Fotball
EM-kvalifisering

Roser Sander Berges valg: – Hvor mange 21-åringer hadde gjort det?

Del dette med
Kopiere
Del denne artikkelen

Joacim Jonsson Sander Berge

Foto: Scanpix

AvJoacim Jonsson
09/10/2019 på 18:52 | Oppdatert 09/10/2019 på 18:52

Joacim Jonsson hyller Sander Berge og tror midtbanespilleren kan utvikle seg til en internasjonal toppspiller.

  • Nå skal det avgjøres: Hvem stikker av med edelt metall og hvem rykker ned? Eliteserien og OBOS-ligaen ser du på Dplay og Eurosport Player! Trykk her for å sikre deg tilgang

Jeg tok meg i det her om dagen at Sander Berge og Martin Ødegaard er like gamle. Ja, Martin er noen måneder yngre, men begge er født 1998.

EM-kvalifisering

Lagerbäck fortsetter som norsk landslagssjef: – Var vanskelig å si nei

06/12/2019 PÅ 07:42

Felles for disse guttene er at de, sammen med Erling Braut Håland, er de største talentene Norge fått frem de siste 30-årene. John Carew skal selvsagt også nevnes sammen med disse tre og ja, Norge har hatt flere gode spillere i store klubber, spesielt på slutten av 90- og begynnelsen av 2000-tallet, men ingen har hatt samme potensial som disse.

Der Martin Ødegaard følges med argusøyne og det skrives om hver enkelt pasning han slår, og der Braut Haaland er den nye kjæledeggen, glemmes Sander Berge alt for ofte bort.

Dette er overhodet ikke noen sammenligning om hvem som er størst talent av disse tre, eller hvem som vil nå lengst, men faktumet er at Berge lever en langt mer anonym tilværelse, og blir merkelig bortglemt av norsk presse.

Berge debuterte som 17-åring i Eliteserien, et drøyt år etter Martin Ødegaard. Han spilte seg raskt til fast plass hos Vålerenga. Daværende trener Kjetil Rekdal har også uttalt at Berge er den mest talentfulle spiller han har trent og han er en sentral midtbanespiller som Norge aldri hatt.

Rett før han fylte 19 år signerte han for belgiske Genk. En klubb han fortsatt er i og har et rennommé som en av ligaens aller beste spillere.

Sett denne? Saken fortsetter under videoen:

Sørloths frekke melding til pappa Gøran og bakgrunnen for klubbvalgene

00:03:25

Hva er det som gjør Sander Berge så spesiell?

Sander Berge har en helt enorm fysikk. Hans hurtighet er eksepsjonell og testresultatene har fått støtteapparatet til Genk å måpe. Det blir enda mer unikt da vi vet at Berge er over 1.90 på strømpelesten. Drivet med ball og evnen til å dra gjennom ledd med ballen i beina er det internasjonal toppklasse over. Han har også ferdigheter med ballen i beina som er ekstremt gode. Faktum er at hele pakken Sander Berge er unikt god og vi har i moderne tid ikke hatt en sentral midtbanespiller med et slikt potensial.

Berge har alle egenskaper som kreves for å bli en sentral midtbane spiller av absolutt toppklasse. En spiller som kan spille og sette preg på topplagene i en av de aller største ligaene. Han må bare børste av seg litt beskjedenhet. For der har han kanskje sitt aller største utviklingspotensial. Jeg hadde ønsket at han kanskje tok enda større plass og gjorde mer ut av seg.

Foreløpig i karrieren har Berge blitt nødt til å ta et litt for stort defensivt ansvar, både i klubb- og på landslag, og vi har aldri fått se hans ekstreme offensive egenskaper. På landslaget blir han et defensivt anker i mangelen på defensive sentrale midtbanespillere, og Berge må derfor ta hele det ansvaret selv. Det gjør at vi aldri får se hele hans repertoar. Senest mot Sverige ble Lagerbäck hyllet for sin formasjonsendring og defensive taktikk som stengte av Sveriges mellomroms-spill. Sannheten var at Norge hadde et monster av en defensiv midtbanespiller i Sander Berge, som dekket helt vanvittige rom og på mange måter reddet Norge.

Det har vært spekulert rundt Berge til større klubber i flere vinduer, men han har valgt å bli i belgisk fotball. Denne sommeren gikk det rykter om Premier League og overgangssummer på rundt 250 millioner kroner. Der de fleste hadde stukket direkte til verdens mest omtalte liga, valgte Berge nok en gang å bli værende i Belgia. Han mente den engelske klubben ikke var den riktige for hans utvikling og at Champions League-spill for Genk var det mest riktige nå.

Hvor mange 21-åringer hadde gjort det?

Det vitner også litt om hvor reflektert og bevisst han er på hva som er best for han. Det kan også vise seg å være et gull-lodd. Mot Napoli hjemme var Sander Berge banens beste spiller, og i konkurransen mot Napolis superstjerner viste nordmannen sitt enorme potensial. Napoli har også etter denne kampen fått opp øynene for den beskjedne Asker-gutten og har han på blokken foran det kommende vinduet.

Det er på tide at vi får opp øynene også for Sander Berge, en midtbanespiller som allerede ved 21-års alder er en nøkkelspiller hos Lagerbäck og kan bli en av de største vi har hatt her til lands. Skal Norge i det hele tatt ha en sjanse til å ta poeng mot Spania, er vi helt prisgitt at Berge leverer på øverste nivå og stenger butikken på sentral midtbane. Det har han også kapasitet til.

  • Nå skal det avgjøres: Hvem stikker av med edelt metall og hvem rykker ned? Eliteserien og OBOS-ligaen ser du på Dplay og Eurosport Player! Trykk her for å sikre deg tilgang

Sett denne?

Ødegaard om månedens spiller-pris, Real Madrid-dialogen – og den rare fisken

00:02:58

EM-kvalifisering

Norge opp på FIFA-rankingen

28/11/2019 PÅ 09:43
EM-kvalifisering

King frykter strekk

19/11/2019 PÅ 07:25
Relatert
FotballEM-kvalifiseringSpaniaNorge
Del dette med
Kopiere
Del denne artikkelen

Siste nytt

Eliteserien

Bohinen om gambling i fotballen: – Hodet er et annet sted hvis du taper 5.000 pund på vei til kamp

FOR EIN TIME SIDAN

Siste videoer

Eliteserien

Sjekk VIF-guttas elleville søppelbøtte-triks

00:00:49

Mest populært

Bryting

OL-heltens mørke år – skulle ta overdose heroin

FOR 19 TIMAR SIDAN
Vis mer