– Det føles godt og bra. Det er fint at det ordnet seg - at rettferdigheten seiret, sier Elbasan Rashani.
Odd-spilleren var krystallklar da han møtte Eurosport.no forrige uke. Han ville bryte Odds reiseforbud for å spille Kosovos kamp mot Nord-Makedonia i oktober. Rashanis landslag skal, i likhet med Norge, spille semifinale i Nations League. Vinneren av kampen mellom Kosovo og Nord-Makedonia møter vinneren av Georgia og Hviterussland i en finale. Seierherren der spiller EM neste sommer.
Eliteserien
Eksperten slakter laget – treneren er ikke overrasket
21/11/2021 PÅ 12:23

Tok kontakt med kompisen med en gang

Det er med andre ord den største landskampen i Kosovos historie. Myndighetenes karanteneregler skapte imidlertid hodebry for Rashani. Nord-Makedonia er utenfor Schengen, noe som ville medført at Rashani måtte ha gått i karantene ved hjemkomst, i motsetning til hva norske landslagsspillere bosatt utenfor Schengen har kunnet gjøre den siste tiden. Dermed ville han mistet viktige kamper for Odd i Eliteserien. I tillegg ville en slik reise betydd at han brøt klubbens reiseforbud.
– Jeg skal være der, skjønner du? Jeg skal spille for Kosovo mot Nord-Makedonia for å komme til finalen i Nations League og komme meg til EM. Det må de respektere, så de må finne en løsning for oss spillere som spiller for andre landslag, sa en opprørt Rashani forrige uke.
Men torsdag kom gladbeskjeden. Regjeringen gjør karanteneunntak for spillere som deltar i landskamper og internasjonale klubbturneringer i UEFA-regi, grunnet det europeiske fotballforbundets omfattende smitteverntiltak.
– Fotballspillere i norske klubber som deltar på landskamper i tredjeland med andre landslag enn det norske omfattes også av unntaket, bekrefter Kulturdepartementet overfor Eurosport.no.

Betyr mye

Det var en stor lettelse for Rashani da torsdagens nyhet kom. Han tok umiddelbart kontakt med Vålerenga-spiller Herolind Shala, som også spiller for Kosovos landslag, men som i likhet med Rashani også har vokst opp i Norge.
– Jeg sendte linken så fort jeg så den. Vi er glade begge to naturligvis. Nå slipper vi stresset og maset som kunne kommet før en så viktig samling. Vi er jo der for å fokusere på kampen, sier Rashani.
Han roser samholdet i laget.
– Den er sterk og noe som er blitt bedre og bedre for hver samling. De første årene var det mye utskiftninger på laget og troppen. Nå har man fått satt et lag og fått inn en dyktig trener. Jeg føler vi jobber bra sammen, går i rett retning og har det samme målet. Da er det lettere å prestere.
Det betyr mye for 27-åringen å representere landet foreldrene hans er født og oppvokst i. Han står med totalt tolv kamper og fire scoringer for Kosovo.
Først tar imidlertid Odd og Rashani imot Stabæk 20.30 søndag kveld. Seier der kan sende skienslaget opp i ryggen på Molde på andreplass.
Se siste Spillerrådet-episode her:

Spillerrådet: «Ditt fuckings tjukke svin», Mjøndalens nedrykksform og midtstopperkrise

Eliteserien
Innbytteren sendte Nadderud til himmels og Stabæk opp på kvalikplass
31/10/2021 PÅ 18:59
Eliteserien
Klarer ikke forklare hva som skjedde: – Våknet og tenkte «er det virkelig sant?»
31/10/2021 PÅ 14:37