TRONDHEIM (Eurosport.no):
Åtte ganger de siste to sesongene har Pål André Helland blitt byttet ut før timen er spilt, enten fordi han har fått kjenning med noe muskulært eller fordi han har pådratt seg en alvorlig skade.
Eliteserien
Mye regnvær i vente – RBK og Brann frykter ny vannkrig
06/11/2021 PÅ 11:38

Føler seg som en pensjonist

Nå er han på nytt ute, denne gang med en strekk i leggen som oppstod helt ut av det blå i 4-3-seieren over Strømsgodset, etter det Helland selv omtalte som en «aksjon på pensjonistnivå» da han skulle gå i press mot en motspiller.
Gjennomgangsmelodien er at muskulaturen hans svikter på stadige nye steder i underkroppen, uten at RBK sitt medisinske apparat har en god forklaring på hvorfor skadene dukker opp. For testresultatene til 28-åringen har hele veien vært enormt gode, Helland er blant Rosenborgs sterkeste spillere.
– Det jeg sliter mest med er at jeg med hånda på hjertet kan si at jeg gjør jobben, jeg står på og legger ned treningstimene mine, det tror jeg samtlige i klubben kan skrive under på, sier Helland til Eurosport.

Går nye veier

Nå er både han og medisinsk koordinator Haakon Schwabe lei av de stadige nedturene, og den erfarne RBK-fysioterapeuten/osteopaten har tatt i bruk sitt store kontaktnettverk. Det har blant annet ført dem til tidligere landslagslege i fotball, Lars Engebretsen, som er tilknyttet Olympiatoppens (OLT) helseavdeling.
I utgangspunktet er Helland tilbakeholden om testingen han har gjennomført ved OLT.
– Det er fordelen man har at man er i Rosenborg, at kontaktnettet er større enn i for eksempel Ranheim – uten til forkleinelse – like borti hugget her. Sånn vil det jo være, og jeg må bare benytte meg av det, for jeg er villig til å ofre mye for å komme tilbake på topp og vise hvor god jeg er, sier Helland – som nærmest er beskjemmet over muligheten han har fått.
– Jeg vil ikke si så mye om det, fordi det kan virke urettferdig overfor andre uten de samme ressursene tilgjengelig, følger han opp.
(Se reportasjen om Helland! Saken fortsetter under):

Oppsiktsvekkende resultater

Etter det Eurosport forstår har Helland vært gjennom en rekke tester ved Olympiatoppen, deriblant har kantspilleren målt styrke og eksplosivitet i beinmuskulaturen.
At Helland er sterk var de klar over på Brakka, og ved besøket hos Engebretsen fikk de bekreftet at det ikke er noe i veien med grunnmuskulaturen hans. Snarere tvert i mot, målt mot egen vekt var enkelte av resultatene hans på høyde med gutta på alpinlandslaget.
– Gutten er sterk, det er ingen tvil om det, sier Schwabe til Eurosport.
– Men er det overraskende at en fotballspiller viser testresultater på linje med alpingutta?
– Vi har testet Pål mye vi, og vet jo at han er kjempesterk – ikke bare ham innpå her som er det, sier Schwabe utenfor RBK-garderoben.
– Det er helt klart undervurdert hvor godt trente fotballspillere er. Litt avhengig av posisjon på banen, så måler de veldig gode tall, følger han opp.

Mangler bit i skade-puslespillet

Styrken til tross, det gjenstår enda en del kartlegging for å finne ut hvorfor muskulaturen til stadighet svikter kantspilleren. Schwabe venter blant annet på den endelige rapporten fra lege Engebretsen hos Olympiatoppen.
– Siden vi får nye skader på nye steder må vi prøve å se om det er noe vi har gått glipp av, og tydeligvis når vi får nye skader så er det en bit som mangler i puslespillet. Det må vi prøve å gå gjennom en gang til og se om vi finner noen nye ting, oppsummerer RBKs medisinsk ansvarlige.
– Jeg har mange år igjen av fotballkarrieren min, jeg må bare få orden på problematikken jeg sliter med. Jeg er villig til å ofre ganske mye for å komme tilbake på topp og spille fotball og vise hvor god jeg er, avslutter Helland.
Se oppgjøret mellom Rosenborg og Molde søndag 20.00 på Eurosport Player og Eurosport Norge.
Eliteserien
Senket klubben som ikke ville ha han nok en gang: – Kreves noe spesielt
30/10/2021 PÅ 17:55
Eliteserien
Eksperten lovpriser Berg-erstatteren: – Enda skarpere enn Patrick
27/10/2021 PÅ 08:10