SKIEN (Eurosport.no):
Neste måned skal Kosovo, i likhet med Norge, ut i semifinale i Nations League. Etter å ha vunnet sin gruppe på nivå D møter den ferske nasjonen Nord-Makedonia til kamp om retten til å møte vinneren av Georgia og Hviterussland i finalen.
Eliteserien
Eksperten slakter laget – treneren er ikke overrasket
21/11/2021 PÅ 12:23
Vinneren av den kampen kvalifiserer seg til EM neste sommer, noe som naturligvis vil være enormt for den lille nasjonen Kosovo.

Schengen-trøbbel

Norske landslagsspillere, også bosatte utenfor Schengen, har fått karantenefritak for å spille Nations League for Norge. Den regelen gjelder ikke for dem som bor i Norge og spiller på andre landslag. Det satte kjepper i hjulene for Rashanis deltakelse da Kosovo møtte Moldova og Hellas.
Rashani fikk kun deltatt i den første kampen, fordi den ble flyttet til Italia (av politiske årsaker som ikke hadde noe med koronapandemien å gjøre). Den kampen endte 1-1, før Rashani og Shala returnerte til Norge fordi de ikke fikk tillatelse til å spille kampen mot Hellas i Kosovo grunnet karantenebestemmelsene.
Det har vært en utfordrende periode for Rashani og hans lagkamerater på landslaget.
– Det var mye rot i forkant av en viktig landslagssamling. Fram og tilbake til Oslo for å teste seg for korona, så fly til Italia, som vi ikke visste om kom til å bli rødt land mens vi var der. Det var litt for mye rot til å ha fullt fokus på så viktige kamper, som alle landskamper er, sier han til Eurosport.no.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:

Jonsson oppsummerer runde 17: Kjartansson-comeback og artig Løkberg-variant

Føler seg urettferdig behandlet

Med 1-1 mot Moldova og 1-2-tap, uten flere nøkkelspillere, mot Hellas, har Kosovo kommet skjevt ut i denne høstens Nations League. I oktober venter den enda viktigere kampen mot Nord-Makedonia. Det bekymrer 27-åringen.
– Jeg håper vi allerede i dag kan begynne å finne en løsning på hva som skjer i oktober. Da er det mange landslag som skal ut og spille, og for min del er det den viktigste kampen i mitt liv. Jeg skal være der, skjønner du? Jeg skal spille for Kosovo mot Makedonia for å komme til finalen i Nations League og komme meg til EM. Det må de respektere, så de må finne en løsning for oss spillere som spiller for andre landslag, sier en tydelig opprørt Rashani.
Han syns det er blodig urettferdig at norske landslagsspillere som holder til utenfor Schengen får unntak fra karantenereglene, mens han selv ikke får det.
– Det er enkelt, akkurat som de gjorde med Norge nå. Jeg har tatt fire koronatester den siste halvannen uka, okay? Jeg kan gjøre det samme igjen. Jeg skal være der for landet mitt, så kommer jeg tilbake, tar de nødvendige testene og begynner å jobbe for Odd igjen. Så bare fiks det, det er ikke vanskelig!

Vil bryte med Odds reiseforbud

En ekstra utfordring for Rashani er at det vanligvis ikke er lov for klubbene å holde igjen spillerne sine når det er terminfestet landskampdatoer, men på grunn av koronaen er dette endret. Det gjorde at Odd holdt igjen nøkkelspilleren sin helt til det ble klart at Moldova-kampen skulle spilles i Italia.
Den gang uttalte Rashani at han forholder seg lojalt til det Odd beslutter. Det har han ikke tenkt å gjøre til landslagssamlingen mot Nord-Makedonia neste måned.
– Jeg har ikke noe valg, jeg må dra. Jeg kommer til å dra til den kampen uansett. Det er den viktigste kampen i livet mitt. Det gjelder ikke bare meg, Kosovo har aldri vært i et sluttspill før, og nå har vi tidenes mulighet. Vi vet at Norge også gjør det veldig bra nå, ting blir lagt til rette for dem og alle er glade for det, men gjør det for andre landslag også. Vær rettferdig og fiks det enkle problemet for alle! Det er ikke mye å be om, ber han innstendig.
Om han skulle reise, betyr det at han går glipp av minst én Odd-kamp, hjemme mot Viking. Trolig rekker han Aalesund-kampen helga etter.

Diplomatisk Nornes

For Odd kan det by på problemer, men enn så lenge er trener Jan Frode Nornes optimistisk til at det vil løse seg.
– Vi har ikke diskutert det enda, det er litt for tidlig. Vi får se hva som skjer når det nærmer seg. Det er umulig å vite hva som skjer i Europa i morgen eller neste uke, om det er blodrødt eller om det roer seg ned. Vi får ta det når det dukker opp, men vi ønsker selvfølgelig at Elba skal få representere landet sitt i en så viktig match, og jeg skjønner godt at han ønsker det sjøl. Vi er løsningsorienterte i alle fall.
– Han sier han vil reise uansett om han får lov eller ei?
– Ja, det er mulig han sier han ønsker å dra, men det er en avgjørelse vi må gjøre felles. Da får vi sette oss ned sammen og se hva som er den beste løsningen. Det er jo Odds Ballklubb som er arbeidsgiveren hans, sier Nornes.
Rashani har en siste oppfordring til NFF og norske myndigheter:
– Det skal ikke være nødvendig at jeg kommer hjem fra landskamper og havner i ti dagers karantene og på den måten gå glipp av viktige kamper med Odd i den medaljekampen vi er i nå. Fiks det j..... problemet!
Fikk du med deg denne situasjonen? Saken fortsetter under videoen.

Sa unnskyld etter denne situasjonen: – Dommeren så den tydeligvis ikke

Venter på svar fra myndighetene

Gro Tvedt Anderssen er direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norges Fotballforbund. Hun opplyser at forbundet har tatt opp temaet med myndighetene, ettersom det har skapt mye støy.
– Det er forståelig at man vil spille for landslaget sitt, sier hun.
Hun forteller at forbundet venter på svar fra myndighetene angående temaet. Eurosport.no har sendt Kulturdepartementet spørsmål om problematikken, men har foreløpig ikke fått svar.
Eliteserien
Innbytteren sendte Nadderud til himmels og Stabæk opp på kvalikplass
31/10/2021 PÅ 18:59
Eliteserien
Klarer ikke forklare hva som skjedde: – Våknet og tenkte «er det virkelig sant?»
31/10/2021 PÅ 14:37