EM-drømmen knust for Norge etter ekstraomganger

Stein-Erik Stormoen

Oppdatert 09/10/2020 klokken 00:02 GMT+2

Forutsetningene før kampen var svært enkle: Slå Serbia og hold liv i EM-drømmen. På dramatisk vis reddet Mathias Normann håpet med sin utligning to minutter før slutt, men i ekstraomgangene trakk serberne det lengste strået med en spektakulær chip og knuste Norges mesterskapsdrøm - igjen.

Serbia scorer sitt andre mål mot Norge

ULLEVAAL (Eurosport.no):
Norge - Serbia 1-2, etter ekstraomganger
Norge var lenge ikke i nærheten av å henge med, og så ut til ut å være død og begravet to minutter før ordinær tid var ute. Men så dukket Mathias Normann opp og sikret ekstraomganger med en nydelig enkeltmannsprestasjon. Akkurat der og da var han hele Norges Favoritt-Normann.
I nervøse og ekstremt spennende ekstraomganger bølget spillet noe mer fra side til side, og Norge skapte også sine småfarligheter, men det smalt virkelig fra Serbias side. Sergej Milikovic-Savic klinket ballen i stolpen bak Rune Almenning Jarstein etter 100 minutters spill, da han altfor enkelt fikk slippe til av det norske forsvaret.
Men like etter kunne samme mann juble, da han på lekent, vakkert og spektakulært vis lurte Jarstein med en perle av en chip etter kaos i Norges bakre rekker.

– Vi ble overambisiøse

Etter kampen konstanterte landslagssjef Lars Lagerbäck at Norge gikk på et fortjent tap.
– Vi møter et bedre lag. Om det er fordi vi ikke kommer opp til den normale standarden, kan man diskutere så lenge man vil, men jeg har sagt at dette er det vanskeligste laget vi kunne møte i playoffen. Jeg tror kanskje våre kjære supportere har overvurdert oss og kanskje undervurdert Serbia. Det er et veldig erfarent og rutinert lag, sa Lagerbäck til TV 2.
Han var ærlig om at de sikkert kunne gjort ting annerledes, for eksempel å starte med Mathias Normann som han mente var Norges beste spiller. Han mente også at de ble altfor aggressive, og skulle heller ligget mer kompakte.
Målscorer Normann var naturligvis svært skuffet. Han hadde få svar på hvorfor det ble som det ble.
– Vi må bare jobbe videre. Vi har et bra lag, så vi må bare finne ut hvorfor vi ikke klarer å få ut potensialet. Vi får sørge i dag, men så har vi to nye kamper, sa Normann til TV 2.
Rune Almenning Jarstein hadde noen strålende redninger, men ble lurt av kampens ener, Sergej Milikovic-Savic, på 2-1-målet.
– Det er kjedelig. Vi svikter litt når det gjelder, og det har vi dessverre gjort i mange år nå. Det skjer noe med oss. Jeg vet ikke om det låser seg eller hva det er, men dessverre. Det var en veldig god mulighet til å komme til et sluttspill, men vi tok dessverre ikke vare på den, sa Jarstein til TV 2.
Saken fortsetter under videoen.

Eline på besøk, Branns umulige målsetting og FKH-trøbbel

Utspilt før pause

Den skulle egentlig blitt spilt i mars, men så satte koronaviruset verden på vent. I lang, lang tid har vi sett med spenning frem til skjebnekampen, der vinneren til få en ny sjanse i finalen mot enten Israel eller Skottland, mens taperen var ute av EM-kampen.
Det fantes da også forventninger til at det norske laget, som nå har en del hete spillere ute i store klubber i Europa, skulle klare å tukte Serbia; av Drillo beskrevet som gode enkeltspillere, men et dårlig lag.
Men der de i klubblagene har robuste ledere og erfarne spillere rundt seg, er de unge fremadstormende plutselig i rollen som nøkkelspillere bærebjelkene på landslaget. Mot Serbias erfarne, kyniske og voksne gjeng med en balkansk vinnermentalitet ble det gutter mot menn av det før pause.
Og allerede etter 28 sekunder fikk man et lite varsko av hva som ventet, da Nemanja Maksimovic headet utenfor. Og Serbia fortsatte å skape sjanser, mange av dem veldig store.
Først etter ti minutter greide Norge å gjøre noe som helst med ballen, da Martin Ødegaard ble bittelitt involvert, og man fikk det første beviset på det potensielt gode samspillet mellom Alexander Sørloth og Erling Braut Haaland på topp, da førstnevnte stusset gjennom Dortmund-spissen, men spillet ble avblåst.
Så fikk man et eksempel på det serbiske laget også har en rekke kvalitetsspillere. Aleksandar Kolarov kvittet seg lekende lett med forsøket på høyt press fra Ødegaard, og slo en strøken crosser over til høyresiden - på Norges venstreside som trøblet voldsomt. Et presist innlegg senere headet Aleksandar Mitrovic utenfor målet etter å ha knust Tore Reginiussen i duellen foran mål.
Rett etter halvtimen kom Norges største sjanse, da Braut Haaland kom seg fri på en corner, men Maksimovic stoppet ballen på streken og hindret norsk scoring.
Minutter senere var det nærmest utrolig at ikke Mitrovic scoret på så godt som åpent mål fra fem meter, etter vakre og hurtige serbiske kombinasjoner det norske forsvaret ikke var i nærheten av å henge med på, men på et eller annet vis havnet ikke ballen i nettet.

Skummel innbytter

Etter ti minutter i omgang to var nok en gang smått utrolig at ikke serberne tok ledelsen, da Filip Djurisic snek seg inn bak ryggen på en uoppmerksom Kristoffer Ajer og fikk avslutte klink alene på fem meter. Men Rune Almenning Jarstein kom raskt ut, gjorde seg stor og reddet Norge nok en gang.
Mathias Normann kom inn for Markus Henriksen i pausen, og med 25 minutter igjen måtte kaptein Stefan Johansen forlate banen med skade, og ble erstattet av Joshua King. Selv om Norges bestemann, Almenning Jarstein, måtte ut i full strekk på et Kolarov-langskudd, var de minuttene etterpå Norges beste så langt og bar bud om et aldri så lite håp der regnet lavet ned over nasjonalarenaen og de 200 tilskuerne som kampen gjennom holdt det trofast gående som best de kunne under plastponchoene sine.
Før kampen var Sergej Milinkovic-Savic en av dem det ble advart mot, men han startet på benken. Ikke mange minuttene etter at han entret banen fikk Serbia frispark i skummel posisjon. Mitrovic vant duellen med Ajer som både opphevet offsiden og havnet på feil side av kraftspissen. Han sendte ballen på tvers til innbytteren som sendte Serbia i ledelsen i det 82. minutt.
Overskriften «EM-drømmen knust for Norge» var allerede hamret inn på tastaturet da Mathias Normann i det 88. minutt nærmest på egenhånd holdt Norge i live. Han mottok ballen utenfor Serbias 16-meter, avanserte noen meter og lette etter noen å spille til.
Det fant han aldri, så da banket han like så godt inn utligningen til 1-1 nede i motsatt hjørne med høyrefoten, og utløste en spontan, nasjonal gledesrus.
I ekstraomgangene var det bare Serbia som scoret, og dermed går nok et sluttspill uten norsk deltagelse neste sommer.