Populære sporter
All sport
Vis alt

Hylles etter sine første kamper på øverste nivå: – Jeg hører hjemme her

Vegard Kjøllmoen Steien

Oppdatert 19/04/2023 klokken 15:13 GMT+2

Det tok lang tid før «Æljen fra Tynset» endelig fikk muligheten å vise seg fram i Eliteserien. Nå roses Ole Erik Midtskogen (28) opp i skyene etter prestasjonen mot Brann.

Ole Erik Midtskogen i duell med Branns Sivert Heltne Nilsen.

Foto: NTB

– Det er god stemning nå. Vi tar ikke av etter én seier, men det var godt å vise at vi er et godt lag vi også.
Det sier Odd-spiss Ole Erik Midtskogen til Discovery etter søndagens 2-1-seier over Brann.
Den høyreiste angriperen var svært delaktig i det meste som hjemmelaget fra Skien skapte offensivt. Han var nest siste Odd-spiller på den første scoringen og tredje sist på den andre. I tillegg kunne han fort ha hatt en målgivende med et hælspark til Milan Jevtovic tidlig i den andre omgangen.
I kjølvannet av kampen var det tydelig at det var flere som hadde lagt merke til nysigneringens prestasjoner på topp.
«Snakket med Morten Rønningen før i dag, og han meldte at Ole Erik Midtskogen er en langt bedre spiller enn folk tror. For en jobb han gjør på topp både defensivt og offensivt! Sterk, slepen og smart», skrev TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen på Twitter etter kampen.
I tilegg ble Midtskogen kåret til banens beste av Telemarksavisa. Han fikk en åtter på karakterskalaen som gikk opp til ti, og han ble beskrevet som «et beist».
– Det er alltid deilig med en god start, og det er veldig hyggelig å få sånne tilbakemeldinger. Det setter jeg stor pris på, sier Midtskogen ydmykt.

– Hører hjemme her

Men veien til Eliteserien har vært lang - og lengre enn hva den har vært for de fleste.
Midtskogen startet karrieren på Tynset, før turen gikk videre til HamKam, Klaksvik, Dundalk og senest Kjelsås. Først i en alder av 27 fikk den 198 centimeter høye spissen testet seg i Eliteserien.
– Det er moro endelig å få sjansen på det øverste nivået. Jeg føler jeg har hatt nivået inne, men jeg har gått en litt annen vei enn de andre for å komme meg hit. Nå som jeg endelig får muligheten, er det godt å bevise at jeg hører hjemme her.
– Er du overrasket over hvor raskt du har tatt nivået?
– Både ja og nei. Det var veldig mange som lurte på hva jeg så for meg da jeg signerte, og jeg sa at jeg ikke kom hit for å sitte på benken. Jeg har lyst å spille, og jeg føler at jeg har et høyere nivå inne enn der jeg spilte i fjor. Det føler jeg at jeg nå har bevist, svarer Midtskogen.
Artikkelen fortsetter under videoen.
picture

Se høydepunktene: Odd slo Brann på Skagerak

Flere i samme kategori

Midtskogen, som alltid har hatt en drøm om å spille på det øverste nivået i Norge, fikk sine første minutter i Eliteserien to dager før han fylte 28 år.
Debuten på en sliten Nadderud-matte står i sterk kontrast til hvordan hverdagen var på samme tid i fjor. Da gikk det i 2. divisjonsspill for Oslo-klubben Kjelsås.
Der viste han fram en enorm målteft med 18 scoringer på 26 ligakamper. Enn så lenge ser det ut som at «Æljen fra Tynset» har klart å ta de to stegene opp til det øverste nivået uten nevneverdige problemer.
– Det er nivåforskjell, men jeg føler 2. divisjon har blitt veldig bra. Jeg føler det er veldig mange gode spillere i PostNord som kan klare seg i Eliteserien, påpeker Midtskogen.
Han trekker fram Sandefjords nysignering Jakob Dunsby som et eksempel, som var med på å senke Odd med to scoringer i åttedelsfinalen i cupen. Han ble hentet fra Egersund før sesongen.
– Nivået i Eliteserien er veldig bra. Det var et steg opp, men jeg føler at 2. divisjon blir mer og mer tilspisset og nivået blir bedre og bedre. Forskjellen har kanskje blitt litt mindre, grubler Odd-spissen.
picture

Ole Erik Midtskogen fikk prøve seg mot den sveitsiske klubben Young Boys da Klaksvik spilte kvalifisering til Champions League.

Foto: Getty Images

Annerledes vei

Midtskogen returnerte til Norge og PostNord-ligaen i august 2021 etter halvannet år i utlandet.
Etter et godt år i Klaksvik, kom den irske klubben Dundalk på banen. Skader, lockdown og trenersparkinger ødela mye av oppholdet i Irland.
– Det var en tøff periode, så det var jeg som ønsket meg hjem. Klubben ville egentlig ikke slippe meg, men jeg ville få tilbake gleden. Da var Kjelsås et veldig fint sted, forklarer Midtskogen.
I Kjelsås var planen at den høyreiste angriperen skulle dyrkes i posisjonen han helst ønsket å spille, nemlig spiss. I tillegg lå det hele tiden i kortene at han skulle gå videre når godfølelsen kom tilbake.
– Vi snakket om det da jeg kom dit at målet var å spille bra nok til å hoppe rett til Eliteserien. Det var en plan vi la på kontoret der, og jeg føler den fungerte ganske bra.
– Så Kjelsås skal ha sin del av æren for at du nå spiller i Eliteserien?
– Ja, det synes jeg. De hjalp meg veldig, og de brukte mye tid på å gjøre meg bedre i boksen. Vi la et veldig godt opplegg der. Vi jobbet tett for å få sendt meg oppover. Det er jeg veldig takknemlig for.
Midtskogen mistet aldri troen på å komme seg opp på det øverste nivået, selv om det var et sportslig steg ned å gå tilbake til PostNord-ligaen.
– Jeg vil ikke si at det var et nederlag å signere for Kjelsås. Det var det riktige. Jeg ville ikke stresse - jeg ville ha spilletid og utvikle meg. Da følte jeg at det var det rette der og da, understreker spissen.
picture

