Populære sporter
All sport
Vis alt

Eliteserie-profilens nye tilværelse: – Er jo helt noldus

Joakim Opphus

Publisert 04/04/2023 klokken 10:07 GMT+2

Eliteserien 2023 er like rundt hjørnet. Men for første gang på 10 år vil årets sesong gå uten en av ligaens aller største profiler det siste tiåret.

Pål André Helland

Foto: NTB

Etter forrige sesong tok Pål Andrè Helland den tunge avgjørelsen: Det var på tide å legge fotballskoene på hylla.
Men med bare noen få dager til seriestart merker driblefanten fra Kyrksæterøra at det kribler litt ekstra.
– Jeg kjenner jo at det kribler litt når det begynnes å pushe promoer og jeg ser utover Åråsen som er helt strøken og kjenner lukten av nyklipt gress. Da får du jo lyst til å spille, men nå er realiteten slik som den er. Men det er klart at man savner det, forteller Helland til Discovery.

Fotballsavnet

Savnet var faktisk så stort at trønderen, med 183 opptredener i Norges øverste divisjon, signerte for en ny klubb.
– Det er jo egentlig en storm i et vannglass. Det handler mest om at jeg kunne signere for en klubb hvor dersom jeg får tid til å spille én kamp eller to, så har jeg den muligheten, sier han om valget om å signere for 4. divisjonsklubben Løvenstad fra Rælingen.
– Den formen for trening som jeg driver med nå var jo det jeg hatet som fotballspiller ved å løpe eller være i gymmen. Så derfor er det jo greit å få en liten gulrot i hverdagen.
Helland kunne også fortelle at det var tilbud fra flere klubber hvor han kunne fått betalt for å spille. Det takket han høflig nei til.
– Jeg skal ikke sitte med noe sugerør i breddefotballen og ta penger. Da spiller jeg heller gratis, og så kan jeg få en mulighet til å spille dersom jeg får tid.
Husker du denne Helland-godbiten? Saken fortsetter under video.
picture

Helland med drømmetreff: – Høyt internasjonalt nivå

Trener-jobb

Tid er nøkkelordet her. Selv om Helland har lagt proffkarrienen bak seg, har 33-åringen nok å oppdrive. I tillegg til at han jobber som fotballekspert i Viaplay, tok han i vinter også steget inn i treneryrket som Lillestrøms nye G19-trener.
Veien inn i treneryrket var et ganske naturlig valg etter årene som spiller, ifølge han selv.
– Jeg har notert litt underveis og fått med meg hva som både har blitt gjort og sagt i forbindelse med en spillergruppe, samt hva som man bør styre unna. Så litt bevisst har jeg vært med tanke på veien videre i karrieren.
– Har du alltid hatt et ønske om å bli en trener etter spillerkarrieren?
– Veien blir jo litt slik som livet går. I takt med at man vokser som spiller, så ser man også i større grad helheten med fotballen. Jeg har gjort opp noen meninger på hva jeg mener fungerer og ikke. Så det er interessant å få satt de ideene til verks også.
Saken fortsetter under videoen:
picture

Etter karrierens siste kamp: – Forferdelig jævlig

– Helt noldus

Helland tror selv han kommer til å takle livet som trener ganske bra. Men én del av jobben kreves litt terping, for å bruke et fotballutrykk.
– Utfordringen ligger jo med den tekniske delen - ting som må loggføres. Jeg sa til analysesjefen i Lillestrøm her om dagen at jeg fikk hakket mer respekt for han. PC-en min har utelukkende blitt brukt til spille FM (Football Manager). Excel og lignende er jeg jo helt noldus på, så det vil ta tid å sette seg inn i den delen av jobben, innrømmer Helland.
Hva slags ambisjoner Helland har med egen trenerkarriere er han ikke helt sikker på enda, men at den ofte munnrappe fotballspilleren har det som trengs for å lede et fotballlag tviler han ikke på.
– Det får vi se litt på og om det er noe for meg. Jeg tror jeg har en del verktøy til å håndtere den jobben, selv om den er ganske kompleks. Men hvis man går inn for noe sånt, så prøver man jo å bli best mulig.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Helland må beklage ordbruken: – Kvalifiserer til henging i Trøndelag

– Ekstra givende

Trønderen ble kjent for sin frittalende personlighet både på og utenfor banen, samt en offensiv tankegang som aktiv spiller. Da er de kanskje ikke så overraskende at han beskriver seg selv som en offensiv trenertype.
– Gutta skal få lov til å gjøre feil, men da må de i alle fall gjøre det de kan for å rette opp igjen, sier den ferske treneren og fortsetter:
– Det er en veldig fin gruppe å jobbe med. Det er også veldig spennende at det er en håndfull spillere der som det skal være mulig å gjøre til toppspillere også. Å få muligheten til hjelpe dem på veien er ekstra givende.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame