Populære sporter
All sport
Vis alt

August Mikkelsen inne i landslagsvarmen etter kanonsesong: – Befriende at vinduet er stengt

Vegard Kjøllmoen Steien

Oppdatert 16/09/2022 klokken 17:48 GMT+2

August Mikkelsen har vært i fyr og flamme i Eliteserien den siste tiden. Det gjorde at han ble kalt opp til U21-landslaget for første gang.

August Mikkelsen

Foto: NTB

  • Se Viking - Tromsø søndag klokken 18:00 på discovery+
– Det var veldig artig å bli tatt ut i troppen, og så er det jo litt kjipt at jeg må melde forfall, sier August Mikkelsen til Discovery.
Tromsøs 21 år gamle juvel ble tatt ut til sin aller første samling med U21-landslaget på mandag, men måtte melde forfall etter å ha pådratt seg en skade i «slaget om Nord-Norge».
– Det er en grad én-strekk i hamstringen. Det vil vel ta to til tre uker, men vi har siktet oss inn på å rekke Molde-kampen 1. oktober.
Uansett var det en bekreftelse for den unge tromsøværingen. Mikkelsen har kun vært med på to landslagssamlinger så langt. Én har vært for U19, mens den andre var for U20.
– Det har vært artige opphold med landslaget tidligere, så jeg hadde sett fram til å komme tilbake dit. Det ble ikke det denne gangen, men man håper på at det kommer flere muligheter.

– Kjempemotivasjon

Mikkelsen har ikke snakket noe med landslagstrener Leif Gunnar Smerud før uttaket, men er glad for at han i utgangspunktet fikk tillit av landslagssjefen. Helst skulle han sett at han fikk muligheten til å forsvare plassen i troppen, men han håper Smerud finner plass til ham ved neste samling også.
Tromsø-spilleren legger ikke skjul på at han gjerne vil være en del av U21-troppen som skal spille EM i Georgia neste år.
– Det er et kjempebra utstillingsvindu og jeg ønsker selvfølgelig å være med. Det vil alltid være en ære å spille et mesterskap for Norge, så det er klart at det er en kjempemotivasjon. Det har egentlig vært en motivasjon å komme seg inn på U21 helt siden i fjor. Den motivasjonen er bare å bruke til alt den er verdt.
– Føler du at det var på tide at du ble tatt ut på U21-landslaget?
– Ja, absolutt. Det synes jeg. Jeg synes jeg hadde en god sesong i fjor, og egentlig hatt en bra sesong i år også, selv om det er først nå målpoengene har startet å komme. Samtidig har jeg ikke stresset med det. Jeg har bare brukt det til motivasjon og, og jeg har forsøkt å levere så bra at han ikke har noe annet valg enn å ta meg med, forteller Mikkelsen.
Han er heller ikke alene i å mene at det var på høy tid at han fikk en plass i Leif Gunnar Smeruds tropp.
– Det er absolutt fortjent. Han er flink til å bruke hver dag godt og har lyst til å bli bedre. Han har en offensiv og positiv måte å angripe fotballen på. Klarer du å gjøre det, så kommer du til å bli bedre til å spille fotball. Der har August vært veldig flink hittil, sier Tromsø-trener Gaute Helstrup til Discovery.
Artikkelen fortsetter under videoen.
picture

Gullkalven med drømmescoring: – For en spiller

Knallhard konkurranse

Men en plass i U21-troppen kommer ikke gratis. Konkurransen om de offensive posisjonene er knallhard. Erik Botheim, Noah Holm, Oscar Bobb, Håkon Evjen og Osame Sahraoui er alle med i Smeruds tropp til treningskampene mot Sveits og Spania i slutten av september.
I tillegg har Jørgen Strand Larsen vært en viktig brikke for Smerud, men han er tatt opp til A-landslaget. Emil Konradsen Ceide, som mer eller mindre har vært fast på den ene kanten de siste kampene, har slitt med en skade denne sesongen og er derfor ikke med denne gangen.
Erling Braut Haaland er også ung nok til å spille for U21-landslaget, men er naturligvis i den samme situasjonen som Strand Larsen.
– Det er en hel haug som kan være med på U21. Sånn sett er det veldig stort, og jeg setter virkelig pris på å bli tatt ut til en tropp. Og så er det egentlig bare å levere videre slik at man får flere muligheter. Det er ikke så mye annet å gjøre, sier Mikkelsen om konkurransen.

