For de tre lagene som endte forrige sesong bak Bodø/Glimt: Molde, Vålerenga og Rosenborg, er det nyvinningen Conference League som gjelder. Tidligere havnet 2.- og 3. plassen i Eliteserien samt vinneren av cupen i Europa League, mens nå vil kun regjerende seriemester kunne havne der dersom de ryker ut av Champions League-kvaliken. Det ble ikke arrangert cup i Norge i 2020, som gir Eliteseriens fjerdeplass Rosenborg muligheten i stedet.

Betalingsoversikten

Eliteserien
LSK-profilen tar pause fra fotballen: – Tabuet svinner hen
13 TIMER SIDEN
Alle tre norske klubbene som starter kvalifiseringen til Conference League, starter i runde to. Klubbene forteller at de får en fast sum på cirka 100.000 euro for hver runde, og en ekstrasum på det tidspunktet de ryker ut.
RundeUtslagssum
2€350.000
3€550.000
Play-off€750.000
Kilde: Intervju med klubbledere
For eksempel: Hvis en norsk klubb ryker ut i tredje runde, vil de få utbetalt to ganger 100.000 euro i tillegg til 550.000 euro i utslagssum – altså 750.000 euro totalt.
Skulle de norske klubbene klare å komme seg inn til gruppespillet, venter en inngangspremie på drøyt 2,9 millioner euro.

Litt mindre enn før

Daglig leder i Rosenborg, Tove Moe Dyrhaug, skriver i en epost til Discovery at det er mye større fokus på prestasjoner i den nye turneringen.
– Det er lagt mer vekt på «performance fees», det vil si et beløp ved seier eller uavgjort. Beløpene i Conference League er 500.000 euro for seier og 166.000 euro for uavgjort. Inngangsbillett, pluss TV-rettigheter og solidaritetsmidler, pluss kvalifiseringspenger vil gi brutto 35 til 40 millioner kroner i tillegg til «performance fee». Dette tilsvarer cirka to tredjedeler av beløpene fra Europa League.
På spørsmål om hvor mye klubbene pleier å sitte igjen med etter et gruppspill, svarer hun:
– Det avhenger av reisekostnader og øvrige kostnader, herunder spilleravtaler. «Gamle» Europa League ga et pluss på bunnlinja på rundt 40 millioner, Conference League er kanskje en plass pluss minus 30 millioner.
Forrige Europa-sesong var Molde det eneste norske laget som kom seg til gruppespillet i Europa League. Direktør i Molde Ole Erik Stavrum sier til Discovery at de ikke opplever forskjellen på summen fra Europa League til Conference League som veldig stor.
– Forskjellen i vårt tilfelle er at vi gikk veien via Champions League der vi fikk en «loosers fee» som er ganske betydelig, legger direktøren til.
Denne sesongen vil «loosers fee» fra Champions League-playoff være på 50 millioner kroner i henhold til en oversikt Discovery sitter på.

Viktig del av forretningsmodellen

Daglig leder i Vålerenga Erik Espeseth mener det er utrolig viktig at norske lag klarer å kvalifisere seg til europeiske turneringer.
– Det er veldig viktig å komme med i gruppespill, fordi de fleste klubber har med i sine strategier at de skal utvikle spillere og selge de til en større liga. Det er en viktig del av forretningsmodellen til de aller fleste norske klubber. Hvis verken landslaget eller norske klubber presterer og kommer til mesterskap, vil spillerne bli mindre verdt. Da spenner du bein under den forretningsmodellen.
Den vurderingen er Dyrhaug enig i, og legger til:
– Det er veldig viktig for utvikling av norsk fotball. Det vil gi flere seeding-poeng over tid, tilførsel av midler til norsk fotball, sportslig god utvikling og et utstillingsvindu for de beste spillerne.
– Ringvirkningene av klubbsuksess i Europa og at landslaget gjør det bra, er store for norsk fotball. Det betyr noe i forhold til den norske fotballøkonomien som helhet, hvordan vi kan bygge kompetanse og klubbdrift, og drive fotballen videre. Det gjelder alle lagene som er ute i Europa, å vise at man er konkurransedyktige og kan gå langt i denne type turneringer. Det betyr noe for fremtiden, sier daglig leder i Bodø/Glimt Frode Thomassen.

