Kniksens hederspris tildeles en person, eller et lag, som i et enkelt år eller spesielt over tid har gjort en særlig fortjenestefull innsats i eller for norsk fotball.
I år går prisen til Erling Braut Haaland.
VM
Giroud ble historisk – slo Henrys legendariske rekord
10 TIMER SIDEN
– Jeg hadde ingen anelse, faktisk. Det var en fin overraskelse. Det er noe jeg som nordmann setter pris på. Det har vært et fint år, og dette er gratis motivasjon til å jobbe enda hardere og ta neste steg i karrieren, sier en stolt Haaland til Eurosport.
Saken fortsetter under videoen.

Avslører at «Flow Kingz» er tilbake i studio – Haaland får juling hvis han ikke er med

Tidenes yngste vinner

I en alder av 20 år er jærbuen den yngste noensinne til å motta norsk fotballs mest prestisjefulle pris. Haalands trener i Molde, nåværende Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær, vant den i 2007 da han var 34 år.
Og det var nettopp i Molde Haaland fikk sitt virkelige gjennombrudd.
Etter å ha scoret fire mål mot Brann som 17-åring med en speider fra Mancester United på tribunen, var det bare et spørsmål om tid før utlandet ventet. Under to måneder senere kunne Molde bekrefte at spissen skulle spille for Red Bull Salzburg i 2019.
Etter et halvt år med varierende spilletid i Østerrike, eksploderte det så fort 19/20-sesongen gikk i gang.

Mange høydepunkter å velge mellom

Haaland herjet i den østerrikske ligaen, men det var prestasjonene i Champions League som fikk mest oppmerksomhet. Etter å ha scoret åtte mål på seks kamper i gruppespillet for østerrikerne, gikk veien videre til Borussia Dortmund dagen før nyttårsaften 2019.
Der presenterte han seg for Dortmund-fansen med hat trick i debuten. Siden har han ikke sluttet å score for gultrøyene.
5. september 2019 fikk han også sin første landskamp for Norge mot Malta. Der står han med seks mål på sju kamper, inkludert et hat trick mot Romania i høst.
– Jeg har hatt et par fine opplevelser. Hat tricket i debuten (for Dortmund) er én av dem, samt hat tricket for Norge. Én av de vil jeg nok si, sier Haaland på spørsmål om karrierens høydepunkt.

Det skjer ett eller annet i hodet mitt

Det er ikke bare her til lands at Haalands prestasjoner blir anerkjent med utmerkelser. I november 2020 ble han tildelt «Golden Boy», prisen for den beste unge spilleren dette året.
I 2020 står han med 33 mål på 32 kamper i alle turneringer for Dortmund.
– Det har vært et ganske «løye» år, egentlig. Med tanke på alt som har skjedd rundt omkring i verden. For min del gikk det veldig fort, og jeg har vært ett år i en ny klubb. Det har blitt mange kamper, mange mål og gode opplevelser. Jeg er stolt over å spille for både Dortmund og Norge, sier Haaland.
I begrunnelsen for hvorfor Haaland tildeles Kniksens Hederspris for 2020, heter det at «spilleren har vist en ekstrem vilje til å vinne, har utviklet svært god fysikk og ferdigheter, har et usedvanlig godt blikk for spillet og en svært god fotballforståelse og må sees på som en tilnærmet komplett fotballspiller i en alder av 20 år».
– Det er en ganske spesiell følelse hver gang jeg scorer. Det skjer ett eller annet i hodet mitt, det «klikker» rett og slett. Derfor tror jeg litt av sulten min ligger der og, at jeg er så voldsomt glad i å score mål, forteller han selv.
Saken fortsetter under videoen.

Rørt etter fornyet OBOS-kontrakt: Her blir Blink-treneren dynket i vann etter seieren

– Setter pris på å ha gode folk rundt meg

Jærbuen ønsker først og fremst å takke lagkameratene på Dortmund og landslaget som spiller ham god.
– I tillegg har du familien min, som fortjener en takk, sier Haaland med pappa og støttespiller Alf-Inge Håland (48) ved sin side.
– Fansen rundt om i verden har jeg også fått fantastisk støtte fra, så har du kompisene mine som ser på meg som den samme Erling som jeg alltid har vært. Så jeg setter pris på å ha gode folk rundt meg, avslutter han.
Fotball
Positive nyheter for Brasil – Neymar kan rekke åttededelsfinalen mot Sør-Korea
13 TIMER SIDEN
OBOS-ligaen
Grorud henter Lillestrøm-talent: – Vi skal rykke opp
14 TIMER SIDEN