Faktisk er det bare den slovakiske klubben MŠK Žilina som gir mer spilletid til egenutviklede spillere. Det viser tall fra CIES Football Observatory.
Der de egenutviklede spillerne i MŠK Žilina har fått 61,5 prosent av den totale spilletiden, har de lokale gutta i Odd fått 61,4 prosent. Altså er det bare 0,1 prosent som skiller dem.
Eliteserien
VIF-sjefen varsler flere storsigneringer: – Vi søker på øverste hylle
I GÅR PÅ 12:14
Statistikken tar utgangspunkt i 31 toppdivisjoner i Europa. Spillerne må ha vært i klubben i tre år mellom alderen 15 til 21 år for å regnes som egenutviklet.
– Det er en veldig hyggelig statistikk og noe vi er uhyre stolte av. Det kommer av Telemarksmodellen og måten vi har jobbet på de siste 15-20 åra, sier Odd-trener Jan Frode Nornes til Discovery.
Saken fortsetter under videoen.

Her avbryter Fagermo intervjuet med Berisha

Tromsø nest best i Norge

MŠK Žilina og Odd skiller seg ut markant. Den tsjekkiske klubben SK Sigma Olomouc er neste på lista med 52,4 prosent spilletid til egenutviklede spillere.
I norsk sammenheng følger Tromsø (46,5 prosent), Viking (43,4 prosent) og Vålerenga (38,9 prosent) på plassene bak Odd.
Nederst finner vi Mjøndalen (9,7 prosent), Molde FK (8,5 prosent) og Strømsgodset (7,5 prosent).
– For vår det så har det å utvikle unge og lokale spillere vært selve grunnsjelen i klubben gjennom Dag-Eilev Fagermos tid i klubben og før det også. Det har vi hatt suksess med, det er en modell som passer oss godt. Det er ikke så ofte jeg skryter av egen klubb, men akkurat der må jeg gjøre det, sier Nornes.

Motiverende for unge spillere

Tallene fra CIES Football Observatory viser at blant de 31 toppdivisjonene, er Eliteserien den tredje beste ligaen til å gi egenutviklede spillere sjansen.
I snitt er 24,8 prosent av den totale spilletiden gitt til egenutviklede spillere hos norske Eliteserie-klubber.
Bare toppdivisjonene i Israel (27,3 prosent) og Slovenia (27 prosent) er foran.
– Det er veldig viktig for spillerne på tunet å se at det går an å lykkes i den lokale toppklubben. Sånn er det i Norge, spesielt i Telemark. Det kommer av et veldig godt samarbeid mellom krets, toppidrettsgymnas og klubb, forteller Nornes.
Saken fortsetter under videoen.

Tripic etter hett oppgjør: – Dønnum er en liten klovn ute på banen

Ser alltid etter forbedringer

Odin Bjørtuft (22), John Kitolano (21), Filip Jørgensen (19), Markus André Kaasa (23) og Syver Aas (17) er et knippe av egenutviklede spillere med spilletid for Odd denne sesongen.
– Vi har veldig mange spennende spillere på gang i A-laget, og så vokser det frem nye i utviklingsavdelingen. Vi har hatt et lag i PostNord (nivå tre i Norge), og der har unggutta en veldig fin utviklingsarena, sier Nornes.
Videre viser han til spillere som Fredrik Semb Berge, Thomas Grøgaard, Fredrik Oldrup Jensen og Torgeir Børven som har gått gradene i klubben, men som ikke spiller der lenger.
– Vi prøver å gjøre modellen bedre hele tiden, og jeg er trygg på at det vil komme nye spillere, sier Nornes.

Øyner etterlengtet bortseier

En mulig konsekvens av bruken av mange unge spillere, kan imidlertid være ustabile prestasjoner. Kanskje er det det som er grunnen til Odds noe svake sesongstart med fem poeng på fem kamper.
– Det har vært litt opp og ned. Mot Bodø/Glimt så synes jeg vi viser hva som bor i laget og kollektivet, for det er kollektivet som er X-faktoren i Odd. Mot dem var vi solide hele veien, spesielt defensivt. De skaper knapt nok noe på oss. Ellers har det svinget litt. Vi har bra perioder, men bunnivået må heves, sier Nornes.
Onsdag kveld gjester de Dag-Eilev Fagermos Vålerenga på Intility Arena, i håp om å ta klubbens første borteseier siden 25. oktober 2020 (3-0 mot Aalesund).
– Det begynner å bli lenge siden forrige borteseier, så nå er det på tide å endre det. Vi er klare over at vi møter et topplag på bortebane, men vi må bare ha troa på vår filosofi og måte å spille på. Vi går for tre poeng. Klarer vi å få ut potensialet vårt, kan vi oppnå det, avslutter Nornes.
Sett denne?

Skjelt ut av Fagermo: – Din jævla gris

Eliteserien
«Utfryste» Udahl reddet Fagermo: – Var redd vi var preget mentalt
10/07/2022 PÅ 17:53
Eliteserien
Friskmelder nøkkelspillere før hovedkampen
16/06/2022 PÅ 18:08