Populære sporter
All sport
Vis alt

Avfeier kritikken: – Skriker ikke i media om alt vi gjør

Jonas Bergh-Johnsen

Oppdatert 03/03/2021 klokken 21:54 GMT+1

Idrettspresident Berit Kjøll mener kritikken mot Norges Idrettsforbunds manglende innsats under pandemien er skivebom og at arbeidet for å fremme idrettens behov har foregått hver eneste dag i ett år.

– Tar ikke imot den kritikken

STATSMINISTERENS KONTOR (Eurosport):
– Vi kunne godt brukt ordet krav, men det hjelper lite i den sammenhengen her, tror jeg.
Det er idrettspresident Berit Kjølls umiddelbare svar på spørsmål fra Eurosport om det ikke er på tide at norsk idrett setter hardt mot hardt og stiller krav til myndighetene, istedenfor å fremme ønsker og komme med innspill.
Onsdag ettermiddag møtte Kjøll statsminister Erna Solberg og kulturminister Abid Raja til et kort, men etter partene å dømme fruktbart og informativt, møte på statsministerens kontor. Kjøll mener sågar at dette første møtet rundt samme bord med Solberg var en øyeåpner for statsministeren.
– Det å kunne synliggjøre et klart behov og konsekvensene av å ikke komme i gang, var det vi diskuterte her i dag. Jeg opplever at statsministeren fikk et enda bedre bilde av alvorlighetsgraden av det å ikke åpne mer av idretten enn det de har gjort i dag.
– Har ikke Solberg vært klar over det tidligere?
– Faktumet er at idretten ikke har kontroll på smitten, det er det andre som har ansvaret for og det må vi respektere. Samtidig må vi utfordre og vi har virkelig gjort det nå, i forhold til å få åpnet seriespillene, blant annet med det strenge smittevernsregimet som ligger til grunn. Det fikk vi opplyst ekstra godt om i dag, opplever jeg, svarer Kjøll.
Da toppidretten ble stengt ned i takt med at det muterte viruset sprer seg i det norske samfunnet, ba Norges idrettsforbund om et møte med øverste myndighet. Det som ble kalt et hastemøte ble satt i kalenderen til Solberg to uker fram i tid, noe som fikk mange til å harselere med bruken av ordet «hastemøte» - både i kommentarer i rikspressen, men kanskje aller mest på Twitter:
Samtidig har det vært tatt til orde for at idrettens mektigste leder har vært for defensiv i håndteringen av pandemien, der næringsliv og kulturliv har tatt større plass. Denne kritikken tar ikke Kjøll seg veldig nær av.
– Jeg forstår kritikken, men jeg kjenner meg ikke igjen i den. Hver dag nå i ett år så har vi jobbet med, fra NIFs ståsted sammen med særforbundene og idrettskretsene, nettopp to ting: For det første, kompensasjonsordningene, som er strålende for å sikre at vi ikke blør veldig mye og kan komme helskinnet gjennom denne pandemien, og for det andre; gjenåpningen. Den dialogen og den nærheten, vi har ligget så tett på helsemyndigheter og regjering hele veien, uten at vi har gått hver dag i media og skreket om det.
– Så det er synligheten som er problemet her?
– Ja, synligheten, men det skal ikke være noen tvil om at det har vært øverst på vår agenda i ett år, så jeg tar ikke i mot den kritikken. Jeg registrerer den, men tar ikke i mot den.

Raja: – Legitime i sine ønsker

Kulturminister Raja sier han har sympati med idrettsbevegelsenes innspill og er fornøyd med dialogen han har hatt med NIF.
– Jeg syns det er helt legitimt, idretten har blødd mye. Breddeidrettsfamilien har blødd og ofret mest, de har vært stengt ned nå siden 12. mars, det er en stor oppofrelse. Vi har valgt å prioritere barn og unge så snart det lot seg gjøre, og så har vi prioritert toppidretten, med unntak av nå under dette muterte viruset. Jeg håper vi skal komme dit at vi kan åpne opp mer for barn og unge, ikke minst på tvers av kommunegrensene, og også for toppidretten.
– Men har idretten stilt mindre krav enn andre aktører under denne pandemien, kunne de vært «hardere i klypa» ved å stille krav, og ikke komme med innspill?
– Jeg syns de er legitime i sine ønsker, innspill og i den grad de stiller krav. Det betyr mye for barn, unge og idrettsutøverne, og det betyr også mye for tv-titterne også, at vi har god kvalitet på underholdninga på TV.
Både Raja og Kjøll er opptatte av å få i gang både barn, unge, bredde og toppidrett så fort som mulig, men signalene på dagens pressekonferanse var ikke spesielt lystige, sett i lys av det muterte viruset som stadig sprer om seg.

Ikke fornøyd

Kjøll er likevel ikke fornøyd med at idretten ikke får gjenåpne mer i dagens smittesituasjon.
– Vi har selvfølgelig respekt for smitten. Men vi mener det er åpenbare mulighetsrom innenfor de 240 kommunene der det er null eller svært lav smitte, å kunne åpne opp enda mer for barn og unge, men også i forhold til seriespillene, som vi opplever at har blitt neglisjert. Det er idrettens «næringsliv», hvis jeg kan bruke det ordet, vi snakker om 3810 personer. Hvor kjapt kan de komme i gang med seriespillet, vi står overfor en ny sesong, og da må vi se hvordan vi kan få det i gang. Ikke minst bredden, som har vært stengt ned i ett år, det går på den fysiske og psykiske helsen løs.
– Men er responsen at det muterte viruset triumfer alt per dags dato?
– Det var veldig bra å få hatt et møte med statsministeren, men vi har hatt løpende dialog nå i ett år med kulturministeren og helsemyndighetene, så idretten har absolutt hatt en plass rundt bordet hele veien her. Vi fikk presentert alle våre ønsker og behov, og ikke minst synliggjort det at idretten er løsningen på pandemien og ikke et problem. I og med at vi har så strengt smittevernsregime og så ordnete, organiserte forhold, så mener vi at det er langt bedre å la idretten få åpne langt mer, og ha kontroll på pandemien gjennom det, enn at det er «fri flyt», som jeg kaller det.
picture

Raja om Glimts utenlandstur: – De fleste er kloke

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame