• Følg Eliteserien på Dplay. Sikre deg tilgang her!
Daouda Bamba står fortsatt med kun seks scoringer i årets Eliteserie, det er omtrent halvparten så mange mål som forventet.
For mens WyScout, et italiensk selskap som driver med sportsanalyse, har regnet seg fram til at Bamba burde ha scoret 11.81 mål så langt denne sesongen, har den ivorianske spissen bare sendt fem baller forbi motstanderens keeper.
Eliteserien
Glimt-spilleren tatt på senga av Knutsens idé: – En spennende tanke
05/12/2021 PÅ 09:55
Det kommer de fram til ved å se på statistikk for expected goals, eller forventede mål, et parameter som ser på alle sjanser en spiller eller et lag får, for å bestemme hvor stor sannsynlighet det er for at det blir scoring.
Bamba har altså hatt sjanser som gjør at det regnes som sannsynlig at han burde ha scoret i overkant av 11 mål, det høyeste antallet forventede mål hos en spiss i Eliteserien, likevel står han bare oppført med seks.
Den manglende uttellingen overrasker ikke Eurosports fotballekspert.
– Ser man gjennomgående på Bambas karriere, så har han én sesong i KBK der han har scoret mål, utover det så har han ikke vært noen notorisk målscorer, så jeg er ikke overrasket over det, sier Eurosports fotballekspert, Joacim Jonsson, når han får presentert tallene.
Blant de 15 spillerne øverst på listen over forventede scoringer, er det bare Strømsgodsets Moses Mawa som har scoret færre med sine fire mål. Han regnes likevel for å være mer effektiv enn Bamba, ettersom det i utgangspunktet bare har vært forventet at han skulle ha scoret 7,3 mål.
Statistikken er hentet inn før den 20. runden av Eliteserien.
SpillerForventede målFaktiske mål
Daouda Bamba11,815
Jens Petter Hauge10,1414
Philip Zinckernagel9,7514
Amahl Pellegrino9,6819
Ohi Omoijuanfo9,596
Veton Berisha8,6711
Kasper Junker8,2212
Torgeir Børven7,4410
Moses Mawa7,34
Mustafa Abdellaoue7,096
Matthías Vilhjálmsson6,985
Leke James6,927
Hólmbert Aron Fridjonsson 6,8211
Lars-Jørgen Salvesen6,426
Mushaga Bakenga6,156

Må ha en spiss som scorer mål

Brann ligger på en foreløpig 10. plass med en målforskjell på -7. På de ti siste kampene har de spilt tre uavgjorte, og tapt to kamper med kun ett mål.
– Skal man være et topplag i norsk fotball så må man ha en spiss som scorer mål. Det er det ingen tvil om, og de beste lagene har spisser som leverer på et høyt nivå. Det er forskjellen på å ligge midt på treet og å være et topplag, sier Jonsson.
Det er ikke bare Bamba som underpresterer i Brann. Ser vi på laget som helhet, kommer det fram at de har scoret omtrent fem mål færre enn de har hatt muligheten til.
Til sammenligning har Bodø/Glimt, med sine 67 nettkjenninger så langt denne sesongen, satt 20 flere scoringer enn det som har vært forventet ut ifra sjansene de har hatt. Da er det ikke vanskelig å skjønne at laget fra Bodø leder Eliteserien med 18 poeng.
Bodø/Glimts tall må sees i sammenheng med at både Jens Petter Hauge, Phillip Zinckernagel, og Kasper Junker scorer flere mål enn forventet. Til sammen har trioen scoret 12 mål mer enn situasjonene de har vært i skulle tilsi.
– De angriper med ekstremt mye folk. Når de kommer framover i banen så har de så ekstremt mye folk og de tar så stor risiko. Det gjør at når de kommer til muligheter så har de mange flere alternativer til å score mål, enn hva de fleste andre lagene har. Det er måten de angriper på som er avgjørende der, sier Jonsson.

Ni mål mer enn forventet

Til tross for Bodø/Glimts scoringsbonanza er det Strømsgodsets Amahl Pellegrino som har levert best ut fra forutsetningene så langt. Kristiansund-spilleren står med 19 mål, mot 10 forventede scoringer.
– Det er voldsomt imponerende. Han hadde en veldig god høst i fjor og har fulgt opp det i år. Det er jo ekstreme tall og det er vel ikke logisk at han skal ha et sånn vanvittig målsnitt ut ifra de sjansene han har over tid, men imponerende er det, sier Jonsson.
Søndag spiller Brann og Bamba mot Molde hjemme i Bergen. Moldenserne ligger på fjerdeplass og jakter medalje, men har tapt syv av de ti siste kampene.
– Det er to lag i fryktelig form egentlig. Dersom man ser på de siste 7-8 kampene, så hører de til på nedre tredjedel, og det er jo nærmest sensasjonelt. Det er to lag som er litt ute av retning og begge trenger fort å komme inn igjen, for ellers kan Brann fort bli blandet inn i en utrivelig bunnstrid og Molde kan miste medalje og muligheten til å spille i Europa neste år. Det er en veldig viktig kamp for begge lag, men det er to lag uten selvtillit og to lag ute av form.
Eliteserien
Berget poeng på overtid etter marerittminutter: – Vi sliter
21/11/2021 PÅ 18:21
Eliteserien
Mye regnvær i vente – RBK og Brann frykter ny vannkrig
06/11/2021 PÅ 11:38