter igjen av kampen.
Men halvannet minutt senere våknet Brann på ny. Moonga Simba slo inn fra høyre og Kasper Skaanes raget - av alle mulige ting - høyest og stanget inn reduseringen, men Brann ga seg ikke der.
Moonga Sinba spilte inn til Heggebø. Spissen la tilbake til Sakor. Innbytteren fyrte av gårde fra 15 meter. Utagbart kunne Øvretveit bare høre nettsusen bak seg. 4-4 få minutter etter at Brann så død og begravet ut!
Men så smalt det andre veien igjen. For en berg- og dalbane. Mathias Wichmann løftet ballen inn i feltet til Ibrahim Shuaibu. Han tok den med seg med brystkassen og satt den sikkert forbi Lennart Grill med tre minutter igjen av oppgjøret!
Så er Schrøter nære å sende Jerv foran med to på ny, men Kolskogen reddet Brann.
HVA.ER.DET.SOM.SKJER!?
Robert Taylor danset seg oppover dødnlinja til venstre for Jerv-målet. Finnen slo inn - og ballen gikk som i et flipperspill på en ungdomsklubb på 90-tallet. Til slutt havnet den hos Sivert Heltne Nilsen som reddet straffesparkkonkurranse. For et drama!
Svein Oddvar Moen blåste av et minutt etter. Straffesparkkonkurranse!
Brann startet straffesparkkonkurransen.
Moonga Simba satt den første, Campos kvitterte. 3-3 etter seks straffer. Så bommet Sakor. En elendig straffe som trillet inn i fanget til Øvretveit.
Men så blåste Jon Olav Norheim ballen over. Langt over målet.
Så var det målscorer Sivert Heltne Nilsen. Han scoret. Helt nede til venstre i hjørnet bak Øvretveit.
Så var det mann mot mann. Skaanes scoret på sin. Willis Furtado fulgte opp.
Så smalt Blomberg sin straffe helt opp i krysset - tyske Felix Schröter kvitterte. 6-6 etter fjorten straffer.
Så reddet Øystein Øvretveit straffen til Robert Taylor! Og hvem andre enn Ibrahim Shuaibu stilte seg opp for å ta den attende straffen. Og han scoret. Han sendte Jerv til Eliteserien for første gang noensinne. Han sendte Brann til OBOS-ligaen. For et epos, for en avslutning på den elleville dramatikken. Utrolig.