Oppholdet i Dundalk endte med 15 kamper og ett mål for Ole Erik Midtskogen.

Foto: Getty Images

Skryt fra «Paco»

Odds hovedtrener Pål Arne «Paco» Johansen har gitt Midtskogen rikelig med tillit etter overgangen, og han er godt fornøyd med det spissen hans leverte i det første offisielle møtet med Skagerak.
– Det er sånn Ole Erik har prestert i hver kamp og på hver trening. Han har vært god fra første spark på ballen i Odd-drakt, så han leverte som vanlig, og vanlig for ham er et ganske bra nivå. Jeg kan nesten ikke komme på en trening eller en kamp der jeg føler han har underprestert, sier Paco til Discovery.
Han er full av lovord om Midtskogen, og spesielt innsatsen han legger ned på treningsfeltet er noe Odd-treneren har bitt seg merke i.
– Han er veldig utviklingsorientert, så han går på feltet hver dag for å bli bedre og for å ta nye steg. Han har veldig rett inngang, og det resulterer i at han gir gass når vi trener felles og at han står igjen etterpå - med mindre du river han av feltet. Han gjør nesten alltid en ekstra jobb med små og store ting på feltet.
Samtidig har han også latt seg imponere av hva han har utrettet på banen etter overgangen i vinter.
– Han har x-faktor siden han er 198 centimeter høy, men han bruker det veldig bra også. Han har kombinasjonen av at han er god i lufta, god med ballen på bakken og god defensivt, så han er en ganske komplett spiss, melder Paco.

Passer Odd-profilen

Midtskogen var også den eneste rene angriperen som Odd hentet før årets sesong. Ut dørene på Skagerak forsvant Abel Stensrud og Adama Diomande, samt at Flamur Kastrati la opp.
Dermed var det flere som var bekymret for at den eneste offensive forsterkningen som kom inn var en 27-åring fra nivå tre uten Eliteserie-erfaring.
– Vi liker Ole Erik veldig godt, og så er det ganske stor forskjell på økonomien på klubbene i Norge. Han kostet vel en 500-del av det Molde sin nye spiss gjorde (Veton Berisha), men jeg tror vi har funnet verdi for pengene i Ole Erik. Han kostet ikke mye, men han er verdt mye for oss, forklarer Paco.
Han trekker fram duoen Josef Baccay og Mikael Norø Ingebrgitsen som eksempler i samme kategori. Duoen ble hentet før forrige sesong etter at de ikke fikk forlenget kontrakten hos hver sin Eliteserie-klubb.
– Vi opererer i det markedet, og så er vi ganske gode til å finne de typene vi tror har en oppside som ligger og venter der. Så tror jeg miljøet i Odd også gir trygghet og mulighet til å utvikle seg.
– Jeg tror det er et bra opplegg for enkeltspillerne og for laget som gjør at de «usikre» kortene ofte slår ut bra. Nå er det spillerne som gjør den viktigste jobben selv, men jeg tror vi har levd opp til det ønsket om å være en klubb der spillerne kan få fart på karrierene sine igjen, sier Odd-treneren.

Ser fram til Lerkendal

Ole Erik Midtskogen virker å være enig i trenerens beskrivelse. Han kommer også med sine rosende ord til Paco og resten av de ansatte i skiensklubben.
– Paco har gjort en kjempejobb. Han er en kjempedyktig trener og en fin fyr. Hele trenerteamet fortjener veldig mye ros. Det jobbes hardt og veldig bra, sier Midtskogen.
En samtale med Paco var også avgjørende for at spissen endte opp i Skien.
– Det han sa trigget meg veldig, så all ros til han og trenerteamet for jobben de har gjort. Det er også en veldig morsom spillestil å få være med på. Jeg har utelukkende positive erfaringer så langt.
Midtskogen har kun spilt to Eliteserie-kamper så langt, men nå venter det en rekke tøffe kamper for Odd. .
Han har allerede fått oppleve noe som trolig sitter igjen som et høydepunkt når sesongen er ferdig, men han erkjenner at det blir ekstra spesielt å få spille på Rosenborgs storstue for første gang.
– Første hjemmekamp på Skagerak mot Brann var noe jeg så veldig fram til. Vi østerdøler var en del på Lerkendal da vi var yngre, så det blir selvfølgelig veldig tøft. Jeg har aldri spilt mot RBK før, så det blir en veldig kul opplevelse.
– Det er bare gode lag i Eliteserien, så alle kamper blir jevne. Det blir artig å møte de lagene jeg egentlig bare har sett på TV, legger Midtskogen til.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame