Etter flere tunge fotball-år, preget av skader og tunge rehabiliteringer, rant begeret over for 26-åringen da akillesen røk på bortebane mot Odd i oktober 2018. For noen år siden hadde han samme skade på motsatt bein.
Bakenga bestemte seg for at nok var nok. Han orket ikke tanken på hverken opptrening eller fotball, og tok beslutningen om å legge opp.
Eliteserien
Sen utligning reddet sjansesløsende Tromsø
19/06/2022 KLOKKEN 18:02
– Jeg hadde sagt fra til flere av mine nærmeste. Jeg hadde bestemt meg, sier Mushaga Bakenga til Eurosport.no.
Det var før samtalene med sin fredsprisvinnende onkel, Denis Mukwege.

Hans største forbilde

Legen Mukwege har viet store deler av livet sitt til å hjelpe ofre for seksualisert vold i Den demokratiske republikken Kongo. Han har behandlet tusenvis av pasienter som har blitt utsatt for slike hendelser. For sine gjerninger ble han hedret med fredsprisen i fjor.
Mukwege har gjennom hele Bakengas liv vært en stor kilde til inspirasjon.
– Jeg møtte ham med skinne på beinet, og fortalte at jeg kom til å gi meg nå. At jeg ikke orket mer.
Som lege ville han gjerne vite hvordan operasjonen hadde gått og hvilke tilbakemeldinger han hadde fått. Mushaga viste onkelen et skriv hvor skadene og plagene var beskrevet av kirurgene. Så kom den klare beskjeden:
– Han ba meg huske hvor heldig jeg er som får spille fotball, minnet meg på at jeg kunne komme til å angre bittert om noen år. Du får ikke lov til å gi deg nå. Om du én gang skal lytte til meg, så er det nå, sa han, forteller Bakenga.
Etter denne praten ombestemte TIL-spilleren seg. Han skulle i stedenfor jobbe hardere enn noen gang for å komme frisk tilbake.
– Da svitsjet noe i hodet mitt. Etter det har jeg stått på som en helt og jobbet knallhardt, sier han.
Se Bakenga fortelle noe av historien her! Artikkelen fortsetter under videoen.

Snart tilbake

Han forteller at akilles-problemet plaget ham i lang tid før den røk i oktober i fjor.
– Jeg tror ingen skjønner hvor tungt det har vært for meg å spille fotball de siste årene. Det har vært vondt hver gang jeg har løpt, snudd og alt. Når man kjenner på at man kan spille uten smertene, er det nesten som en ny hverdag, sier han.
Angrepsspilleren forteller at han er tilbake med ballen i beina, og tror arbeidet han har lagt ned denne vinteren gjør at han stiller sterkere enn på veldig lenge.
– Dette bukter for at jeg kan komme sterkere tilbake enn på flere år. Jeg legger press på meg selv ved å si det, men det er faktisk sånn. Etter samtalene med onkel har jeg fått masse inspirasjon og motivasjon. I tillegg blir jeg skadefri og kvitt plagene jeg hadde før skaden.
Han angrer ikke på at han lot seg overtale av Mukwege i vinter.
– Jeg kan faktisk ha åtte-ni gode år igjen av karrieren, sier han.

– Føle meg med igjen

I utgangspunktet håpet han å være tilbake på banen et stykke ut i høstsesongen. Men etter det knallharde arbeidet han har lagt ned, har han tro på å komme tilbake allerede i juni.
Om noen uker er han tilbake på feltet med resten av laget.
– Det blir helt nydelig. Spise frokost sammen, trene med dem, snakke «skit», og føle meg som en av gjengen igjen.
Tromsø står med fire poeng etter like mange spilte kamper.
– Det er ingen god seriestart, men jeg tror vi bare trenger å endre på noen småting. Nå kommer Runar (Espejord) og jeg etter hvert tilbake, slik at vi får flere strenger å spille på. Fra sommeren og utover kommer det til å bli veldig moro for oss, sier Mushaga Bakenga.
Stinn av motivasjon for å fortsette fotballkarrieren.
Eliteserien
Trømsø forlenget med Helstrup
17/06/2022 KLOKKEN 12:29
Eliteserien
Glimt berget poeng på overtid mot erkerivalen
16/05/2022 KLOKKEN 18:01