BODØ (Eurosport.no):
Nå snakker assistenten om hva som er hemmeligheten bak suksessen.
Eliteserien
Glimt berget poeng på overtid mot erkerivalen
16/05/2022 PÅ 18:01
– Det har blitt helt Football Manager, send assistenten! Sender assistenten på alt du nå, roper Ulrik Saltnes i retning Kjetil Knutsen og Morten Kalvenes, og tenker på spillet der man som manager kan «sende assistenten» på kjedeligere arbeidsoppgaver, som for eksempel intervjuer med pressen.
Eurosport har akkurat satt seg ned med Bodø/Glimts assistenttrener Kalvenes etter endt økt denne uka. A-lagsspillerne som er inne i et tett kampprogram trasker av banen, siste gutter av er kapteinene Patrick Berg, som øver på pasninger, og Saltnes, som slår baller mot keepernykommer Joshua Smits i det ene målet.

Den ukjente helten

Det oser harmoni på Aspmyra, og Saltnes blir møtt med latter av Kalvenes, som ikke aner hva Brønnøysund-gutten snakker om. Football Manager, populært spill hos blant andre Ole Gunnar Solskjær, i tillegg til millioner av andre fotballfans, har nemlig aldri vært blant bergenserens hobbyer.
Men at det er på tide at Kalvenes får noe oppmerksomhet for innsatsen sin i Glimts trenerteam det siste halvannet året, er alle på Aspmyra enige om
Kjetil Knutsen har fått velfortjent mye ros, men det er flere som skal ha æren for suksessen i nord. For det var først da Knutsen hentet sin gamle kollega og kompis opp fra Bergen til å bli assistent i Bodø for halvannet år siden, at det virkelig løsnet for for Glimt.
– Jeg har sagt til folk før at det teamet jeg kom inn i av våre fremganger, hvis du skal tilskrive noe til trenerteamet, så kan jeg si at jeg syns den største kraften er representert ved de tre som var her da jeg kom. Men jeg håper at jeg i min rolle har klart å tilføre noe.
– Var ikke det veldig beskjedent?
– Jo. Men jeg har en veldig ydmyk holdning til min plass oppi det hele.
Se Glimt-treneren snakke om sin assistent her:

– Jeg kaller han bare dvergen

Gullkvartetten

Det sier Kalvenes på spørsmål om han er den «store ingrediensen i den hemmelige oppskriften, om enn i liten innpakning», slik det under treningsøkta blir sagt på tribunen fra ansatte i klubben. Sammen med Knutsen, kombinert sportssjef og del av trenerteamet Aasmund Bjørkan og sistemann – med hovedansvar for keeperne – Jonas Ueland Kolstad, har kvartetten bygget et strålende samarbeid de siste 18 månedene.
Men at han har fått lite oppmerksomhet, det kommer ikke på tale å få han til å si.
– Nei, nei, på ingen måte. Jeg har nesten fått i overkant med anerkjennelse internt i klubben. Det betyr jo mye og er veldig inspirerende. Til tider syns jeg den har vært formidabel, sier Kalvenes.
– Jeg kom opp for halvannet år siden til et etablert team på tre stykker som hadde jobbet sammen i to år da jeg kom, har jeg på sett og vis falt inn og funnet min plass i det teamet.
– Hvordan var det å finne sin plass?
– Jeg tok prolisens sammen med Aasmund (Bjørkan), så en viss relasjon hadde vi fra før. Det å få trenerrommet til å fungere med en tidligere bekjent av Kjetil, det var jeg spent på, men det var ikke noe vi brukte mye energi på å få på plass. For min del følte jeg meg veldig velkommen og jeg tror vi klikket veldig godt på plass med de oppgavene vi ble tildelt hovedansvar for.
Det er han som har hovedansvar for å strukturere Glimts treningshverdag, å sette opp et opplegg som er tilpasset belastningen de møter i kamphverdagen, enten det er to, fire, sju eller fjorten dager mellom kampene.

Good cop, bad cop

Samtidig leder han mange av sekvensene og øvelsene, pisker spillerne i kjent assistentstil med energi og innlevelse, mens Knutsen tar seg av de overordnete tingene og «de større konfrontasjonene som dukker opp i en fotballklubb», som Kalvenes beskriver det.
– Kjetil kunne jeg sagt er enkel å spille «good cop» ved siden av. Han har blitt en veldig flink leder, en krevende leder, men som har den empatiske siden i seg. Jeg i min rolle prøver å være veldig krevende ute på banen i forhold til de kravene vi stiller mens øktene pågår.
– Det var tydelig for meg å se at Kjetil hadde vokst litt og utviklet seg på den toårsperioden vi har vært fra hverandre. Og det håpet jeg på sett og vis at jeg også hadde gjort. Da vi evaluerte de to årene i Åsane var i egentlig ganske fornøyd med måten vi hadde jobbet sammen på og det vi hadde fått til.

Knekt koder sammen

Derfor var det ikke unaturlig for Knutsen å hente kompisen opp til Bodø fra jobben som hovedtrener for Brann 2, som 50-åringen hadde i 2017- og 2018-sesongene.
– Min følelse da jeg reiste til Bodø var at vi skulle klare å gjøre samarbeidet enda bedre. Da jeg traff Kjetil igjen syns jeg han var blitt enda tydeligere og enda mer opptatt av den individuelle oppfølgingen av spillere, enten ved å få tak på enkeltspillere ved å gi et klapp på skulderen eller et spark i rompa, beskriver han.
– Jeg syns han hadde knekt noen koder siden sist vi jobbet sammen, særlig på dette med treningssyklus. Der tror jeg han har fått drahjelp på veien av det sportslige og medisinske apparatet han møtte her i Bodø.
Men å få konkrete, gode forklaringer på hvorfor Glimt ser så til de grader imponerende ut, er lettere sagt enn gjort. At det handler om jobben som gjøres på treningsfeltet og optimalisering av bruk av krefter og energi, er i alle fall tydelig.
– Det handler hele tiden om hva du gjør mellom kampene, enten det er tre eller syv dager mellom hver. Det var en sak vi strevde litt med sist vi jobbet sammen vi følte ikke vi fikk trent nok med det trykket vi ønsket.
– Men det gjør dere nå?
– Der føler jeg definitivt vi har knekt noen koder – og hvordan det skal gjøres.

Trives som assistent

Han har vært hovedtrener for Arna Bjørnars kvinner og Brann 2 i til sammen et tiår, men å returnere til hovedtreneryrket er ikke noe han stresser med. Ikke når han har funnet de perfekte ingrediensene for et godt assistent-trenerliv i Bodø.
– Jeg syns jeg til dels har kledt rollen godt, mens sist gang vi hadde jobbet to år sammen i OBOS-ligaen i Åsane så var det et ønske om å ha hovedtreneransvar igjen, som var en av årsakene til at jeg takket ja til å bli trener i Brann 2. Hvem vet hvor man er om tre, fire eller fem år? Men jeg har ikke den i meg at nå har jeg hatt assistentrolle i to år, så nå må jeg ta det neste steget – den har jeg ikke. Da er det vel så mye det at jeg har mer å hente ut av den rollen jeg er i, sier han.
Før han følger opp:
– Jeg hvert fall veldig godt i denne rollen akkurat for øyeblikket. Jeg vet ikke hvorfor, men jeg har reflektert rundt det spørsmålet akkurat i det siste. Akkurat nå har jeg ikke behov for eller et ønske om å gjøre noe annet enn det jeg gjør nå. Jeg trives veldig godt i rollen.
– Dine viktigste egenskaper, hva vil du si at det er?
– Stabilitet tror jeg at jeg representerer, jeg er stabil og forutsigbar. Strukturert og energisk.
– Som godt pizzamel i en deig, så får andre ta seg av tomatsausen?
– Jeg kan si ja til det, ler Kalvenes.
Slik gikk det da Glimt møtte den regjerende seriemesteren:

Se høydepunktene: Bodø/Glimt - Molde 3-1

OBOS-ligaen
Sandnes Ulf forsvarte tabelltoppen mot blodfattige Stabæk: – Fulgte planen til punkt og prikke
25/04/2022 PÅ 17:56
UEFA Europa Conference League
Pelle Politibil-kjendis: – Angrer på at jeg lot Mourinho få ta bilde med meg
13/04/2022 PÅ 17:31