Fredag formiddag kunne Discovery avsløre at Godset-trener Henrik Pedersen har kommet med rasistiske bemerkninger og uønsket oppførsel overfor enkeltindivider i klubben. De rasistiske bemerkningene skal ha skjedd i retning av flere og ved gjentatte anledninger.
I en pressemelding fredag kveld skriver Strømsgodset at Pedersen tilbakebeviser opplysningene.
Eliteserien
Frykter ikke spiss-konkurranse: – Vi fungerer bra sammen
19 TIMER SIDEN
«Ledelsen i Strømsgodset ble nylig gjort kjent med påstander om at hovedtrener Henrik Pedersen i enkelte sammenhenger skal ha brukt ord som kan oppfattes som rasistiske. Klubben har i denne perioden iverksatt en intern utredning og er nå i prosess med å innhente opplysninger», skriver klubben.
«Strømsgodset som arbeidsgiver har et ansvar for å ivareta rettighetene til de involverte parter. Dette er en krevende sak som vi tar på største alvor.»
Avslutningsvis skriver klubben at hverken de eller Pedersen har noen ytterligere kommentarer på nåværende tidspunkt, men at de vil komme med mer informasjon når konklusjonen av den interne utredningen er klar.
Discovery har flere ganger forsøkt å komme i kontakt med Pedersen, men han har ikke besvart våre henvendelser.

NISO ser alvorlig på saken

Discovery har vært i kontakt med Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO), fotballspillernes fagorganisasjon. De ser svært alvorlig på saken.
– Rasisme hører ikke hjemme i norsk fotball - eller i samfunnet forøvrig. Det er viktig at slike påstander blir tatt på alvor og undersøkt nøye. Samtidig er det viktig ikke å konkludere for tidlig. Vi har tillit til at klubben håndterer dette riktig, og vil ta det opp direkte med de det gjelder - hvis vi føler noe annet, sier Thomas Kristensen, kommunikasjonsansvarlig i NISO, til Discovery fredag ettermiddag.
– Hvis spillere eller andre opplever rasisme eller trakassering, anbefaler vi dem å varsle oss eller andre instanser det er naturlig å involvere. Vi har en varslingstjeneste via våre hjemmesider og tar selvsagt slike henvendelser på største alvor, fortsetter han.

Bakgrunn for saken

Våre opplysninger går også ut på at det har vært møtevirksomhet internt i klubbens ledelse rundt hvordan man skal håndtere situasjonen og alvorlighetsgraden av de ulike tilfellene. Møtevirksomheten skal ha skjedd i løpet av den siste tiden og har involvert flere ulike representanter fra klubben. Henrik Pedersen skal personlig ha deltatt på ett eller flere av disse møtene.
Daglig leder i Strømsgodset, Dag Lindseth Andersen, har også tidligere blitt forelagt informasjonen presentert i saken. I en SMS torsdag kveld opplyste Andersen at klubben på det tidspunktet ikke ønsket å si noe.
– Per i dag ønsker ikke vi å kommentere dette, meddelte Lindseth Andersens på melding da.

Økt fokus på rasisme

Senest i oktober ble det satt ekstra fokus på antirasistisk arbeid i Eliteserien og toppfotballen, i kjølvannet av saken der Amahl Pellegrino opplevde rasisme under en kamp på Color Line Stadion. Senere ble også Vålerengas Ousmane Camara utsatt for lignende hets i Sandefjord - den gang av en vakt.
I den perioden stilte både spillere og trenere med et rødt #STOPP-bånd på armen for å skape oppmerksomhet rundt saken. Kampanjen, som har fått godt fotfeste i norsk idrett, går også ut på å bekjempe homohets, kjønnshets og andre former for diskriminering, slik det står utfyllende om på Idrettsforbundets sider.
Eliteserien
Kan ikke konkurrere på overgangsmarkedet: – Må hente dem som er under de beste
20 TIMER SIDEN
Eliteserien
Her blir Hamkam-stopperen utvist
21 TIMER SIDEN