Scanpix

Exitene som ga Sander Berge blod på tann på verdens største fotballscene

Exitene som ga Sander Berge blod på tann på verdens største fotballscene

09/10/2019 21:46Oppdatert 09/10/2019 21:51

I sommer forlot suksesstreneren, midtstopperbautaen, kapteinen og to av de største, offensive drivkreftene Genk. Det fikk ikke Sander Berge til å få lyst til å slå følge ut døra, snarere tvert imot, før Champions League-debuten for den belgiske mesteren.

KALBAKKEN (Eurosport.no):

I to år har overgangsryktene svirret rundt Sander Berge og mange hadde forventet at han skulle takke ja til et tilbud fra en større liga i sommer.

I følge britiske medier takket han nei til Sheffield United. Brighton skal også ha vært på banen med et rekordbud, i tillegg har blant andre Fiorentina og Sevilla vært nevnt over tid, men Berge har ved flere anledninger uttalt at det riktige tilbudet ikke kom på bordet.

To år igjen

– Vi får se når det blir, jeg har to år igjen av kontrakten og spiller i Champions League. Det er mye bedre å gjøre det enn å sitte på benken et eller annet sted, sier Berge om sin egen framtid til Eurosport.

Sett denne?

Video - Tidligere RBK-profil kritisk til klubbens endringer: – Noen som må se seg selv i speilet

01:40

Store spillersalg

Han ble belgisk mester i 2018/19 som en av bærebjelkene på laget, for en klubb som profilerer seg på utvikling og videresalg av spillere. I sommer forsvant flere nøkkelspillere, alle spillere det går an å sammenligne med Berge:

  • Joseph Aidoo (24). Ghanesisk landslagsstopper med 41 kamper for Genk i 18/19. Kjøpt fra Hammarby for mellom 10 og 15 millioner kroner sommeren 2017. Solgt til Celta Vigo for ca. 80 mill.
  • Ruslan Malinovskyi (26). Ukrainsk, anvendelig, kreativ og målfarlig midtbanespiller. Kjøpt fra Shakhtar Donetsk for 20 mill i 2017. Solgt til Atalanta for ca 140 mill.
  • Leando Trossard (24). Egenutviklet kantspiller, utnevnt til kaptein ila 18/19-sesongen og Genks største offensive trussel. Solgt til Brighton for ca 200 mill.

At tre så sentrale spillere forsvant ut døra påvirket ikke Berge til å ville dra, hevder han.

– Nei, det ble kanskje bedre til og med, med tanke på at andre lederskikkelser dro videre. Jeg er bare 21 år og kanskje yngst i 11ern, men blir sett på blant en av de mest erfarne og en av kapteinene i laget. Det gjør at jeg utvikler meg enda mer og er en fin erfaring å ta med seg i bagasjen til neste sted, summerer han opp.

Suksesstreneren forsvant

At Berges andre trener i Genk-perioden, etter Albert Stuivenberg som ble ansatt samtidig som Berge gjennomførte den medisinske testen i romjula 2016, også forsvant i sommer har også ført til endringer for 21-åringen.

For den tidligere landslagsspilleren Philippe Clement ledet Genk til klubbens første ligatittel på åtte år i våres, men det ble tidlig klart at Club Brugge-legenden – som også var innom Coventry i sin spillerkarriere – skulle vende tilbake til sin tidligere klubb i sommer, der han har fått en strålende start på sesongen. Club Brugge leder Jupiler Pro League etter 7-2-0 og 25-3 i målforskjell, seks poeng foran Genk.

Dermed forlot han Sander Berges klubb etter kun 18 måneder i sjefsstolen.

– Det er alltid tøft å re-starte, et viktig kriterium for suksess er kontinuitet, at man bærer videre på det man har bygget opp. Men sånn blir det alltid i Genk, som selgende klubb, poengterer Berge, som likevel understreker at tapet av de tre nøkkelspillerne har vært krevende.

Saken fortsetter under:

Video - Slik forklarer Hansen FKH-tiraden: – Var vel derfor det ble sånn

02:56

Skandinavisk teft

Klubben har vist at de har veldig god teft og oversikt over det skandinaviske markedet, og har igjen sett mot Sverige og Danmark når de rekrutterte i sommer. Nigerianeren Paul Onuachu (som scoret to mål i helgen) kom fra FC Midtjylland for ca 60 millioner kroner, mens IFK Gøteborg-talentet Benjamin Nygren (18) ble hentet for opp under 40 mill.

Fra før har de det danske stoppertalentet Joakim Mæhle (22) i stallen (U21-landslagsspilleren var nær en overgang til Premier League i sommer), i tillegg til Berge.

At stortalentet Ianis Haig (jevngammel med Berge og sønn av legenden Gheorghe Hagi) kom fra rumensk fotball i sommer er også et bevis på at Genk stadig er attraktiv for unge spillere.

Etter seriegullet i våres har Berge og lagkompisene den største av alle fotballscener å vise seg fram i denne høsten.

– Spiller man bra i Champions League er det det beste vinduet du får. Vi har ikke ambisjonsnivå om å vinne CL, men når vi er med skal vi ikke være en kasteball. Vi gjør det vi kan for å slå Napoli og Liverpool neste gang, sier Berge.

Stabilitet et nøkkelord

Mot Carlo Ancelottis mannskap var han blant kampens dominerende spillere da Genk reiste seg etter bakoversveisen de fikk i møtet med Red Bull Salzburg og Erling Braut Haaland i første kamp (2-6-tap). Mot italienerne endte det 0-0.

– Det var gøy å matches mot de gode midtbanespillerne deres og føle at man holder nivået, kommenterer han.

Lørdag venter et nytt utstillingsvindu når Norge tar i mot Spania, Berges foretrukne fotballand. Han er kjent som en svoren tilhenger av La Liga, den toppligaen han følger tettest.

Gutten fra Asker vet at det er en kjempemulighet til å vise seg fram for potensielle arbeidsgivere, i likhet med prestasjoner i Champions League.

– Det samme gjelder når man møter Spania på Ullevaal. At man viser stabilitet og at man ikke går som en sprettball opp og ned i prestasjonene, men være stabil og at man tross alderen allerede er på et høyt nivå og ikke bare glimter til, men er der når det gjelder.

Så gjenstår det å se hva Norges sentrale midtbanespiller kan få til mot Spania. Eurosports ekspert Joacim Jonsson mener han blir vår viktigste spiller mot spanjolene.

Sett denne?

Video - Halvsvenske Berge: – Det blir mye familie på tribunene

00:42
0
0