Denne helgen får Oliver Solberg sin debut på øverste nivå i rally-VM, når han skal kjøre Arctic Rally Finland i en av Hyundais raskeste biler.
19-åringen blir en av tidenes yngste førere i WRC-klassen, og er svært begeistret for bilen han skal kjøre i Rovaniemi.
Rally Finland
Fly forbanna Solberg etter utkjøringen: – F***
05/08/2022 KLOKKEN 08:26
– Det er verstingbilen av fabrikksbilene til teamet, og det er den råeste bilen jeg har kjørt noen gang. Å få kjøre den allerede nå, etter to løp med Hyundai, hvor jeg nettopp har signert kontrakt, det er helt sykt, sier Solberg i Eurosports nye serie, Driver Debrief.
Den unge rallyføreren har bare fått testet den nye bilen en gang, og ble selv overrasket over å få muligheten til å sitte bak rattet på en WRC-bil så tidlig i Hyundai-karrieren.
– Jeg pratet med Adamo på søndagen etter Monte Carlo. Han var veldig fornøyd med farten og det vi gjorde i Arctic Lapland Rally før det også. Han tenkte: «Hvorfor ikke starte med WRC med en gang? Okei, det er vel litt tidlig, men hvorfor ikke bare begynne å lære seg bilen og få erfaring for framtiden». Så det er det som er planen.
Solberg bytter ut 290 hestekrefter med 380 når han parkerer sin Hyundai i20 R5 (WRC2) og setter seg bak rattet på en fabrikkspekket Hyundai i20 Coupe WRC. På grunn av en positiv covid19-test, må han også bytte ut kartleser Aaron Johnston med Sebastian Marshall.
19-åringen har tidligere sagt til Eurosport at teamsjefen i Hyundai ønsker at han skal vinne løp med en gang, men i ny bil er målsetningen først å fremst å lære.
– Det er bare å komme til mål og få erfaring. Vi må bygge opp fart i løpet av helgen og prøve å få noen bra tider mot slutten av helgen. Vi må være litt realistiske. Vi har hatt èn test. Vi må prøve og prøve, og lære så mye som mulig.
Under Rally Monza var det lagkamerat Ole Christian Veiby som fikk gleden av å teste fabrikkbilen. Han er ikke i tvil om at det er et steg opp fra WRC2.
– Det er helt rått. Det er en helt annen verden. Det er et steg opp til en WRC-bil. Det er noe helt nytt. Alt som har med aerodynamikk og motor å gjøre fungerer annerledes, så det er et steg å gå, men det var en helt utrolig rå opplevelse som jeg fikk i Monza, og som Oliver får nå.
Vinterløpet i Finland erstatter det tradisjonelle Rally Sverige, som ble avlyst på grunn av pandemien, løpet hvor også pappa Solberg debuterte i sin tid.
Rally Finland går fra 26. til 28. februar og sendes på discovery+.
Se første episode i vår nye serie Driver Debrief, med Oliver Solberg og Ole Christian Veiby:

Se første episode av Driver Debrief

Rally Finland
Solberg måtte bryte Rally Finland – kjørte ut etter 300 meter: – Har ikke ord
05/08/2022 KLOKKEN 06:53
Rally Finland
Neuville best i gang i Rally Finland – forsiktig start for Solberg
04/08/2022 KLOKKEN 22:01