Populære sporter
All sport
Vis alt

Overgangssirkuset er historie – nå har Brann-profilen hårete mål

Jonas Moen Rye

Oppdatert 09/03/2018 klokken 22:26 GMT+1

Fredrik Haugen var ønsket av fjern og nær. Til tross for at fremtidsutsiktene i Bergen lenge virket usikre, bestemte midtbanemannen seg til slutt for å bli. Nå er han sulten på suksess, både for klubben og seg selv.

Haugen Fredrik

Foto: Scanpix

BERGEN (Eurosport.no): – Det har vært en vinter der det har vært mye tanker frem og tilbake. Men jeg synes det har blitt fremstilt litt mer dramatisk i mediene enn det egentlig har vært.
Slik oppsummerer Branns Fredrik Haugen (25) en av Eliteseriens store overgangssagaer denne vinteren. 25-åringen avsluttet forrige sesong i uvisse. Kontrakten med Brann strakk seg bare fram til sommeren, og han hadde lenge vært klar på at han ønsker seg utenlands. Likevel valgte han å signere en ny kontrakt med klubben han ble hentet til av supporterne tilbake i 2011.
– Det har egentlig bare vært en prosess der jeg har tenkt på hva som er best for min egen del, hvor det beste sportslige tilbudet har vært. Men når man spiller i Brann og er en profil, så blir det fort litt mye mas, sier han.
Eurosport.no møter Haugen på vei til egentrening på sitt lokale treningssenter. Med capsen bak fram sitter bergenseren godt tilbakelent i en stol i senterets foajé. Etter to treningsleire og et utall antall fotballtreninger, skvist inn i kanskje karrierens mest hektiske periode, har midtbanemannen fortsatt energi til å ta seg en kveldsøkt.
– Det var en periode det var litt slitsomt. Jeg bryr meg ikke så mye om hva som står i aviser og hva folk sier, men i mitt eget hode har det vært ganske mange tanker og spørsmål, så i den perioden ble jeg ganske sliten av det. Heldigvis var det utenfor sesong, så det har ikke påvirket det sportslige, sier han.

– Tull å si man ikke får det med seg

– Leste du noe av det som stod i avisene selv?
– Man får alltid med seg det som står i avisene. Hvis noen sier noe annet så er det bare tull, mener jeg. Man får ikke med seg alt som blir sagt og ment, men at det skrives mye og mange har meninger tror jeg er umulig ikke å få med seg i en by som Bergen.
– Brann uttalte på et tidspunkt at «vi har gitt opp Fredrik Haugen», samtidig som din agent Atta Aneke var ganske klar på at det var to ender som var ganske langt unna å møtes. Følte du selv da at det fortsatt var muligheter der, eller var du litt ferdig du også?
– Jeg følte egentlig aldri at jeg var ferdig i Brann. Det som står i avisen trenger ikke alltid å stemme, men at det var en periode vi ikke snakket sammen og dialogen ikke var helt tipp topp, det må man være ærlige å si. Samtidig har det aldri vært noe dårlig stemning mellom meg og Brann, sier han.
Haugen mener få andre klubber i Norge opplever det samme trykket fra omgivelsene enn Brann, men at han med tiden er blitt vant til å håndtere oppmerksomheten på en god måte.
– Det er vel bare Rosenborg det er mer trykk rundt i norsk fotball, og til dels tror jeg det er like mye trykk rundt Brann som Rosenborg. Det har vært lærerikt opp gjennnom årene her og jeg føler meg veldig voksen i denne type situasjoner. Jeg klarer å skille mellom jobb og privatliv, så jeg føler jeg har stått bra i det, men det har selvfølgelig tæret litt på.
– Jeg vil jo egentlig bare spille fotball og konsentrere meg om det, så jeg er glad for at det er litt ute av verden nå.

