Tilbake i april valgte Wimbledon å utestenge alle russiske og hviterussiske spillere fra sommerens turnering. Det høstet stor kritikk fra både spillere og selve ATP-touren.
«Diskriminering basert på nasjonalitet er et brudd på vår avtale med Wimbledon. Den sier at innmelding av spillere kun skal være basert på ATP-rankingen», skrev ATP-touren i en uttalelse i april.
Wimbledon
Står over Wimbledon med akillesskade
18/06/2022 PÅ 14:32
Få dager før årets Roland Garros-turnering tok ATP og WTA et nytt grep da de valgte at det ikke ville bli delt ut rankingpoeng i årets Wimbledon-turnering.
Det har fått flere spillere til å reagere.

Forstår ikke avgjørelsen

En som retter krass kritikk er Benoît Paire. Franskmannen forlanget en pressekonferanse etter han tapte åpningskampen sin i Paris for å få uttrykt sin sterke mening i saken.
– Vi skal spille en turnering uten poeng. Når spillere var satt ut med coronaviruset, sa vi ikke: «Okei, vi bør avlyse turneringen helt». Men så har vi tre-fire russiske spillere, inkludert (Daniil) Medvedev, også samles vi mot Wimbledon, sier han før han fortsetter:
– Jeg synes det er synd, for hvis vi skulle lytte til spillerne, så forstår de ikke denne avgjørelsen. 99 prosent av spillerne ønsker å ha poeng og å spille turneringen slik den var før. Så jeg vil vite om ATP ønsker å forsvare spillere eller Russland?
Han kaller feiden mellom ATP og Wimbledon for en «krig» og mener at spillerne som må betale for det.
– Jeg er lei meg på vegne av russerne, men det er de som skaper problemer, og det er alle oss, spillerne, som må betale prisen for det.
På spørsmål på om han kommer til å spille turneringen svarer han at han reiser dit kun for å plukke opp premiepengene for å spille turneringen.
Saken fortsetter under videoen.

Her klikker han: Får advarsel etter skandalescener

– Vanskelig å si

For Casper Ruud har ikke avgjørelsen like mye å si. Nordmannen sier at han har forståelse for spillerne som har gress-turneringen som sitt store mål og dermed vil miste mye poeng på rankingen.
– For meg personlig så er ikke Wimbledon stedet hvor jeg samler mest poeng uansett. Det har ikke så veldig mye å si for min del. Jeg forstår naturligvis at det er veldig urettferdig for andre spillere som har mye poeng å forsvare på hva som er deres beste dekke.
Ruud er spent på å se om noen spillere vil velge å droppe turneringen helt.
– Men jeg synes det er urettferdig, og det var nok en vanskelig beslutning å ta, og det er vanskelig for meg å si hva som var riktig eller feil valg. Det kommer til å bli interessant å se hvilke spillere som vil delta og hvem som dropper turneringen når de blir strippet for poeng.
Saken fortsetter under vidoen.

Her går det galt for det danske stortalentet

Oppvisningsturnering?

Tidligere verdensener på kvinnesiden Naomi Osaka har gitt utrykk for at hun kanskje vil droppe turneringen.
– Jeg hadde gjerne spilt for å få litt erfaring på gress, men jeg er en spiller som blir motivert av å se rankingen min gå oppover, sier Osaka.
Hun sier videre at hun føler det blir som en oppvisningskamp og at det derfor ikke er mulig for henne å gi 100 prosent.
At spillere muligens vil droppe turneringen har fått tidligere Wimbledon-vinner Andy Murray til å reagere.
– Jeg følger golf veldig tett og jeg har ingen anelse hvor mye rankingpoeng vinner av Masters får. Meg og vennene mine elsker fotball og ingen av oss vet eller bryr seg om hvor mange rankingpoeng et lag får for å vinne VM, skriver han på sin twitterkonto.
Videre i tråden skriver han:
– Men jeg kan fortelle deg nøyaktig hvem som vant VM eller Masters. Jeg er ganske sikker på at mesteparten av fans ikke bryr seg eller vet hvor mange rankingpoeng en spiller vil få for å vinne en tredjerunde-kamp i Wimbledon.
– Men jeg kan garantere at de vil huske hvem som vant. Wimbledon vil aldri bli en oppvisningsturnering, ei heller føles som en.
Den næværende verdenseneren på kvinnesiden, Iga Swiatek, sier i likhet med Ruud at poengene ikke betyr all verdens for hennes del.
– Jeg er okei med at det spilles uten poeng, og at det spilles med poeng. For meg er ikke poengene det viktigste. Wimbledon er en av de viktigste turneringen i løpet av sesongen, men det er en krig som foregår og jeg ser det mer fra den siden enn fra ett ranking-ståsted, sier polakken.

Kan få russisk verdensener

Verdensener Novak Djokovic, som vant turneringen i fjor, vil miste hele 2000 rankingpoengene som han ikke vil få en mulighet til å forsvare i årets turnering.
Serberen kommer likevel til å spille turneringen, og han er fornøyd med ATPs avgjørelse. Det sa Djokovic til pressen i forkant av Roland Garros.
– Samlet sett er jeg glad for at spillerne gikk sammen med ATP og viste til Grand Slam at når det skjer en feil, og det var det fra Wimbledon, må vi vise at det får noen konsekvenser, sa Djokovic.
Sanksjonene i Wimbledon kan ironisk nok bety at russiske Daniil Medvedev kan bli ny verdensener etter turnering, ettersom Djokovic vil miste mye poeng og verdenstoer Medvedev ikke har like mange poeng å forsvare siden han røk ut i fjerde runde i fjorårets turnering.
– Det er absurd, sier franske Paire.
Russeren tok kun 180 rankingpoeng for tapet i den fjerde runden og dermed vil han ta 1820 poeng på Djokovic. Før årets Roland Garros lå Medvedev 680 poeng bak Djokovic, men den luken kan fort øke etter turneringen i Paris ettersom Djokovic er en betydelig bedre grusspiller.
Wimbledons utestengelse av russiske og hviterussiske spillere betyr at Medvedev ikke blir å se i turneringen uansett, men en mulig verdensener-tittel er nok et fint plaster på såret.
– Jeg hadde blitt veldig glad hvis jeg hadde fått muligheten til å spille Wimbledon. Hvis ikke, så kommer jeg bare til å forbrede meg til neste turnering. Hvis det ikke er poeng, og jeg blir nummer 1 i verden, så er det selvfølgelig bra for meg, sier Medvedev.
– Hvis det blir poeng, så kan jeg ikke bli nummer 1, og da vil jeg bli skuffet. Det er bare sånn det er. Jeg får ikke endret noen av avgjørelsene til hverken ATP eller Wimbledon.
Wimbledon
Ruud tatt på senga av Discoverys spørsmål: – Det visste jeg faktisk ikke
15/06/2022 PÅ 16:08
Wimbledon
Williams varsler comeback i Wimbledon
14/06/2022 PÅ 12:22