Blytung smell på overtid for Ødegaard og Arsenal

Joakim Opphus

Oppdatert 21/02/2024 klokken 23:55 GMT+1

Helt frem til det gjensto 30 sekunder av kampen på Estádio do Dragão mellom Porto og Arsenal så det ut til å ende i 0-0. Men slik ble det ikke.

Martin Ødegaard med ballen i bortekampen mot Porto i Champions League.

• Hold deg oppdatert på sport med Eurosport-appen. Last den ned i App Store og Google Play.
Galeno misbrukte en eventyrlig dobbeltsjanse i første omgang, men 30 sekunder før de fire overtidsminuttene var ute fikk han scoringen sin. Fra 20 meter skrudde han ballen i det lengste krysset og avgjorde kampen i portugisernes favør.
– Porto var godt organisert defensivt og flinke til å ødelegge rytmen vår, men vi må være bedre enn i dag, sa Arsenal-manager Mikel Arteta til TNT Sports.
– Vi manglet aggresjon, og vi truet dem ikke nok. Vi var også altfor uforsiktige med ballen tre ganger dypt på banen. For å komme til kvartfinale må man slå rivalene, og det er det vi må gjøre i hjemmekampen.
Det var alt i alt en fortjent seier mot et Arsenal-lag som tross dominans i banespillet ikke noterte en avslutning mellom stengene.
Kampen sett under ett så er det faktisk ikke ufortjent at Porto trekker det lengste strået, oppsummerte Norges landslagssjef Ståle Solbakken i TV 2-studio.
– Det var farlige på kontringer og jeg synes de spilt en veldig god taktisk andre omgang. Arsenal slet med å trenge gjennom et godt Porto-forsvar.

Vanskelig

Arsenal er i åttedelsfinale i mesterligaen for første gang siden 2017 og prøver å gå videre i cupspillet for første gang på 14 år. Det formsterke laget til Mikel Arteta hadde vunnet fem kamper på rad og scoret 21 mål i de kampene, men det ble atskillig vanskeligere i den nordportugisiske byen.
Martin Ødegaard og hans lagkamerater hadde ballen over 70 prosent av tiden i første omgang, og nesten like mye etter pause, men kom knapt til sjanser mot et aggressivt og godt organisert Porto-lag.
Midtstopper William Saliba hadde den beste i første omgang, men han nikket i det 35. minutt rett utenfor på et hjørnespark fra Bukayo Saka. Det var flere brytekamper inne i feltet, uten at dommeren reagerte.
Den 40-årige Porto-stopperen Pepe hadde 118 mesterligakamper bak seg, flere enn hele Arsenals startellever til sammen (104), og han styrte forsvaret med stor rutine.
Lagets andre Pepê skapte en sjanse rett før pause med et frekt hælspark til Evanilson, som satte keeper David Raya på prøve.

Mesterlig

Enda farligere ble det midtveis i 2. omgang, da Pepê rykket fra Kai Havertz, tok seg til dødlinja og slo skrått ut til Evanilson. Hans skudd ble mesterlig blokkert til corner av Declan Rice, som var veldig god selv om han fikk gult kort allerede i kampens 2. minutt.
Arsenal kom bare til halvsjanser også i den andre omgangen. Ødegaard hadde et skudd fra farlig posisjon i det 51. minutt, men Leandro Trossard sto i veien og blokkerte skuddet ufrivillig.
Fem minutter senere tok Trossard en Rice-corner på volley fra god posisjon, men ballen gikk over. Gabriel hadde en nikk rett over mål i sluttminuttene.
Arsenals seiersrekke ble stoppet, men lagets mesterligaambisjoner er ikke ødelagt. Forrige gang laget gikk videre i mesterligaens cupspill, i 2010, tapte Arsenal 1-2 i første åttedelsfinale i Porto, men vant returkampen 5-0 på hjemmebane.