– Flere klubber på banen enn det som kom ut

– Blir man fortere voksen av å spille i Brann enn andre klubber i Norge?
– Hvis man skal videre en gang og kjenne på det presset som er i utlandet i enda større klubber så tror jeg det er god læring å være i Brann. Det er stort press, både i medgang og motgang, men det trigger meg litt å vite at man enten blir slaktet eller hyllet. Det er en del av sjarmen med det.
Artikkelen fortsetter under videovinduet:
– En av klubbene som virkelig var ute etter deg var Start, som etter det vi forstår la et ganske så godt tilbud på bordet for deg. En overgang til Start virket på et tidspunkt ganske sannsynlig. Hva var det egentlig som skjedde der?
– Til det må jeg bare si at det var flere klubber som var i dialog med agenten min og kom med tilbud til meg. Det har vært ganske mange flere enn de som er kommet ut. Omtrent alle klubber i Norge har forhørt seg, i tillegg til at det har vært en del dialog med klubber både i og utenfor Skandinavia også.
– Jeg vet at hvis jeg hadde ventet til sommeren så kunne jeg gått til en større liga da, men jeg følte det var riktig for meg å bli i Brann, sier han.

– Kunne tjent bedre andre steder

– Hadde avgjørelsen om å bli i klubben også en sammenheng med at du e halvveis «eid» av supporterne?
– At Brann og supporterne skal sitte igjen med noe økonomisk har vært en del av det, men som jeg har sagt tidligere og så føler jeg at både jeg og laget har betalt ganske mye tilbake gjennom prestasjoner, så det har ikke bare vært det. Jeg vil alltid tenke på min egen sportslige utvikling og hva som er best for meg. Sånn er denne bransjen, men jeg har et godt forhold til supporterne og har lyst å gi noe tilbake til dem.
Artikkelen fortsetter under videovinduet:
25-åringen er likevel klar på at å signere en ny kontrakt med Brann ikke er synonymt med at han blir værende i klubben ut kontraktstiden. Drømmen om et utenlandseventyr er lever fortsatt, noe han mener er en fordel også for Brann.
– Vi har en felles forståelse for at ting skal legges til rette for at jeg skal komme meg videre og at de ikke skal stå i veien for det, så mulighetene for det seg jeg på som gode. Jeg trives i Brann, men jeg skal være ærlig å si at en god del av at jeg skrev under ny kontrakt er at jeg ser muligheten for å komme meg videre som stor. Men det må være rett for alle parter, sier han.
– Er det noen spesielle steder som lokker mer enn andre?
– Det er mye fokus på at fotballspillere skal tjene mest mulig penger, men jeg kan bare si at da hadde jeg ikke vært i Brann nå. Jeg kunne tjent bedre andre steder akkurat her og nå, men det å få testet seg mot enda bedre spillere er en drøm for alle fotballspillere, inkludert meg, sier han.

– Skal vinne serien

– Du er veldig klar på at du fortsatt drømmer om å reise ut. I hvilket perspektiv ser du deg selv ta steget? Til sommeren eller på lengre sikt, for du begynner jo å bli voksen du og?
– Det er vanskelig å svare på det. Det er mye tilfeldigheter i dette gamet. Jeg føler jeg i norsk målestokk har prestert veldig bra de siste årene og jeg føler ferdighetene mine kanskje passer i utlandet, men det er en drøm jeg har. Jeg har ikke satt noe tidsperspektiv på det. Jeg har det bra i Brann og er fornøyd med å være her, men jeg er ikke mett for å si det sånn.
– Så hvis du sitter i samme stol om ti år og har spilt i Brann hele den perioden, vil det være en nedtur?
– Tja, jeg vil ikke reise videre bare for å gjøre det. Som alle vet nå så kunne jeg gått til andre klubber både nå og til sommeren, men det må være riktig for meg, de rundt meg og for klubben Brann. Så hvis jeg hadde vært i Brann hele karrieren så er det grunner til det, men at jeg ser på muligheten for å komme meg ut som en drøm som er veldig realistisk er det ingen tvil om.
– Men før eller siden skal jeg også vinne serien med Brann, slår Haugen fast.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame