Iskalde King sørget for fornyet EM-håp: – Det var ikke nerver

Sondre Skandsen

Oppdatert 12/10/2019 klokken 23:00 GMT+2

Norge stanget og stanget mot stormakten. Så skulle et straffespark tre minutter på overtid sørge at drømmen om EM fortsatt lever.

Joshua King

ULLEVAAL (Eurosport.no):
Norge – Spania 1-1 (0-0)
25 200 tilskuere på et elektrisk Ullevaal fikk se Norge skape flere store muligheter mot et av verdens beste landslag de siste ti årene.
Og til slutt skulle det altså løsne. På overtid av andre omgang stormet Elabdellaoui inn i feltet og ble bokset ned av Spania-keeper Kepa.
Straffespark ble dømt. Joshua King steppet fram. Bournemouth-spissen var iskald under press og sendte Ullevaal til himmels.
– Det var ikke nerver. Jeg lente meg bakover på den første avslutninga der, så hører jeg fløyta, sa han til TV 2 etter kampen.
– Jeg synes dette kanskje er vår beste kamp på Ullevaal. Vi spiller mot Spania, som er et topplag. Også spiller vi faktisk fotball mot dem. Jeg vet ikke hva possesion var, men vi ga hvert fall aldri opp.
Det betyr at Norge har fire poeng opp til kvalifiseringsplass med tre kamper igjen. De er mot Romania (b), Færøyene (h) og Malta (b).
– Det blir spennende å se hva som skjer ellers i gruppa mellom Spania og Sverige. Men vi har en jobb å gjøre i Romania.
Den kampen spilles førstkommende tirsdag. Da er Norge fullstendig avhengig av tre poeng.

Skjelven åpning i god omgang

Spania angrep allerede fra avspark. Det ballsikre laget sementerte seg fast på Norges halvdel og så svært komfortable ut. Heldigvis for Norges del ridde de rødkledde av den første stormen.
Joshua King gikk ned i feltet etter omlag fem minutter og ville ha straffespark. TV-bildene viste at Sergio Ramos hadde en liten hånd på Kings skulder, men ikke nok til at engelske Michael Oliver blåste straffe.
Spania skapte noen muligheter, men Norge så stadig mer positive ut. Etter en lang ball mot King klarte Lagerbäcks menn å klore seg fast foran Spanias mål.
Johansen slapp til Elabdellaoui, som like gjerne slo et rabona-innlegg mot King. Han headet ned i nevene på Spania-keeper Kepa. Elabdellaouis finesser skapte trampeklapp på et stappfult Ullevaal.
Etter en ny god norsk seanse skulle nok en mulighet bli skapt. Selnæs sendte ballen nydelig over til Elabdellaoui på bakre stolpe. Han fikk ikke ordentlig kontroll på ballen, og Kepa hadde kontroll.

Kalddusj

Så skulle en enorm kalddusj komme for Norge. Spania åpnet den andre omgangen like aggressivt som den første. Et balltap på kanten av 16-meteren ga Saul Niguez mulighet til å fyre. Atletico-spilleren dunket ballen på halv volley ned forbi Jarstein, som på en god dag burde klart å avverge. Ballen gikk via armene til sisteskansen og opp i nettaket.
Spania tok gradvis over banespillet igjen etter hvilen. Etter 66 minutter kunne det fort stått 0-2. Høyreback Fabian Ruiz trakk innover i banen og prøvde lykken. Skuddet traff oversiden av tverrliggeren bak en strandet Jarstein.
Men Norge kom også sporadisk til muligheter. Innbytter Sørloth fikk nikke et innlegg på bakre ut i feltet igjen. Der ventet Ole Selnæs som lot det stå til. Skuddet var hardt og hadde god retning, men gikk i Spania-blokka og til en resultatløs corner.
Ikke lenge etter var hele Ullevaal nok en gang på beina. Ødegaard spilte gjennom Joshua King som brøytet seg forbi Raul Albiol. Han kom alene med Kepa fra skrått hold, men havnet i ubalanse i avslutningsøyeblikket. Ballen endte opp over mål.
Men til slutt skulle det altså løsne. Og det var ikke mindre enn hva Norge fortjente. Kepa ruste ut og bokset ned Elabdellaoui som stormet inn i feltet. Michael Oliver så an fordelen, men valgte å blåse straffespark. King ekspederte det iskaldt i mål.
Dermed endte det 1-1, da overtiden var brukt opp. Et kruttsterkt resultat for det norske landslaget som tirsdag spiller borte mot Romania i det som blir en minst like viktig kamp.