Herjer

Samtidig er det med god grunn at August Mikkelsen sitt navn endelig stod på uttakslisten til ungdomslandslaget. Tromsøværingen har vært blant Eliteseriens aller heteste spillere den siste tiden.
På de siste ni Eliteserie-kampene har Mikkelsen markert seg med fem scoringer og tre målgivende pasninger. Mot Rosenborg ble han matchavgjørende da han avgjorde kampen med en praktscoring på overtid, og mot erkerival Bodø/Glimt dominerte han i den første omgangen med både målgivende og en frisparkperle før han måtte gå av til pause.
– Jeg er i god form. Det skal det ikke stå på, men samtidig vet jeg hva jeg er god for. Det er deilig at jeg får det ut i kamp også. Som sagt er det bare å holde det oppe. Det er åtte kamper igjen, og jeg skal prøve å levere så godt som mulig i de også, sier Mikkelsen ydmykt om egen form.
Det er først på de siste ni kampene at målpoengene for alvor har kommet. Etter sesongens 13 første kamper, stod Mikkelsen uten nettkjenning og kun to målgivende pasninger å vise til på poenglisten.
Likevel mener treneren hans at prestasjonene til den ettertraktede angriperen har vært bedre i år enn i fjor, selv om han endte fjorårssesongen med ti målpoeng.
– I starten av sesongen produserte han mer enn i fjor. Selv om han ikke fikk så mange scoringer, så hadde han flere driblinger, satt opp medspillerne oftere, var mer inne i 16-meteren og hadde flere vellykkede innlegg.
– Nå har målene kommet også, så det er kult. Selvfølgelig må han ha sulten, men han må også et avslappet forhold til om han scorer eller ikke. Det viktigste er å kose seg med fotballen og fortsette som han har gjort, sier Helstrup.

Stor interesse

Prestasjonene i TIL-drakta har gjort at interessen for 21-åringens tjenester har vokst. Lillestrøm og Bodø/Glimt har ivret etter å sikre seg angriperens tjenester.
Mikkelsen har også uttalt at han forventer å bli solgt etter sesongen, men erkjenner at det var deilig da overgangsvinduene stengte og at spekulasjonene rundt hans fremtid stilnet.
– Samtidig synes jeg både jeg og de jeg har jobbet med har vært flinke til å holde det fokuset man skal. Jeg har flinke folk rundt meg. Det gjør at det er lett å holde fokus, så det har ikke vært en kjempebelastning. Men det er litt befriende at vinduet er stengt slik at jeg kun kan fokusere på Tromsø IL.
– Vi gikk grundig gjennom hva som ville være best for meg, og jeg tror vi har truffet bra på det, fortsetter Mikkelsen.
Gaute Helstrup er også fornøyd med at juvelen ble værende i den rødhvite drakten.
– Selger vi spillere, så skal vi håndtere det. Samtidig skal vi være såpass ærlige på at vi er sterkere med August her, så fra sporten hadde vi et sterkt ønske om å beholde han ut sesongen, sier Helstrup.
Han legger til:
– Det var veldig bra for trener og trenerteamet å finne den løsningen. Så tror vi også at August vil utvikle seg videre i høst og at det er en god løsning for han også. Vi er veldig godt fornøyd med at han blir med oss i de månedene her, og da er TIL et bedre fotballag
Tromsø-treneren legger heller ikke skjul på at større oppgaver trolig venter for den 21 år gamle spilleren etter hvert.
– Målet vårt er jo også at han skal videre på et eller annet tidspunkt. Det håper vi på, og det kommer nok til å skje, understreker Helstrup.
Artikkelen fortsetter under videoen.
picture

Får latterkrampe etter Hansen-hyllest: – Det kommer noen tårer her

– Fort Alfheim er tilbake

Til tross for både målpoeng og stor interesse, ønsker ikke Mikkelsen å ha et fokus på egne prestasjoner. Han velger heller å rette ut en takk til lagkameratene, som i likhet med 21-åringen har bidratt til at Tromsø har klatret på tabellen den siste måneden.
Det har også sørget for at tromsøværingene tar turen til Alfheim. Mot Bodø/Glimt i forrige serierunde var det utsolgt for første gang siden 2011. I tillegg var det den mest besøkte kampen i Eliteserie-runden, med 6691 personer på tribunen.
– Det er artig når man får det til og når laget får det til i tillegg. Vi har hatt fem strake seire på hjemmebane, så Fort Alfheim er tilbake. Det er artig å se at det er så mange som møter opp på tribunen også. Det har vært litt tynt i år, men nå starter det virkelig å komme seg, sier Mikkelsen.
Han skryter også av jobben som Helstrup og resten av laget har gjort den siste tiden. Fire seiere på de siste seks kampene har sendt «Gutan» opp på en 7. plass, kun to poeng bak Viking som de møter på søndag.
– Vi har en veldig dyktig mann som har en bra plan for oss og som klarer å få det beste ut av hele laget. Og så har vi mange gode enkeltspillere som er med på å krydre «vi’et» i laget vårt. Vi har startet å finne litt rytme fremover på banen også, som har hjulpet oss den siste tiden. Vi har vært solide defensivt, så det at vi får den defensive tryggheten, samtidig som vi vet at vi kan score mål, hjelper på.
Sett denne?
picture

Gauseth oppsummerer: Barnslige Glimt-fans, vidåpen sølvkamp og latterlig filming

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame