Rosenborg-spillerne har testet seg for korona. Svarene der vil etter alt å dømme være klare fredag.
Men de er ikke de eneste prøvesvarene som kan skape trøbbel for Eliteserie-kampen mot Brann tirsdag. Som Eurosport.no tidligere har skrevet om, møtte RBK Nardo forrige uke og Levanger onsdag. I ettertid har en av Nardos spillere testet positivt for viruset. Derfor testes RBK.
Eliteserien
Berget poeng på overtid etter marerittminutter: – Vi sliter
21/11/2021 PÅ 18:21
Tirsdagens kamp mot Brann er imidlertid ikke automatisk reddet hvis RBK-spillerne tester negativt. For onsdag stilte Levanger med to prøvespillere tilknyttet Nardo. Disse er også testet, opplyser Levanger-lege Raymond Brønn.
Om en av de to tester positivt, må Rosenborg trolig i karantene, ettersom de nylig har vært i nærkontakt med dem. Da ryker kampen mot Brann.
Disse testresultatene er også ventet fredag, forteller Brønn. Det er Eli Sagvik som er smittevernoverlege i Trondheim kommune og til slutt bestemmer om RBK må i karantene. Hun bekrefter at RBK må det, dersom de to Nardo-spillerne som prøvespilte for Levanger onsdag tester positivt. Det samme sier Magnus Myntevik. Han er lege i Brann og har som leder av NFFs medisinske råd vært tett involvert i utviklingen av toppfotballens smittevernprotokoll.
– Hvis en av de to (Nardo-spillerne som prøvespilte for Levanger) tester positivt og var på banen mot Rosenborg 17. november, så må RBK i karantene. De må som alle andre i karantene om de har vært i kontakt med en smittet, sier Myntevik.

Kritiseres

Tidligere onsdag uttalte Brann-trener Kåre Ingebrigtsen seg kritisk til at RBK spilte treningskamper i landslagspausen.
– Jeg er forundret over at Rosenborg kan spille treningskamper mot Nardo og Levanger når vi knapt får lov til å gå på butikken, sa den tidligere RBK-treneren til Bergens Tidende.
Siden dukket det opp kritikk fra flere hold.
– Vi vurderte også treningskamper fordi vi har noen som ikke har spilt så mye, men vi droppet det. Vi synes det ble å ta for store sjanser med den smittesituasjonen som er nå, og vi så at NFF ba oss om å gå inn i en slags karantene igjen for å skjerme spillere mer enn vi har gjort tidligere i høst. Så da mente vi at det ble feil, sier Vålerengas sportssjef Jørgen Ingebrigtsen.
– Hva tenker dere om at Rosenborg valgte å spille?
– Det ligger vel i det, på måten vi vurderte det selv, hva jeg tenker rundt det. Ettersom spillerne ble satt i karantene, synes jeg det er rart at man tar den sjansen. Det turte ikke vi å gjøre.

– Burde ikke blitt spilt

Rosenborgs daglige leder Tove Moe Dyrhaug viste tidligere torsdag til kommentarer fra lege Reidar Due.
– Vi fikk beskjed om smitten av smittevernkontoret. RBK er ikke en del av det smittekartet. Det er en lettelse for oss og norsk fotball generelt. I ettertid ser vi at det var unødvendig å spille de kampene. Det tar vi lærdom av, sa Rosenborg-lege Reidar Due til Eurosport.no.
Han forklarte at RBK hele tiden forsøkte å etterleve NFFs smittevernprotokoll.
– Fra et smittevernståsted ser vi at de kampene ikke burde blitt spilt, la han til.
Brann-lege Myntevik forteller at han er blitt lovet at RBK skal teste spillerne sine igjen så tett opp til tirsdagens kamp som mulig.
– Det gjør meg roligere. Due har erkjent at dette ikke burde vært gjort. Da har han egentlig sagt det som bør sies. Det er flott at de erkjenner det. Så håper vi ingen gjør lignende ting resten av sesongen. Jeg tenker at gjort er gjort. Vi må bare lære av det.
Per Ciljan Skjelbred, Emil Ceïde og Rasmus Wiedesheim-Paul og Gjermund Åsen var blant førstelagsspillerne som deltok for RBK mot Levanger, da de to Nardo-spillerne prøvespilte. Og mens RBK testes, har også Levanger gjort grep etter å ha hatt de Nardo-spillerne på prøveopphold.
– Vi har i påvente av disse svarene frivillig innskrenket all sosial/skole/jobbmessig aktivitet til det ekstreme minimum av nødvendighet for å være på den sikre siden, sier Brønn.
Sett siste episode av Indre Bane? Saken fortsetter under videoen:

Cifuentes-exit, Moldes hodebry og Kåre Ingebrigtsen til Lerkendal

Mener det kan sette Eliteserie-gjennomføringen i fare

Også NFFs konkurransedirektør Nils Fisketjønn var skeptisk til kampene. Han sa følgende til BT:
– Treningskamper mot lag utenfor kohorten til toppfotballen er klart i strid med intensjonene i protokollene. Dette kan sette fullføringen av Eliteserien i fare.
Terminlisten er allerede svært trang. Da Eurosport.no spør Fisketjønn om hva en eventuell RBK-karantene og ny utsettelse av Brann-kampen har å si for terminlisten, sier han dette:
– Dette er så ferskt at vi må få oversikt og ikke minst la kommunelegene i Trøndelag få arbeide med sporing.
Han understreker at det er lokal smittevernlege som bestemmer om lag må i karantene. Først og fremst er det utsettelser av kamper som berører Molde som vil skape utfordringer for å få spilt ferdig Eliteserien før jul. Rosenborg møter MFK først 6. desember. En karantene i forbindelse med kampen mot Levanger vil dermed ikke skape problemer med tanke på den.

Ikke opprettet sak ennå

Rosenborg-Brann skulle egentlig blitt spilt på søndag, men ble utsatt til tirsdag grunnet koronasmitte i Brann og karantene for André Hansen og Markus Henriksen etter landslagsoppdrag for Norge.
Espen Auberg er juridisk leder i NFF. Han forklarer at det ikke er opprettet noen sak mot RBK ennå.
– Det er litt tidlig å si. Dersom de har brutt treningsprotokollen, vil de risikere en sanksjon, men hva slags sanksjon kan jeg ikke spekulere om, sier Auberg.
Fisketjønn forteller at NFF har kjørt en veiledning og en «pekefinger» for å håndheve reglementet tidligere, men at muligheten for sanksjoner er der, dersom NFFs påtalenemnd bestemmer seg for det.
RBKs sportslige leder Mikael Dorsin har ikke besvart Eurosport.nos henvendelser.
Eliteserien
Mye regnvær i vente – RBK og Brann frykter ny vannkrig
06/11/2021 PÅ 11:38
Eliteserien
Peker på manglende bredde etter skuffende sesong: – Kalkulert risiko
31/10/2021 PÅ 15:37