Store utgifter

Discovery har vært i kontakt med alle fire administrative lederne i de aktuelle klubbene, og alle sammen er tydelige på at man ikke skal se seg blinde på de midlene som kan opptjenes. I tillegg til at kvalifiseringen kan bli veldig tøff, kan det også bli store utgifter tilknyttet.
– Ofte må man bestille charterfly som er dyrt og kanskje til og med vanskelig å få tak på i dagens marked. Så det går bort en god del kostnader i forbindelse med bortereisene, man må ta med kostnader i forbindelse med arrangementene hjemme, og vi må ta hensyn til bonusavtaler spillere i forbindelse med et eventuelt gruppespill, forteller daglig leder i Vålerenga Erik Espeseth.
På grunn av innreiserestriksjonene som var og er i Norge i forbindelse med koronapandemien, kan enda en utgiftspost melde seg. Da Molde skulle spille sluttspill i Europa League, kunne ikke Hoffenheim eller Granada komme inn til Norge uten å legges inn på karantenehotell. Derfor måtte Molde spille sine «hjemmekamper» og trene i Ungarn og Spania for å selv unngå mer karantene enn nødvendig.
– Utgiftene i forbindelse med Europa denne sesongen, var formidable, siden vi måtte spille og oppholde oss ute så lenge som det vi gjorde. Det er så klart ikke billig. Det var nok en større kostnad i år, siden vi hadde de innreiserestriksjonene som var i Norge som gjorde at vi måtte spille begge hjemmekampene i Europa - det fordyret det ganske betydelig for oss, forteller Stavrum.

Stor bonus

Ingen av klubbene Discovery har snakket med sier de budsjetterer med deltakelse i et europeisk gruppespill. Det eneste innslaget av Europa-penger de sier er med i budsjettet er at de ikke har tatt høyde for å komme lengre enn den andre kvalifiseringsrunde – som de allerede er sikret.
– Vi bruker ikke veldig mye tid på potensielle oppturer, og har naturlig nok ikke budsjettert med sportslige resultater utover det som allerede er kjent. Vi har et budsjett som vi følger, og som ikke har med seg noen ekstravaganser, forteller Frode Thomassen.
Erik Espeseth i Vålerenga sier om de hypotetisk sett skulle kvalifisere seg til et gruppespill, vil det være rom for investeringer i klubben.
– Vi har mange hull vi kan putte eventuelle pengepremier i hvis vi skulle komme til et gruppespill. Men det vil primært være i forhold til infrastruktur, i forhold til å videreutvikle akademiet vårt – selv om vi har landets beste akademi i dag. Så vi vil bruke de pengene på å utvikle klubben videre, både sportslig og klubben totalt sett og bygge egenkapital til senere tid, sier han før han legger til:
– Vi har budsjettert med at vi ryker i andre kvalikrunde og sånn sett blir det en veldig flott gevinst for klubben om vi skulle komme oss videre. Men vi har ikke forskuttert bruk av eventuelle midler som vi skulle få ved å kvalifisere oss videre. Det er såpass tøff konkurranse i Europa, så det får vi ta hvis det kommer.
Etter godt over ett år med koronapandemi og minimalt med tilskuere på kamp, vil eventuelle gruppespillpenger hjelpe på klubbdriften.
– Etter et par covid-sesonger kan midlene komme godt med til å styrke fundamentet i klubben, skriver Tove Moe Dyrhaug.
Eliteserien
Knutsen om det potensielle rekordkjøpet: – Jeg har lyst til å ta en prat med han
13/08/2022 KLOKKEN 08:11
Eliteserien
Kårer rundens verste og beste debut: – Som en klumpete LEGO-figur
08/08/2022 KLOKKEN 07:33