Populære sporter
All sport
Vis alt

US Open-tradisjon vekker oppsikt: – Bare helt crazy

Even Lübeck

Oppdatert 11/09/2022 klokken 21:31 GMT+2

Flere av tenniskampene fra US Open i New York har blitt avsluttet langt etter midnatt lokal tid. Ekspertene forstår hvorfor, men mener samtidig det gir store fordeler til de som spiller tidligere på dagen.

Carlos Alcaraz

Foto: Getty Images

  • Søndag klokken 21:00: Følg US Open-finalen mellom Casper Ruud og Carlos Alcaraz på TV Norge, Eurosport.no og discovery+.
For du har sikkert våknet opp i 07:00-draget og tenkt at du skal sjekke hvordan det har gått i nattens US Open-kamper. Men til din store overraskelse ser du støtt og stadig at spillerne fortsatt er i gang.
Ta Carlos Alcaraz sitt oppgjør mot Jannik Sinner natt til torsdag for eksempel. Da Alcaraz servet inn matchballen var klokken 08:45 i Norge, 02:45 i New York. Så sent lokal tid har aldri en kamp avsluttet før. Det har også vært gjengangeren for flere kamper som har begynt etter midnatt norsk tid.
Årsaken er at det har vært en tradisjon i US Open, samt Australian Open, med «Night Session». Det vil si at det ofte har blitt spilt to kamper på Arthur Ashe Stadium, som er hovedbanen under turneringen. Der begynner første kamp 19:00, mens den andre begynner etter at den første er ferdig.

Halvfullt og trøtte folk

At kampene ofte avsluttes så sent lokal tid har også betydd at hovedbanen, som tar 23.771 tilskuere, til tider har vært halvfull og med trøtte folk på tribunen som ikke har lagd den stemningen som kampene har fortjent. Flere har jobb tidlig dagen etter og sliter med å kunne være våken til 02:30, samt dra på jobb om morgenen bare noen timer senere.
– Personlig synes jeg det er litt fett, siden jeg har vokst opp med det. Men jeg skjønner godt at mange synes det er spesielt. Å avslutte en kamp 02:45 er bare helt crazy og veldig rart, sier Discovery-kommentator Svein-Espen Lindås Olsen.
– Det er veldig spesielt og noe mange har reagert på opp gjennom. Det er kult med kveldskamper, men når de går langt utover natta lokal tid, virker det veldig spesielt og mot sin hensikt, sier medkommentator Ola Bentzen.
– Så er nok jeg farget litt av at når jeg er ferdig med å kommentere etter klokken 8 og kommer hjem, har barna blitt levert i barnehagen. Det er jo ganske rart, sier Bentzen videre og ler.
picture

Spinnvilt Alcaraz-slag får publikum til å måpe

La merke til gjesping

Han la merke til at flere av tilskuerne på kampen mellom Alcaraz og Sinner, en av de beste på lang, lang tid, satt og duppet litt av da kampen gikk mot slutten.
– Altså... De som satt og duppet av under den kampen kan ikke ha vært tennisinteresserte. For en kamp vi fikk servert!
– Man ser at hele turneringen bærer litt preg av det. Det blir glissent utover natten, folk gjesper og er trøtte og får en tung dag på jobben dagen etterpå. Når de aller største navnene spiller og kampene går over midnatt, blir de værende. Men dette er langt fra gunstig for verken publikum eller spillerne, sier Bentzen.

Har betydning for spillerne

– Hvor mye har det å si for spillerne, at kampene er ferdig så sent?
– Det har mye å si. En type som Alcaraz er bare 19 år og godt trent, så for han spiller det ikke så stor rolle. Men om Rafael Nadal hadde vært involvert i kampen mot Tiafoe, hadde han fått det veldig tøft i neste kamp, sier Lindås Olsen.
– Det er stor forskjell på restitusjonstiden om man spiller tidlig på dagen der borte eller kamp to av Night Session. Man er ikke akkurat i sengs rett etter at kampen er ferdig heller, og får en veldig rar døgnrytme. Å være ferdig litt sent gjør ikke noe, men bikker man 4-5-tiden før man får lagt seg, er det dårlig for spillerne.
Heldigvis for oss nordmenn har Casper Ruud gått i beste sendetid siden han innledet turneringen mot Kyle Edmund i forrige uke:
18:50 mot Edmund, 22:15 mot Tim Van Rijthoven i andre runde, 19:50 mot Tommy Paul i tredje runde, 18:15 mot Corentin Moutet i fjerde runde og 18:15 mot Matteo Berrettini i kvartfinalen og 21:00 mot Karen Khatsjanov i semifinalen. Søndag spiller han finalen mot Alcaraz klokken 22:00.
– Det har vært færre tilskuere på Casper sine kamper, siden han har spilt på formiddagen der borte, når folk er på skole og jobb. Men selv når det er halvfullt på Arthur Ashe, er det jo over 11.000 mennesker, påpeker Lindås Olsen.

Endring må til

Så hva må endres? Tidspunktet på den første kampen på kveldsprogrammet, mener begge to.
– Jeg synes de bør beholde kveldskampene, men de bør starte en time før for å kunne sikte inn mot å avslutte rundt senest midnatt. Det er greit med en time over, men tre-fire timer over er voldsomt mye, sier Bentzen.
– De bør nok begynne litt tidligere, ja. Samtidig er det noe helt spesielt med kveldskampene på fredager og lørdager. Da er det fullstendig fest på tribunen og en kjempestemning med dyre billetter. Det er kjempemoro, avslutter Lindås Olsen.
Sett denne?
picture

Forklarer rollen som både trener og pappa: – Er den samme hele tiden

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame