BERGEN / OSLO (Eurosport.no):
Spissen kom fra Kristiansund mot slutten av overgangsvinduet i fjor sommer. Salgssummen skal ha vært på om lag 8-9 millioner kroner. Men spissen har vært litt ut og inn av laget i Bergen, og ikke levert helt til forventningene.
Kvalifisering Eliteserien
Ordknapp om skadesituasjonen timer før skjebnekampen
14/12/2021 PÅ 18:57
Det eskalerte i forrige seriekamp, da han ble byttet ut i kampen mot Lillestrøm. En tydelig sønderknust Bamba tok til tårene på benken, og ble trøstet av flere rundt seg.
Noen dager senere setter han ned seg med Eurosport, og snakker ut om forventningene til ham selv, papparollen og Branns spillestil. Og selvsagt også tårene som kom på foran kameraene under 1-0-seieren.
– Jeg har fått støtte fra folk rundt meg, familien min og fansen her i Bergen.
– Hva husker du?
– Det var så flaut. Å gråte på TV ... jeg ble så flau av å se meg selv gråte.
Til tross for resultatene er humøret til stede. Han smiler og ler når han snakker.
– Men på det tidspunktet klarte jeg ikke kontrollere meg selv. Jeg visste ikke at jeg hadde grått. Jeg fikk vite det av andre etter kampen. Det var så flaut.
– Er det flaut eller OK å vise følelser?
– Jeg liker å vise at jeg er tøff, vet du. Men i dette tilfellet var det for mye og jeg klarte ikke kontrollere følelsene mine.
– Hvorfor tror du det ble for mye?
– Alle kampene som går ... følelsen er den samme, det er vanskelig å beskrive.
Eurosport har forsøkt å komme i kontakt med Brann-trener Lars Arne Nilsen, gjennom mediekontakt Janne Haaland, for å gi ham muligheten til å svare på Bambas uttalelser. Det har foreløpig ikke lykkes.

1-0 eller 4-3?

Året i rødt har kanskje ikke stått til forventningene. Det ble syv mål i Eliteserien for Kristiansund både i 2017 og 2018, mot hele 20 i 1. divisjon året før. I fjor høst scoret han fire ganger for Brann, mens det er blitt med to mål denne sesongen.
– Jeg tenker ikke på hva folk forventer av meg, men hva jeg forventer av meg selv. Men det går ikke slik jeg ønsker. Jeg tror ikke det går slik Brann ønsker heller.
24-åringen mener det er mange ting som mangler i Brann-laget.
– Først må vi begynne å tenke på hvordan vi skal spille angrepsfotball. Vi må tenke på angrep. Vi trenger ikke være redde for kontringer. Vi må endre mentaliteten, måten vi ønsker å spille på. Vi må ta mer risiko, vi spiller for forsiktig. vi spiller mye på sidene, istedenfor i midten, men jeg mener det er lettere å miste ballen på siden enn i midten. Når laget spiller for defensivt er det vanskelig for en spiss.
– Så du vil at laget skal ta mer risiko?
– Det er ikke bare meg, jeg tror alle i garderoben vil det. Det er så lett! Vi har masse fans, vi spiller på en perfekt bane. Jeg tror fansen vil se at noen dribler, gode ting, men vi tenker på å vinne 1-0 i stedet for 4-3. men det er morsommere å vinne 4-3 enn 1-0.
– Hva sier treneren?
– Treneren er en vinner, vet du. For ham er det bedre å vinne 1-0 enn 4-3, men for en spiss er det bedre å vinne 4-3.
På spørsmål om hvordan de diskuterer dette temaet i garderoben, svarer han følgende:
– Alle vil spille mer offensivt. Men vi er hjernevasket av «vi må gjør ditt, du må gjøre datt». Jeg tror treneren forsøker å finne ut av hvordan det skal fungere, jeg håper han finner løsningen i framtiden.
Se hele intervjuet med Bamba (artikkelen fortsetter under):
Spissen fra Elfenbenskysten ser ikke kjempelyst på de kommende kampene heller. Cupkampen med stortap mot Ranheim satte en støkk i ham.
– Den kampen gjør meg ikke veldig positiv for framtiden. Vi taper 4-0 og skaper én sjanse. Og i dag snakket vi om hvordan bli bedre i forsvar igjen ... Vi får se hva framtiden bringer, men jeg mener vi må ta mer risiko. Vi kan ikke tape 0-4 og ikke snakke om hvordan vi skal skape flere sjanser. I fotball, hvis du vil forsvare deg best: angrip. For hvis du scorer fire mål så har du større sjanse til å vinne enn om du scorer ett mål.

Stråler som pappa

24-åringen er nettopp blitt pappa. Sittende i stolen ute på det grønne gresset på Brann stadion lyser han opp da Eurosport tar opp temaet.
– Det har vært fantastisk, i privatlivet har jeg det topp, det er en helt spesiell følelse. Så utenom fotballen er livet fantastisk.
«Bestemor» – han sier ordet på norsk – er på besøk, forteller han. Derfor er heller ikke søvn noe han sliter med, slik mange andre småbarnsforeldre gjør.
– De sier «gå og sov på det andre rommet, så du er klar for trening i morgen». Jeg vet ikke hvordan jeg skal beskrive følelsen av å bli pappa, du må oppleve det... det er enda bedre enn alt annet. Å score mål er deilig, men dette er noe helt annet. Alt er som gull foran deg, det er en «blessing». Det hjelper selvsagt.
(Artikkelen fortsetter under):

bamba

Foto: Eurosport

Gjentar kritikken

Dermed er alt som gjenstår å komme seg ut på banen og score flere mål.
– Jeg håper det, virkelig. At laget blir bedre. For det er ikke bare meg. En spiller kan ikke spille, man spiller med ti andre, de må prøve å gi deg den rette ballen. Det er «crazy», for i en kamp så kom Petter Strand med ballen, jeg var helt ledig foran mål – men han spilte ut til siden. Jeg spurte «hvorfor spilte du ikke til meg», men han svarte at måten vi skal spille på er ut på siden. Så som du skjønner, vi er litt hjernevasket. Jeg tror spillerne må være mer chille, at vi ikke «må» spille sånn. Av og til må vi bare spille fritt og gjøre det som er best, i stedet for det typiske som er «hva sier treneren vi skal gjøre?».
Etter å ha snakket om hvordan han håper de går til Molde-kampen som venter i helgen for å angripe, og gjentatt at han tror folk som ser på synes det er kjedelig, gjentar at det burde være lett.
– Jeg fikk muligheten til å dra til en klubb ut av Norge, men så ble jeg fortalt at Brann er en av de beste klubbene i Norge og hver uke vil du få mange sjanser. Så kan du få større sjanser til å bli enda bedre enn hva jeg kunne i Kristiansund. Så kommer jeg hit og må vente fem kamper for én sjanse, mens i Kristiansund fikk jeg hvert fall én sjanse i hver kamp... så blir man forundret, man lurer på hvor man er. Man lurer på om det de sa før jeg kom var sant.
Samtidig tar han selvkritikk. Han er klar på at han må pushe seg selv, jobbe hardt og at han har mye igjen å utvikle selv.
– Hvis du vil ha suksess må du jobbe hardt og bli bedre, ikke fokusere på hva treneren sier og hva de andre spillerne gjør. Jeg har mange ting å bli bedre på. Jeg outer ingen her, jeg putter meg selv ut her, jeg er sånn – og sier til meg selv: Du må bli bedre. Jeg håper at vi alle blir bedre.

Reagerer på utspillet

Eurosports ekspert Tor Ole Skullerud mener uttalelsene virker som om at det handler om spissen selv og ikke laget. Han mener Bamba opptrer som sutrete og mener det er et elendig utspill av spissen.
– Dette har jeg ikke sansen for. Det er skivebom og uttalelsene er helt feil kanalisert. Det blir helt håpløst. Han må heller være ærlig innad, sier Skullerud.
Eurosport-kommentator Petter Bø Tosterud mener uttalelsene er illojal og klønete.
– Jeg har vanskelig å se for at han spiller mot Molde når han ikke er enig i grunntanken til treneren. Dette skaper bare mer støy og enda mer bråk, sier Tosterud.
Heller ikke Skullerud tror spissen starter mot Molde.
– Dette må markeres på en måte. Jeg kjenner ikke Bamba, men det må gjøres på en måte som er riktig for klubben. Jeg tror heller ikke han starter mot Molde.
Eliteserien
Glimt-spilleren tatt på senga av Knutsens idé: – En spennende tanke
05/12/2021 PÅ 09:55
Eliteserien
Berget poeng på overtid etter marerittminutter: – Vi sliter
21/11/2021 PÅ 18:21