Klarer ikke å holde seg unna listene: – Jeg skal ikke lyve

Jørgen Ryggvik Karlsen

Oppdatert 29/09/2023 klokken 20:11 GMT+2

Andrea Rooth (21) er spent ett år før en mulig OL-debut i Paris.

Andrea Rooth

Foto: Getty Images

FORNEBU (Discovery):
– Jeg har aldri vært i Paris tidligere og jeg kan love at jeg aldri skal dit før...
Den norske friidrettsprofilen tar seg en lynrask tenkepause.
– For å si det sånn, jeg har innstilt meg på at jeg skal dit, følger hun opp smilende, vel vitende om at hun har satt seg i en god posisjon for å være en meget sterk kandidat til den norske OL-troppen.
Sammen med trenerpappa Vegard møter 21-åringen Discovery drøye 300 dager før OL-startskuddet går i den franske hovedstaden 26.juli.
Lytt til ukens Indre Bane her:

– Jeg skal ikke lyve

Og etter en sterk 2023-sesong lever virkelig OL-drømmen for Andrea Rooth.
For å gjøre seg aktuell til den endelige OL-troppen til Olymipatoppen, som blir presentert 4. juli, er det en kombinasjon av verdensranking og kvalifiseringskrav som legger grunnlaget for OL-deltakelse.
Forenklet forklart er det totalt 40 utøvere på startstreken i 400 meter hekk: Det er maksimalt tre utøvere per nasjon i OL og utøverne blir rangert etter sine fem beste resultater i en øvelse. For øyeblikket er Rooth rangert som nummer 32 og har levert alle sine fem beste løp i den inneværende OL-kvalifiseringsperioden som strekker seg fra 1. juli 2023 til 30. juni 2024.
– Andrea har nå fem så gode resultater at det skal godt gjøres å ryke ut. Hun kan bare forbedre de resultatene ved å løpe enda bedre løp, sier pappa Rooth til Discovery.
– Jeg skal ikke lyve, jeg har vært å sett på listen og hvem som er foran meg. Jeg ser at det er mange av deres resultater som går ut og ikke er en del av kvalifiseringsperioden, men de kan forberede seg de også, sier 21-åringen.
– Hvor godt er det å ha disse løpene i banken?
Det hjelper ikke å være god ett år før det begynner. Jeg bruker det først og fremst som motivasjon. Jobben er ikke gjort på noe som helst måte og jeg er ikke OL-klar, i tillegg må jeg vise form neste år. Jeg har bare lyst til å gjøre det enda bedre og forbedre resultatene.
Fått med deg denne? Saken fortsetter etter videoen.
picture

Warholm om OL: – Veldig spesielt

Revansjelysten

Ett av de fem resultatene leverte hun i sesongens hovedmål.
Multitalentet fra Oslo vant U23-EM-gull på 400 meter hekk i Finland på tiden 55.78, men Rooth, som debuterte i sitt første senior-EM i München i fjor, klarte ikke å kvalifisere seg til senior-VM i Budapest.
– Jeg snudde det at jeg ikke ble kvalifisert til VM til min fordel. Jeg var veldig revansjelysten og tenkte at da får jeg heller flere konkurranser. Det utnyttet jeg til min fordel og løp mange gode løp, sier Rooth.
Men hun innrømmer at det var utfordrende å følge mesterskapet hjemme fra Norge.
– Jeg tror det hadde blitt gode resultater dersom jeg hadde blitt tatt ut. For den samme helgen løp jeg et annet sted, men i det dårligste VM-heatet hadde jeg kommet til semifinale. Så det var litt surt å sitte hjemme å se det.

Karrierens beste treningsøkt

Lørdag reiser de på treningssamling til spanske Torrevieja.
Rollefordelingen er tydelig, og trenerpappaen forteller at «hun løper og jeg planlegger» og:
– Litt bedre hele tiden er målet, sier Vegard og mener datteren nylig gjennomførte karrierens beste treningsøkt.
– Det var en flott økt. Jevn utvikling over lang tid er krevende.
– Hvordan følte du økten var, Andrea?
– Jeg føler jeg er i stand til å utøve mer trening. Det er det som gøy med trening for tiden og det er en fin indikator. Jeg kan se hvor sterk jeg har blitt og ser hvordan utviklingen har vært.
Derfor blir det heller ingen store radikale endringer i treningsprogrammet inn mot den kommende EM- og OL-sesongen.
– Vi må bygge videre og gjøre noen små justeringer, men de store helomvendingene før OL og andre gigatiltak hadde ikke fungert, sier hun.
– Dette er en langsiktig plan og vi kan ikke gå utenfor rammeverket, for det har funket, avslutter hun og banker i bordet.
Sett denne?
picture

Kommer i mål 10 sekunder etter vinneren

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame